enda

Elin Reimer

(1928 – )

Skuespiller. Født 7/3 1928.

Barneskuespiller ved bl.a. Politikens børneteater, siden uddannet på de frederiksbergske teatres elevskole 1946-48. En omfattende scenekarriere med længerevarende engagementer ved Aalborg Teater fra 1948, Aarhus Teater 1954-68 samt Svalegangen i Århus 1963-68, Gladsaxe Teater og Folketeatret 1968-73 og Det kgl. Teater 1976-89. Herfra freelance-skuespiller.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Elin Reimer havde været skuespiller i 30 år, da hun i 1978 fik et folkeligt gennembrud som den trivelige kokkepige Laura i Erik Ballings tv-serie "Matador" (1978-81).


Med sin blanding af det ærekære, det forstokkede og det vrissent autoritære (også over for sin frue, Maude) ville hun egentlig ikke være nogen særlig tiltrækkende person, hvis ikke Elin Reimer kunne give hende en stor indre sødme, som træder mere og mere frem i løbet af serien. Hun er i høj grad med til at gøre Laura til en af "Matador"'s mest gennemslagskraftige figurer - og så elsket blev hun som Laura, at rollen overskygger alt, hvad hun ellers har lavet på film og tv.


Filmen har heller ikke båret hendes skuespillerkarriere. Efter nogle statistagtige småroller var hun omkring 40 år, før hun fik sine første beskedne filmroller.


Hun spiller Ole Søltofts bekymrede mor i "Den røde rubin" (1970) og er Karl Steggers uanseelige husbestyrerinde i "Den forsvundne fuldmægtig" (1971) - og i den hverdagspoetiske "Man sku' være noget ved musikken" (1972) er hun Steggers kone i en fin erotisk betonet birolle.


Noget atypisk er hendes medvirken som fordrukken og bitter tyskerluder i Edward Flemings besættelsesfilm "Den korte sommer" (1976).


Anderledes sød er hun i Nordisk Films enlige Morten Korch-film "Affæren i Mølleby" (1976), hvor hun spiller borgmesterfruen, der lader sig henføre af den generte kasserer Ove Sprogøes digte. Og hun har en nærmest identisk birolle - omend i mere bastant folkekomedieform - som arrestforvalterfruen, der betages af en distant Jørgen Ryg i "Fængslende feriedage" (1978).


Efter en stribe minimale roller får hun lidt mere at rive i som Lars Boms småborgerlige, seksualforskrækkede mor i Edward Flemings bastante Panduro-filmatisering "De uanstændige" (1983). Og Edward Fleming anvender hende igen i sit ensemble af 'store damer' i Noël Coward-filmen "Sidste akt" (1987).


Producenten Regner Grasten kan sin danske folkekomedie, og han skaffer hende en mindre filmisk renæssance, da han giver hende den gennemgående rolle som Fru Olsen, den koleriske underbo, i foreløbigt tre film, samt en tv-julekalender (1996), om Krummerne (1991, 92 og 94). Hér spiller hun på alle komiske cylindre som et let opdateret sidestykke til Far til fires uglesete nabo fru Sejersen. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
2900 Happiness 2007 Ingeborg Tv-serie
Drømmen 2006 Frits' farmor DK/Spillefilm
Se dagens lys 2003 Moderen Tv-film
At kende sandheden 2002 Eli som gammel DK/Spillefilm
Mer' Matador 1998 Medvirkende Tv-dokumentar
Krummernes jul 1996 Fru Olsen Tv-serie
Alle tiders nisse 1995 Medvirkende Tv-serie
Krummerne 3 - Fars gode idé 1994 Fru Olsen DK/Spillefilm
Kald mig Liva 1992 Hertha Skaarup, Frede Skaarups kone Tv-serie
Mørklægning 1992 Fru Sjöstrøm, Helges nabokone Tv-serie
Sofie 1992 Belse, Sofies tante DK/Spillefilm
Krummerne 2 - Stakkels Krumme 1992 Fru Olsen DK/Spillefilm
Rejsen til Amerika II - Fievel i det vilde vesten 1991 Stemme U/Spillefilm
Krummerne 1991 Fru Olsen DK/Spillefilm
En afgrund af frihed 1989 Dans farmor DK/Spillefilm
Alle elsker Debbie 1987 Sygeplejerske Tv-serie
Sidste akt 1987 Elvira DK/Spillefilm
Rejsen til Amerika 1986 Stemme U/Spillefilm
Anthonsen 1984 Frk. Nyborg Tv-serie
Ikke lutter lagkage 1984 Fru Gormsen Tv-serie
Midt om natten 1984 Kunde DK/Spillefilm
Kurt og Valde 1983 Frk. Jepsen DK/Spillefilm
De uanstændige 1983 Thomas' mor DK/Spillefilm
Jøsses piger - befrielsen er nær! 1982 Medvirkende Tv-film
Tre engle og fem løver 1982 Tante Gyda DK/Spillefilm
Mads og Mikkel 1981 Tante Trille U/Spillefilm
Krigsdøtre 1981 Fru Christensen Tv-serie
Sparekassen 1980 Medvirkende Tv-film
Saxofonen 1980 Medvirkende Tv-film
Lille Virgil og Orla Frøsnapper 1980 Fru Madsen DK/Spillefilm
Sanct Hansaften-spil 1979 Konen Tv-film
Olsen-banden overgiver sig aldrig 1979 Jordemor DK/Spillefilm
Matador 1978 Laura Tv-serie
Du er ikke alene 1978 Hans kone DK/Spillefilm
Fængslende feriedage 1978 Arrestforvarerens kone DK/Spillefilm
Lille spejl 1978 Fru Thomsen, sygeplejerske DK/Spillefilm
Slægten 1978 Stine DK/Spillefilm
Vinterbørn 1978 Rasmussen DK/Spillefilm
Musepatruljen Bernard & Bianca 1977 Ellie Mae U/Spillefilm
Alt på et bræt 1977 Emma DK/Spillefilm
Affæren i Mølleby 1976 Clemmensens kone DK/Spillefilm
Den korte sommer 1976 Rosa DK/Spillefilm
Kassen stemmer 1976 Frk. Madsen DK/Spillefilm
Aladdin eller Den forunderlige lampe 1975 Amme Tv-serie
Anna Sophie Hedvig 1975 Medvirkende Tv-film
Da Svante forsvandt 1975 Psykiater DK/Spillefilm
Søndage med Karl og Gudrun 1974 Gudrun Tv-serie
Spil 1974 Kvinde #2 Tv-film
Her bor de gale 1973 Ulla Tv-film
Forandringen (-r) 1973 Medvirkende
Alfred 1973 Moster Ida DK/Kort fiktion
På'en igen Amalie 1973 Dame i vindue DK/Spillefilm
Nu kan det snart være nok 1972 Iris Tv-film
Hotel Paradiso 1972 Angelique Pinglet Tv-film
Teknikerne 1972 Fru Rust Tv-film
Sandkassen 1972 Den anden mor Tv-film
Man sku' være noget ved musikken 1972 Gerda, Sørens kone DK/Spillefilm
Javel, hr. bøddel 1971 Fru Olsen Tv-film
Kære Irene 1971 Damen med hatten DK/Spillefilm
Den forsvundne fuldmægtig 1971 Johanne, Hageholms husbestyrerinde DK/Spillefilm
Tango jalousi 1970 Elna From Tv-film
Fruens moder 1970 Annette Tv-film
Sulevælling I 1970 Cissie Kahn Tv-film
De usynlige 1970 Harlekins usynlige Tv-film
Sulevælling II 1970 Medvirkende Tv-film
Som brødre vi dele 1970 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
En nøgle til 1970 Ruth Tv-serie
Huset på Christianshavn 1970 Fru Lohrengrin Tv-serie
Den røde rubin 1970 Moderen DK/Spillefilm
Din underskrift 1969 Medvirkende Tv-film
Sæson for Liza 1969 Fru Johansen Tv-serie
Aprilsnarrene 1969 Medvirkende Tv-film
Lagkagen 1968 Medvirkende Tv-film
Orkestret 1967 Medvirkende Tv-film
Mennesker mødes og sød musik opstår i hjertet 1967 Calcura, bordelværtinde DK/Spillefilm
Hellere en tyv i huset end en kurre på tråden 1966 Kvinden Tv-film
Hustruen 1961 Medvirkende Tv-film
Sagen Winslow 1960 Medvirkende Tv-film
Landsbyfrieri 1959 Medvirkende Tv-film
Drømmemageren 1953 Medvirkende Tv-film
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.