enda

Anders Morgenthaler

(1972 – )

Instruktør, født 1972. Uddannet animationsinstruktør fra Den Danske Filmskole i 2002. Afgangsfilmen den animerede kortfilm 'ARAKI - The Killing of a Japanese Photographer' blev udvalgt til kortfilmkonkurrencen på Berlin International Film Festival 2003 og Poitiers Rencontres Henri Langlois Festival 2003, hvor filmen vandt the French Critic's Prize. Filmen blev ligeledes vist på Cannes Film Festival 2003. Før filmskolen læste Anders Morgenthaler Interactive Design på Koldings Designskole, hvor han tog eksamen i 1998.

I 1999 var han en af grundlæggerne af selskabet TV-Animation, hvor han skabte og instruerede flere animerede TV-serier, såsom 'KatjaKaj & BenteBent' og 'The Nelly Nut Show'.

Morgenthaler debuterede som spillefilminstruktør med det animerede hævndrama 'Princess', udvalgt som åbningsfilm ved Directors Fortnight-programmet (la Quinzaine des Réalisateurs) i Cannes 2006. Filmen har efterfølgende deltaget på mange øvrige filmfestivaler rundt om i verden, blandt andre Toronto International Film Festival, Melbourne Film Festival og London Film Festival.

Morgenthaler instruerede senere den psykologiske gyser 'Ekko' (2007), animationsfilmen 'Æblet & Ormen' (2009), dramaet 'I am Here' (2014) og børneanimationsfilmen 'Mugge og vejfesten' (2019). Han var med til at skrive manuskripterne på alle fire film.

Anders Morgenthaler og hans kreative partner Mikael Wulff er skaberne af den daglige stribe i Politiken, WulffMorgenthaler. De to har ligeledes lavet en TV-serie for DR2, hvor Wulff, Morgenthaler og deres dukkevenner Dolph, en fascistisk flodhest og Margit, et politisk korrekt kvindeligt egern, introducerer forskellige kortfilm. WulffMorgenthaler-striben er ligeledes udviklet til en animeret serie for MTV Europe.
Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Mugge og vejfesten 2018 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
Når solen skinner 2016 Executive producer DK/Spillefilm
Anton90 2015 Executive producer Tv-serie
I am Here 2014 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Free the mind 2012 Tegninger DK/Dokumentarfilm
Testamentet 2011 Konsulent DK/Dokumentarfilm
Carsten & Gittes Vennevilla 2009 Instruktion
Æblet & Ormen 2009 Instruktion, Fugl, Manuskript, Character design DK/Spillefilm
Carsten & Gittes filmballade 2008 Instruktion, Stemme, Konceptuerende instruktør, Instruktør (Carsten & Gitte), Forfatter (Carsten & Gitte), Instruktør (Bjarnes tænder) DK/Kort fiktion
Ekko 2007 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Eat shit and die 2007 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Princess 2006 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Den lille pige med svovlstikkerne 2005 Anders Morgenthaler Tv-film
Dykkeren i min mave 2003 Medvirkende, Foto DK/Dokumentarfilm
Mira + Marie 2003 Kreativ producer Tv-serie
Araki - The Killing of a Japanese Photographer 2002 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Tyr 2002 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Katjakaj & Bentebent 1 2001 Instruktion
Katjakaj & Bentebent 2 2001 Instruktion
Kissmeyer basic 2001 Grafik Tv-serie

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Silver Mèliés 2006 SITGES Festival Internacional de Cinema Fantàstic of Catalonia 2006 Princess
Distributionspris 2006 Ghent Flanders Int. Film Festival 2006 Princess
Bedste Film 2008 Rio de Janeiro Anima Mundi 2008 Princess
Bedste Spillefilm, Juryens Pris 2008 Skip City International D-Cinema Festival 2008 Ekko
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Neuchatel International Fantastic Film Festival 2015-07-03 I am Here
Hamburg FilmFest GmbH 2014-09-25 I am Here
Austin Fantastic Fest 2014-09-18 I am Here
San Sebastian International Film Festival 2013-09-20 Princess
Buenos Aires Festival de Cine Independiente 2011-04-06 Æblet & Ormen
Tallinn Black Nights Film Festival 2010-11-19 Æblet & Ormen
Warsaw International Film Festival 2010-10-08 Æblet & Ormen
Busan International Film Festival 2010-10-07 Æblet & Ormen
Rio de Janeiro Anima Mundi 2010-07-16 Æblet & Ormen
Jeonju International Film Festival 2010-04-29 Æblet & Ormen
Kristiansand International Children's Film Festival 2010-04-27 Æblet & Ormen
Moscow - Royal Danish Embassy 2010-04-22 Eat shit and die
Istanbul Int. Film Festival 2010-04-03 Æblet & Ormen
Malmö, BUFF 2010-03-16 Æblet & Ormen
Odense Internationale Film Festival 2009-08-17 Carsten & Gittes filmballade
Neuchatel International Fantastic Film Festival 2009-06-30 Ekko
Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2009-05-31 Carsten & Gittes filmballade
Stuttgart International Animation Film Festival 2009-05-05 Eat shit and die
Warsaw International Film Festival 2008-10-10 Eat shit and die
Malmö Nordisk Panorama 2008-09-26 Eat shit and die
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2008-09-18 Ekko
Skip City International D-Cinema Festival 2008-07-19 Ekko
Rio de Janeiro Anima Mundi 2008-07-11 Princess
Kristiansand International Children's Film Festival 2008-04-22 Eat shit and die
Malmö, BUFF 2008-03-11 Eat shit and die
Berlinale 2008-02-07 Ekko
Göteborg International Film Festival 2008-01-25 Ekko
Lithuania Scanorama Film Forum 2007-11-08 Princess
Los Angeles, AFI Int. Festival 2007-11-01 Ekko
London Film Festival 2007-10-17 Ekko
Ghent Flanders Int. Film Festival 2007-10-09 Ekko
Hamburg FilmFest GmbH 2007-09-27 Ekko
San Sebastian International Film Festival 2007-09-20 Princess
Bucheon International Fantastic Film Festival 2007-07-12 Princess
Transilvania International Film Festival 2007-06-01 Princess
Stuttgart International Animation Film Festival 2007-04-26 Princess
Istanbul Int. Film Festival 2007-03-31 Princess
Hong Kong International Film Festival 2007-03-20 Princess
Malmö, BUFF 2007-03-13 Princess
Buenos Aires, Mar Del Plata Int. FF 2007-03-08 Princess
Santa Barbara Int. Film Festival 2007-01-25 Princess
Rotterdam, International Film Festival 2007-01-24 Princess
Tallinn Black Nights Film Festival 2006-11-23 Princess
Stockholm International Film Festival 2006-11-16 Princess
London Film Festival 2006-10-18 Princess
Montreal, Festival International Nouveau Cinema 2006-10-18 Princess
Ghent Flanders Int. Film Festival 2006-10-11 Princess
Warsaw International Film Festival 2006-10-06 Princess
Reykjavik Film Festival 2006-09-28 Princess
Rio de Janeiro Film Festival 2006-09-21 Princess
Toronto International Film Festival 2006-09-07 Princess
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2006-08-18 Princess
Melbourne Film Festival 2006-07-26 Princess
Wellington - New Zealand Film Festival 2006-07-13 Princess
Cannes, Quinzaine des Réalisateurs 2006-05-18 Princess
Cannes, Festival de 2006-05-17 Princess
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.