enda

Erik Fiehn

(1907 – 1977)

Komponist, instruktør, manuskriptforfatter, klipper. Født 22/06 1907 – død 10/12 1977. Gift med advokat, senere borgmester, Edel Margareta Enrica Høst Elfelt, født Saunte (1904 –1991).

Erik Theodor Fiehns første oplevelser med musik fandt sted under hans farmors flygel, hvor han fulgte hendes pedalarbejde. I 1921-28 boede han i Canada, hvor han blandt andet arbejdede som stumfilmspianist og cowboy. Hjemme i Danmark igen tog han en studentereksamen og begyndte at læse medicin. Ved siden af studiet skrev han et par viser til kabaretstjernen Lulu Ziegler og deltog i en melodikonkurrence, hvor han blev nr. 3. Han fik blod på tanden og skrev et par andre melodier, der blev slagere. Nu begyndte han at tjene penge på musikken og forlod medicinstudiet. Han tog en musikuddannelse, og fra 1935 begyndte han at skrive filmmusik med indlagte sange til Palladium og Nordisk Film, både til spillefilm og dokumentarfilm. Han skrev blandt andet titelsangen til ’Tak fordi du kom, Nick -!’ (1941) med tekst af PH og til ’Mordets Melodi’ (1944), hvor netop en bestemt sang er ensbetydende med et nyt mord.

Fra 1945-49 arbejdede han som instruktør, manuskriptforfatter og klipper på en række statslige oplysningsfilm, produceret af Minerva-Film om bl.a. trafiksikkerhed (’Det er så lidt, der skal til’, 1948, ’De hvide Kryds’, 1948) og papirindsamling (’En fin forretning’, 1949).

Erik Fiehn havde et langvarigt samarbejde med Johan Jacobsen, som begyndte i 1939 med ’En lille Tilfældighed’. Men da instruktørparret Johan Jacobsen og Annelise Hovmand i begyndelsen af 1950’erne startede deres eget filmselskab, Flamingo Film, blev Fiehn deres foretrukne filmkomponist i årene 1953-1966. Her er tale om titler som ’Blændværk’ (1955) som Fiehn også skrev manuskriptet til, ’Ingen tid til kærtegn’ (1957), ’En fremmed banker på’ (1959) og ’Norden i flammer’ (1965). Omtrent samtidig med nedlæggelsen af Flamingo Film stoppede Erik Fiehn som filmkomponist.

Sideløbende med filmmusikken skrev Fiehn gennem hele karrieren revyviser, dansemelodier, musik til hørespil og operetter (bl.a. til Max Hansen), bl.a. ’Hvem er det der banker på mit Bøgetræ’ (1941) og ikke mindst den danske Melodi Grand Prix-vinder i 1957 ’Skibet skal sejle i nat’. På sine ældre dage underviste han i musik i Sundby.

Erik Fiehn havde flere tillidshverv, bl.a. sad han i Filmrådet 1964-69 og var formand for Dansk Revyforfatter- og Komponistforening (senere KODA) 1953-58.

”Man skal indstille sig på, at underlægningsmusikken er en rekvisit – ligesom dekorationerne – selvom det arbejde, man har lagt i partituret, er på linie med indsatsen til en lille symfoni” (Næstved Tidende 8.8. 1967).

En del af Erik Fiehns oplysningsfilm kan ses på www.danmarkpaafilm.dk.
Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Nu stiger den 1966 Musik DK/Spillefilm
Søskende 1966 Musik DK/Spillefilm
Norden i flammer 1965 Musik DK/Dokumentarfilm
Fremrykket møde 1964 Musik DK/Dokumentarfilm
Dronningens vagtmester 1963 Musik DK/Spillefilm
Sekstet 1963 Musik DK/Spillefilm
Storby i støbeske 1963 Musik DK/Dokumentarfilm
Gøngehøvdingen 1961 Musik DK/Spillefilm
Panik i paradis 1960 Herbert v. Hörensagen, uduelig barber, Musik DK/Spillefilm
Frihedens pris 1960 Musik DK/Spillefilm
En fremmed banker på 1959 Musik DK/Spillefilm
Kristen Bording 1958 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Krudt og klunker 1958 Musik DK/Spillefilm
Ingen tid til kærtegn 1957 Musik DK/Spillefilm
Skal drengen tvinges 1956 Instruktion, Musik DK/Dokumentarfilm
Den store gav-tyv 1956 Musik DK/Spillefilm
Splintret emaille 1956 Musik DK/Dokumentarfilm
En straffesag 1955 Instruktion, Musik DK/Kort fiktion
Blændværk 1955 Manus, Musik DK/Spillefilm
Hvorfor stjæler barnet? 1955 Musik DK/Dokumentarfilm
Er drengen dum? 1954 Instruktion, Musik DK/Dokumentarfilm
Den lille pige med svovlstikkerne 1953 Musik DK/Kort fiktion
En fin forretning 1949 Instruktion, Klip DK/Dokumentarfilm
Statsradiofoniens barndom 1949 Musik DK/Dokumentarfilm
De hvide kryds 1948 Instruktion, Musik, Manuskriptforfatter DK/Dokumentarfilm
Det er så lidt, der skal til 1948 Instruktion, Manus, Musik DK/Dokumentarfilm
Hatten er sat 1947 Musik DK/Spillefilm
Denmark Grows Up 1947 Musik DK/Dokumentarfilm
Hugormen 1946 Musik DK/Dokumentarfilm
I lære 1946 Musik DK/Dokumentarfilm
Difteri 1946 Musik DK/Dokumentarfilm
Kommunalvalg 1946 1946 Musik DK/Kort fiktion
En Københavnstur 1945 Instruktion, Musik DK/Dokumentarfilm
Katastrofe? 1945 Musik DK/Dokumentarfilm
Sejr i første omgang 1945 Musik DK/Reklamefilm
Stop Tyven 1945 Musik DK/Kort fiktion
- Og en lys og lykkelig fremtid! 1945 Komponist DK/Kort fiktion
Faren fra luften 1944 Musik DK/Dokumentarfilm
Mit liv er Musik 1944 Musik DK/Spillefilm
Besættelse 1944 Musik DK/Spillefilm
Mordets melodi 1944 Musik DK/Spillefilm
Det store Ansvar 1944 Musik DK/Spillefilm
Den danske Folkehøjskole 1944 Musik DK/Dokumentarfilm
Susaaen 1944 Musik DK/Dokumentarfilm
Paa Dykkerskole 1944 Musik DK/Dokumentarfilm
Døgnet rundt med D.S.B. 1944 Musik DK/Dokumentarfilm
Staden København 1943 Musik DK/Dokumentarfilm
For Folkets Fremtid 1943 Musik DK/Dokumentarfilm
Nat-Ekspressen (P. 903) 1942 Musik DK/Spillefilm
Damen med de lyse Handsker 1942 Musik DK/Spillefilm
De røgede Bornholmere 1942 Musik DK/Dokumentarfilm
Gammelt Metal - nye Varer 1942 Musik DK/Dokumentarfilm
Bornholm rundt 1942 Musik DK/Dokumentarfilm
Sporten kalder 1942 Musik DK/Dokumentarfilm
Mænd og maskiner 1942 Musik DK/Dokumentarfilm
Dansk Raajern 1942 Musik DK/Dokumentarfilm
Ved forenede Kræfter 1942 Musik DK/Kort fiktion
En Herre i Kjole og Hvidt 1942 Musik DK/Spillefilm
Gaa med mig hjem 1941 Musik DK/Spillefilm
Peter Andersen 1941 Musik DK/Spillefilm
Tak fordi du kom, Nick - ! 1941 Musik DK/Spillefilm
Tror du jeg er født i Gaar! 1941 Musik DK/Spillefilm
Kan de svømme? 1940 Musik DK/Dokumentarfilm
Barnet 1940 Musik DK/Spillefilm
Cirkus 1939 Musik U/Spillefilm
En lille Tilfældighed 1939 Musik DK/Spillefilm
Den gamle Præst 1939 Musik DK/Spillefilm
Skilsmissens Børn 1939 Musik DK/Spillefilm
Kokkens Fidus 1939 Musik DK/Reklamefilm
Ungdom og Bøger 1939 Musik DK/Dokumentarfilm
Billeder fra Island 1939 Musik DK/Dokumentarfilm
Balletten danser 1938 Musik DK/Spillefilm
I Folkets Navn 1938 Musik DK/Spillefilm
Filmen om Georg Jensen-Sølvet 1938 Musik DK/Dokumentarfilm
Inkognito 1937 Musik DK/Spillefilm
Danmark for Folket 1937 Musik DK/Kort fiktion
Giftes - nej Tak! 1936 Musik DK/Spillefilm
Cirkus-Revyen 1936 Musik DK/Spillefilm
Bag Københavns Kulisser 1935 Musik DK/Spillefilm
De bør forelske Dem 1935 Musik DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.