enda

Christian Braad Thomsen

(1940 - )

Instruktør, forfatter, producent og filmudlejer.


Journalistelev på Aarhus Stiftstidende 1960-63. Freelance film- og jazzskribent fra 1963. Uddannet instruktør fra Den Danske Filmskole 1969. Medlem af Statens Kunstfonds repræsentantskab fra 1997-2003. Direktør for Odense filmfestival fra 1997-2005.


Christian Braad Thomsen har etableret sig selv som en skarp kulturkritiker og filmskribent og en lidenskabelig forsvarer af kunstfilmen. Han kunstneriske og ideologiske orientering reflekteres i sine bøger om Rainer Werner Fassbinder, Alfred Hitchcock og franske nybølgeinstruktører. Braad Thomsen har også spillet en vigtig rolle som importør og distributør af arthousefilm.


Braad Thomsen instruktørdebuterede med "Kære Irene" (1971). Senere succesfulde titler tæller "Koks i kulissen" (1983), dokumentaren "Karen Blixen – Storyteller" (1995) og "Den blå munk" (1998).


Hans interesse i hukommelse og freudianske koncepter kommer til udtryk i mange af hans film, inklusive spillefilmene "Drømme støjer ikke når de dør" (1979) og "Kniven i hjertet (1981) samt dokumentarfilmene "Herfra mit hjerte går (1976) og "Hvor mindets blomster gror" (1991).


Blandt Braad Thomsens senere film musikportrætterne er "The Voice of Iran" (2006), "Marilyn Mazur - Queen of Percussion" (2006) and "Blues for Montmartre" (2011).


Thomsens anden dokumentar om den tyske instructor Reiner Werner Fassbinder, "Fassbinder – at elske uden at kræve" havde premiere på Berlinalen i 2015.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Fassbinder - at elske uden at kræve 2015 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Henning Larsen - lyset og rummet 2012 Producer DK/Dokumentarfilm
Blues for Montmartre 2011 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Pelle Gudmundsen-Holmgreen: Musikken er et monster 2007 Producer DK/Dokumentarfilm
Marilyn Mazur - queen of percussion 2006 Instruktion DK/Dokumentarfilm
The voice of Iran 2006 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Historien bag kameraet 2006 Medvirkende Tv-dokumentar
Klovn 2005 Christian Braad Thomsen Tv-serie
Pigen med fletningen 2005 Producer DK/Dokumentarfilm
Floden 2003 Producer DK/Eksperimentalfilm
Svend Åge Madsen - at fortælle menneskene 2002 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Humørkortstativsælgerens søn 2002 Medvirkende DK/Spillefilm
Palle Nielsen - mig skal intet fattes 2002 Producer DK/Dokumentarfilm
Morten Korch - Solskin kan man altid finde 1999 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Den blå munk 1998 Instruktion DK/Spillefilm
Inger Christensen - Cikaderne findes 1998 Producer DK/Dokumentarfilm
Karen Blixen - Storyteller 1995 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Hvor mindets blomster gror 1991 Instruktion DK/Eksperimentalfilm
Isolde 1989 Manus DK/Spillefilm
Koks i kulissen 1983 Instruktion DK/Spillefilm
Kniven i hjertet 1981 Instruktion DK/Spillefilm
Belladonna 1981 Chefen DK/Spillefilm
Den man elsker 1980 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Drømme støjer ikke når de dør 1979 Instruktion DK/Spillefilm
Achilleshælen er mit våben 1979 Produktionsassistent DK/Spillefilm
Smertens børn 1977 Instruktion DK/Spillefilm
Veronicas svededug 1977 Lyd DK/Eksperimentalfilm
Herfra min verden går 1976 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Rainer Werner Fassbinder 1975 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Blomster til Mona 1974 Instruktion Tv-film
Stærekassen 1972 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Kære Irene 1971 Instruktion DK/Spillefilm
Slumstormerne 1971 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Det kan blive bedre, kammerat 1971 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Nulpunkt 1971 Instruktion DK/Eksperimentalfilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Genrepris 1996 Odense Internationale Film Festival 1996 Karen Blixen - Storyteller
Robert, Bedste Korte Dokumentarfilm 2003 Danmarks Film Akademi Robert-uddeling 2003 Palle Nielsen - mig skal intet fattes
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Berlinale 2015-02-05 Fassbinder - at elske uden at kræve
Athens Olympia Int. Film Festival For Children and Young People 2006-09-30 Karen Blixen - Storyteller
European Film College 2005-07-15 blå munk
Sedona Int. Film Festival 2004-03-04 Karen Blixen - Storyteller
European Film College 2003-07-12 blå munk
Creteil, Festival Films De Femmes 2003-03-21 Palle Nielsen - mig skal intet fattes
Montréal Festival du Film sur L'Art 2003-03-13 Palle Nielsen - mig skal intet fattes
Odense Internationale Film Festival 2002-08-12 Svend Åge Madsen - at fortælle menneskene
Avignon Cinéma Utopia "Art et Poesie" Art and Poetry 2002-07-05 Inger Christensen - Cikaderne findes
Doc Aviv int. Film Festival 2001-03-24 Hvor mindets blomster gror
Odense Internationale Film Festival 2000-08-14 Hvor mindets blomster gror
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.