enda

Avi Sagild

(1933 – 1995)

Skuespiller. Født 22/2 1933 i Pittsburg, Pensylvania, død 22/9 1995 - 62 år gammel. Gift 2º med pianist Niels Jørgen Steen, mor til skuespiller Paprika Steen, musiker og skuespiller Nikolaj Steen og guitaristen Kim Sagild.

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1955-58 og derefter ansat på teatret til 1960.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Amerikaner af fødsel og indtil 1951 bosat i USA. - Hun fik sin første større birolle i "Venus fra Vestø" (1962) som uniformeret engelsk sekretær. En noget selvudslettende præstation i stiv overlæbe-stil, med svage antydninger af den humor, hun i rigt mål har givet i arv til datteren Paprika Steen.


Efter et par minimale roller forbløffer hun med en stærk, på én gang sensuel og gådefuld udstråling som Mara i Jens-Jørgen Thorsens Henry Miller-film"Stille dage i Clichy" (1970). Her gør hun med sin karaktérfulde skønhed og uforbeholdne følelsesstyrke sine få scener til filmens højdepunkter.


Hendes særpræg synes dog generelt for eksotisk til datidens danske film, og en umulig rolle som sexchikanerende fabriksansat i "Gæstearbejdere" (1974) modsiger hendes generøsitet i Miller-filmen. Heller ikke hendes medvirken i de to delvist improviserede Lise Roos-film, "I din fars lomme" (1973) og "Sådan er jeg osse" (1980), styrkede hendes filmkarriere.


Bedre lykkes hendes Tea Røn i tv-serien "Fiskerne" (1977) efter Hans Kirks roman. Og sidst ses hun igen i nordjyske omgivelser som Charlottes mor i fjerde og sidste afsnit af Ole Bornedals tv-serie "Charlot og Charlotte", udsendt i 1996 efter hendes død. Dette afsnit er dedikeret til hende. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Charlot og Charlotte 1996 Charlottes mor (4) Tv-serie
Sort høst 1993 Frue III DK/Spillefilm
Kald mig Liva 1992 Patient Tv-serie
Rejseholdet 1983 Fru Lindenborg Tv-serie
Krigsdøtre 1981 Medvirkende Tv-serie
Sådan er jeg osse 1980 Stines mor DK/Spillefilm
Trællene 1978 Stemme DK/Spillefilm
Ludvigsbakke 1978 Frk. Petersen Tv-serie
Ret beset 1978 Fru Knast Tv-serie
Matador 1978 Arrestforvarerens kone Tv-serie
Fiskerne 1977 Tea Røn Tv-serie
Hellere rask og rig end syg og fattig 1977 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Gæstearbejdere 1974 Medvirkende DK/Spillefilm
Båndet 1973 Tjenestepigen Alma Jonsson Tv-film
I din fars lomme 1973 Stines mor DK/Spillefilm
Præsten i Vejlby 1972 Tigger DK/Spillefilm
Det moderne menneskes muligheder for sjælelige oplevelser i en teknisk tid 1971 Kvinde Tv-film
Den forsvundne fuldmægtig 1971 Anders' kone DK/Spillefilm
Snedronningen 1970 Stemme Tv-film
En lille dosis Strindberg - eller selvforsvarets brutale kunst 1970 Louise Frankenau Tv-film
Den glade ambulance 1970 Medvirkende Tv-film
Stille dage i Clichy 1970 Mara DK/Spillefilm
Karrig niding 1969 Medvirkende Tv-film
Spøgelsessonaten 1968 Mørk dame Tv-film
Min søsters børn vælter byen 1968 Amerikansk rumforsker DK/Spillefilm
Nu stiger den 1966 Medvirkende DK/Spillefilm
Fangen 1965 Dronning Sofie Amalie DK/Spillefilm
Don Olsen kommer til byen 1964 Præstekonen DK/Spillefilm
Venus fra Vestø 1962 Mathilda, 'Onkel George's sekretær DK/Spillefilm
Elefanter på loftet 1960 En sekretær DK/Spillefilm
Mariannes bryllup 1958 Else, stuepige DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.