enda

Grethe Holmer

(1924 - 2004)

Skuespillerinde. Født 12/1 1924, død 13/10 2004 - 80 år gammel. Gift 1º i 1942 med teaterchef og iscenesætter Kai Wilton (1916-1980), 2º i 1996 med skuespiller Benny Poulsen (f. 1942).

Kom på Det kgl. Teaters balletskole som 4-årig og teaterdebuterede i Århus som 14-årig. Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1941-43. I perioden 1964-80 var hun rektor for skuespillerskolen ved Odense Teater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Intet tydede fra starten på, at hun skulle blive en af dansk teaters og films fine langtidsholdbare kræfter, for hun fik en af den slags frempacede tidlige debut'er, der ofte har døgnfluekarakter.


15 år gammel har hun den dominerende hovedrolle i Benjamin Christensens "Skilsmissens Børn" (1939) - 1930'ernes første seriøse, børneforbudte nutidsdrama - og blev meget rost. I dag virker hun hektisk og overinstrueret som kunstmaleren Johannes Meyers fader-forelskede datter, der er voldsomt jaloux på hans nye kæreste.

Herefter blev hun datidens kønne, søde, velopdragne teenager, og under Besættelsen var hun en af dansk films populæreste filmskuespillere. Hun er professor Poul Reumerts studenterdatter i "Det brændende Spørgsmaal" (1943), igen et betænkeligt tilfælde af faderfiksering. Overgearingen er ikke længere så påfaldende, men livsglæden har endnu et anstrøg af eksaltation. Og i "Saa mødes vi hos Tove" (1946) er hun stadig ikke sluppet ud af faderbindingen - her er hun den fallerede Axel Frisches 'lille tøs', der fuldt ud helliger sig hans mentale og økonomiske genrejsning.

Hendes redning var at vokse fra den flinkeskole, hvor hun var en pligtopfyldende, men lidt upersonlig elev. Det lykkes delvis i "Elly Petersen" (1944), hvor hun rammer plet som den venlige, men tankeløse Hellerup-pige, der prøver at blive veninde med Bodil Kjers husassistent. Også i "Bag de røde porte" (1951) ses hun typesikkert anbragt i omgivelser nord for København. Men ellers står 1950'ernes første halvdel i Morten Korchs tegn - det blev til fem mindre roller.

I "De røde Heste" (1950) står hun i skyggen af Tove Maës' blonde uskyld, men i "Det store løb" (1952) leverer hun et bud på en mere moden Korch-heltinde, varmt smilende og opmuntrende. Iøvrigt med et tilbagefald til faderfikseringen - hun virker ømmere over for sin nydelige far Per Buckhøj end over for kæresten Poul Reichhardt.
Filmrollerne tyndede ud, da hun flyttede til Odense og lagde sine kræfter i teaterarbejdet dér i perioden 1960-80. Men i 1978 fik hun et smukt, overraskende come-back i Bille Augusts "Honning måne", hvor hun som Kirsten Olesens mor levendegør den småborgerlige overbeskyttelses sødt smilende, men isnende fløjlsgreb.

Det førte ikke til flere filmroller, måske fordi hun på grund af sin provinsbase var relativt ukendt for mange af de yngre filminstruktører. Men 1998-99 spillede hun hovedrollen i DRs tv-komedieserie i 12 afsnit, "Pas på mor", hvor hun er munter enke i halvfjerdserne, og hun medvirker i afsnit 9 af serien "Rejseholdet" (2000-01). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Kat 2001 Isabellas bedstemor DK/Spillefilm
Anden juledag 2000 Fru Pedersen DK/Kort fiktion
Pas på mor 1998 Lilly Jacobsen Tv-serie
Kaos i opgangen 1997 Bittens mor Tv-serie
Rejsen 1996 Medvirkende DK/Kort fiktion
Kun en pige 1995 Mormor DK/Spillefilm
Sort høst 1993 Jomfru Ingwersen DK/Spillefilm
Landsbyen 1991 Bjarnes mor Tv-serie
Balladen om Carl Th. Dreyer 1989 Ebba Dreyer Tv-film
Mor er major 1985 Fru Bøverling Tv-serie
Mændenes forbund 1981 Medvirkende Tv-film
Ludvigsbakke 1978 Fru Mourier Tv-serie
Honning måne 1978 Kirstens mor DK/Spillefilm
Matador 1978 Anne Grethe fra Odense Tv-serie
Hvor er Ulla Katrine? 1974 Fru Gottliebsen Tv-film
Med kærlig hilsen 1971 Værtinde i 1740 DK/Spillefilm
I klemme 1968 Medvirkende Tv-film
Seks kammerater 1962 Medvirkende Tv-film
Gymnasiepigen 1960 Lektor Poulsens kone DK/Spillefilm
X-60 1959 Medvirkende Tv-film
Høfeber 1959 Medvirkende Tv-film
Tre søstre 1959 Medvirkende Tv-film
Lille rislende kilde 1959 Medvirkende Tv-film
Boubouroche 1958 Medvirkende Tv-film
Een tjener og to herrer 1958 Medvirkende Tv-film
Den pantsatte bondedrang 1958 Medvirkende Tv-film
Gaslys 1957 Medvirkende Tv-film
Stokken 1957 Medvirkende Tv-film
Mod og mandshjerte 1955 Elvi, Mosehøjs datter DK/Spillefilm
Karrig nidding 1955 Medvirkende Tv-film
Himlen er blå 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
Fløjtespilleren 1953 Bodil DK/Spillefilm
Det store løb 1952 Kirsten, Henrik Heins datter DK/Spillefilm
Bag de røde porte 1951 Jenny Holst DK/Spillefilm
Det gamle guld 1951 Sofie DK/Spillefilm
Mosekongen 1950 Ellen, Jesper Madsens datter DK/Spillefilm
De røde heste 1950 Medvirkende DK/Spillefilm
Hr. Petit 1948 Fru Petit DK/Spillefilm
Diskret ophold 1946 Jytte Lehmann DK/Spillefilm
Saa mødes vi hos Tove 1946 Jytte, oversætter DK/Spillefilm
En ny Dag gryer 1945 Inger Holst, sygeplejeelev DK/Spillefilm
Det bødes der for 1944 Hjørdis DK/Spillefilm
Elly Petersen 1944 Lene, Fabers datter DK/Spillefilm
Det brændende Spørgsmaal 1943 Aase, professorens datter DK/Spillefilm
Naar man kun er ung 1943 Rimonde, Model DK/Spillefilm
Forellen 1942 Gerda, Møllers datter DK/Spillefilm
Gaa med mig hjem 1941 Rudi, Valdemars datter af andet ægtesab DK/Spillefilm
Skilsmissens Børn 1939 Vibeke, professorens datter DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.