enda

Aage Fønss

(1887 - 1976)

Skuespiller, operasanger. Født 12/12 1887, død 1/10 1976 - 88 år gammel. Den yngste af de tre Fønss-brødre (som også tæller Olaf og Johannes) fra Århus. Gift med skuespillererinden Gudrun Carlsson, kaldet Kylle.

Uddannet skuespiller og sanger. Debuterede på Dagmar-teatret i 1906, i perioden 1912-17 ansat som bayersk hofopersänger i München, fra 1917-63 knyttet til Det kgl. Teater.

Debuterede hos Fotorama i 1910, hvor han spillede med i ca. 8 film, indtil han i 1912 kom til Nordisk Film. Her medvirkede han i en lille håndfuld film og vendte efter en pause tilbage til selskabet i 1919, hvor det blev til en række større roller for den smukke og statelige skuespiller. Havde engagement hos Deutsche Bioscop i Berlin i 1916.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Med et udtryk fra de svundne tider, hvor han i høj grad hører til, var han 'en statelig mand' og blev naturligt henvist til roller som professor, direktør, sagfører eller bestyrelsesformand. At han som operasanger havde fået 'sin stemme lagt', gav ham et endnu stærkere præg af fornemhed. Men han var ingen stivstikker og kunne være morsom, når lejlighed gaves.

Han begyndte filmkarrieren så tidligt som 1910 i århusianske stumfilm, men vil mest huskes som Marguerite Vibys aldrende kavalér i tre film fra perioden 1937-40. Selv om han er over 50 - præcis 22 år ældre end Viby - optræder han som Vibys efterstræbte professor i "Mille, Marie og mig" (1937), hvor hun må udgive sig for at være to andre kvinder for at få hans så højt attråede opmærksomhed. Også i "Komtessen på Steenholt" (1939) får han Viby, tilmed i konkurrence med sin flotte filmsøn Knud Rex. Men hans bedste film sammen med Viby er klart "En Pige med Pep" (1940), hvor han ikke får hende, men til gengæld kan slappe af og fuldt ud spille sin alder som grånende charmør.

Siden blev han mest brugt som en distingveret autoritetstype. Hans spillestil er lidt gammeldags markerende, og han er karikeret som Peter Sabroes dødsfjende i "Kampen mod uretten" (1949). Helt op i sin høje alderdom holdt han sig åndsfrisk, men filmroller blev minimale. Han har en minirolle som kammertjener i "Harry og kammertjeneren" (1961) og ses i en kuriøs gæsteoptræden som skægget olding i Gabriel Axels filmforsvar for pornoens frigivelse, "Det kære legetøj" (1968) - kvindekær til det sidste. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Romulus den store 1969 Pyramus Tv-film
Det kære legetøj 1968 Ensom gammel mand DK/Spillefilm
Paradis retur 1964 Nabo DK/Spillefilm
Farinelli 1961 Perez Tv-film
Harry og kammertjeneren 1961 Fabricius' kollega DK/Spillefilm
Bunbury 1959 Medvirkende Tv-film
Lille rislende kilde 1959 Medvirkende Tv-film
Aldrig har så mange 1958 Medvirkende Tv-film
Den pantsatte bondedrang 1958 Medvirkende Tv-film
Spillerne 1956 Medvirkende Tv-film
Kardinalernes middag 1954 Medvirkende Tv-film
Man burde ta' sig af det 1952 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Kardinalernes middag 1951 Medvirkende Tv-film
Historien om Hjortholm 1950 Medvirkende DK/Spillefilm
Café Paradis 1950 Direktør Svenningsen DK/Spillefilm
Thorkild Roose 1949 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Kampen mod uretten 1949 Bestyrelsens formand DK/Spillefilm
For frihed og ret 1949 Major Irminger DK/Spillefilm
Oktober-Roser 1946 Hr. Jørgensen DK/Spillefilm
To som elsker hinanden 1944 Sagfører Hansen DK/Spillefilm
Forellen 1942 Emanuel Langhoff, skuespiller DK/Spillefilm
En mand af betydning 1941 Over-Assistent Bækgaard DK/Spillefilm
Peter Andersen 1941 Helge Appel, grosserer DK/Spillefilm
En pige med pep 1940 Henrik Olivarius, skibsreder DK/Spillefilm
Komtessen paa Steenholt 1939 Grev Torben Hjelm DK/Spillefilm
Balletten danser 1938 Einar Bang, direktør DK/Spillefilm
Mille, Marie og mig 1937 Niels Klitgaard, Professor, Dr. med. DK/Spillefilm
Panserbasse 1936 Politidirektøren DK/Spillefilm
Under den gamle Fane 1932 Medvirkende DK/Spillefilm
Helsingør Købstads 500 Aars Jubilæum 1926 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
En Kæreste for meget 1924 Ingeniør Hart DK/Spillefilm
Min Ven Privatdetektiven 1924 Anders Hytting, landbrugselev DK/Spillefilm
Madsalune 1923 Løjtnant Johan Gordon alias Madsalune DK/Spillefilm
Paa Slaget 12 1923 Herredsfuldmægtig Steen DK/Spillefilm
Den sidste Dans 1923 Søren Bastrup (som voksen) DK/Spillefilm
En Nat i København 1923 Georg, Stolls søn DK/Spillefilm
Frie Fugle 1922 Paul Selwyn, Claus' adoptivsøn DK/Spillefilm
Vor fælles Ven 1921 John Harmon/Julius Handford/J. Rokesmith DK/Spillefilm
Kærlighedsvalsen 1920 Grev Erik Borghjælm DK/Spillefilm
Via Crucis 1920 Philips, en rig fabriksherre DK/Spillefilm
Grevindens Ære 1919 Fyrst Ulrich von Engernheim-Kypstein DK/Spillefilm
Gæstespillet 1913 Aage, Fredes bror DK/Kort fiktion
Broder mod Broder 1913 Erik, enkefruens søn DK/Spillefilm
Chatollets Hemmelighed 1913 Løjtnant Arthur Fang DK/Spillefilm
Kærlighed og Venskab 1912 Kai Hornung, officer, Ediths mand DK/Spillefilm
Ambrosius 1910 Ambrosius Stub DK/Kort fiktion
Greven af Luxemburg 1910 Reneé, greve af Luxemburg DK/Kort fiktion
Valdemar Sejr 1910 Valdemar Sejr DK/Kort fiktion
En Helt fra 64 1910 Christian IX, konge af Danmark DK/Kort fiktion
Holger Danske 1910 Medvirkende DK/Kort fiktion
Kapergasten 1910 Landsforrædder DK/Kort fiktion
I Bondefangerkløer 1910 "Sømmet" DK/Spillefilm
Elverhøj 1910 Paul Flemming DK/Kort fiktion
Ansigtstyven 1910 Røret, forbryder DK/Spillefilm
Fangen paa Kalø 0 Gustav Vasa DK/Kort fiktion
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.