enda

Henning Jensen

(1943 - )

Skuespiller. Født 5/1 1943. Gift med skuespiller Solbjørg Højfeldt i 1985.

Optaget på Statens Teaterskole i 1968, men forlod uddannelsen efter to år, da han blev engageret til Det Danske Teater. Omfattende scenekarriere, bla. med ansættelse ved Det kgl. Teater 1973-78 og igen fra 1987.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Henning Jensen begyndte sin filmkarriere som et forfriskende knoldesparker-ansigt i Filmskolefilm omkring 1970. Han lignede ikke en udglattet skuespiller, men så ud og agerede som om han var hentet ind lige lukt fra de miljøer, hans jævne personer kom fra.


Senere blev han en af sin generations mest kraftfulde teaterskuespillere. Efter den lovende start blev hans filmkarriere noget hæmmet af selvbevidsthed. Han satser i en periode - rigeligt selvhøjtideligt - på de store duarderprægede ture.


Men han er god i sin første store filmrolle - i kriminalfilmen "Nitten røde roser" (1974), hvor han spiller en af dansk films få seriemordere. Som manden, der er blevet sindssyg af sorg over at have mistet sin elskede og nu dræber pårørende til de potentielt skyldige i hendes død, er han på samme tid intens og iskoldt uigennemskuelig.


I sin anden film, Edward Flemings besættelsesfilm "Den korte sommer" (1976), spiller han en tysk officer, som forelsker sig i Ghita Nørby. En en-dimensionel rolle og udstyret med en vakkelvorn tysk accent. I "Nyt legetøj" (1977), der blander politisk kriminalfilm og hverdagsdrama, er han Ann-Mari Max Hansens mand og forsøger at kompensere for et mangelfuldt manuskript med en poserende spillestil.


I 1983 spiller han journalisten i Jørgen Leths "Udenrigskorrespondenten", dygtigt og lidenskabeligt, men rollen er noget af en Urias-post. Dette bliver hans foreløbigt sidste filmhovedrolle, hvorefter han i stigende grad bruger sine kræfter på teater og tv, bl. a. som politimanden, der i Besættelsens politiløse tid kommer på sporet af et hævndrab i Anders Bodelsen-miniserien "Mørklægning" (1992). En præstation, der viser en noget monoton forkærlighed for det forpinte.


Lars von Trier brugte ham første gang som fanatisk varulv i "Europa" (1991), opsat på at føre nazisternes kamp videre efter kapitulationen. Og Trier anvender snedigt noget tilsyneladende humorforladt ved hans væsen i rollen som hospitalsdirektøren Bob i "Riget" (1994 og -97), hvor hans dybt alvorlige myndighed gør hans autoritetsfigur præcis så komisk, som den er tænkt.


Årene har givet ham stor autoritet, som det ses i Nils Malmros' "Barbara" (1997), hvor han er en ret skræmmende provst Anders Morsing. God og dæmpet er han i Christian Braad Thomsens "Den blå munk" (1998) som den utro ægtemand, der bliver taget på fersk gerning af sin kone. Han er småpsykopatisk og lettere desperat Ventre-politiker i tv-serien "Taxa" (1997-98) og skitserer en figur af knusende alvor som den unge Lars Simonsens fordømmende præstefar i "Manden som ikke ville dø" (1998).


Overhovedet er han meget efterspurgt som ældre myndighedespersoner. Han er Ulrich Thomsen-figurens straffende far i et af tilbageblikkene i "Blinkende lygter" (2000), og blandt de mange skurke i den historiske farce "Grev Axel" (2001) er hans domprovst den mest nedrige. Endnu en lystspilrolle har han som sladderglad bøsse i "En kort en lang" (2001). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Litteratur: Michael Moritzen: Respekt: Elleve samtaler om at være skuespiller (2011).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Gidseltagningen 2017 Henning Nørgaard Tv-serie
Ditte & Louise - Sæson 2 2016 Visti Andersson Tv-serie
Sommeren '92 2015 Kaj Johansen DK/Spillefilm
Kustoden 2013 Bent DK/Kort fiktion
Korsveje 2012 Fortæller DK/Kort fiktion
Asterix - Obelix og briterne - 3 D 2012 Cæsar U/Spillefilm
Peaceforce 2011 Medvirkende DK/Kort fiktion
Noget i luften 2011 Ulrich DK/Spillefilm
Bølle Bob - Alle tiders helt 2010 Borgmester DK/Spillefilm
Sandheden om mænd 2010 Godsejer DK/Spillefilm
Porco rosso 2009 Stemme U/Spillefilm
Det som ingen ved 2008 Niels Lange-Erichsen DK/Spillefilm
Disco ormene 2008 Tonni Dennis DK/Spillefilm
Asterix og de olympiske lege 2008 Cæsar U/Spillefilm
Gaven 2008 Mogens DK/Spillefilm
Kandidaten 2008 Peter Bechmann DK/Spillefilm
Ratatouille 2007 Anton Ego U/Spillefilm
Skyllet væk 2006 Tudsen U/Spillefilm
Efter brylluppet 2006 Mand, fødselsdag DK/Spillefilm
Unge Andersen 2005 Rektor Meisling DK/Spillefilm
H.C. Andersen - historien om en digter 2005 Stemme Tv-film
Hannah Wolfe 2004 Edvard Voldsted DK/Spillefilm
Krøniken 2004 Gabriel Holm Tv-serie
Annas dag 2003 Hans DK/Kort fiktion
Jeg er Dina 2002 Herre U/Spillefilm
Nikolaj og Julie 2002 Hoffmann Tv-serie
Meningen med Flemming 2001 Dr. Kjær DK/Kort fiktion
Skoda 2001 Knud DK/Kort fiktion
Grev Axel 2001 Provst DK/Spillefilm
Langt fra Las Vegas 2001 Mogens Eberhart Tv-serie
En kort en lang 2001 Palle DK/Spillefilm
Pyrus på pletten 2000 Statsminister DK/Spillefilm
Blinkende lygter 2000 Peters far DK/Spillefilm
Rejseholdet 2000 Palsby, rigspolitichef Tv-serie
Hotellet 2000 Bjørn Tv-serie
Skjulte spor 2000 Bo Andersen, galleriejer Tv-serie
Kajen mod vest 1999 Rodolfe Tv-film
Abernes ø 1999 Kansler Sebastian U/Spillefilm
Manden som ikke ville dø 1999 Pastor Palmberg DK/Spillefilm
Der var engang 1998 Direktør Tv-film
Græsrødderne 1998 Hopper U/Spillefilm
Den blå munk 1998 Elsker DK/Spillefilm
Herkules 1997 Hades U/Spillefilm
Riget II 1997 Bob, hospitalsdirektør DK/Spillefilm
Barbara 1997 Provsten DK/Spillefilm
Bryggeren 1996 Arkitekt Meldahl Tv-serie
Verden er vaad og lys 1995 Medvirkende Tv-film
Carl Th. Dreyer - Min metier 1995 Dreyers stemme DK/Dokumentarfilm
Pigen med de grønne øjne 1995 Medvirkende DK/Kort fiktion
Elsker, elsker ikke 1995 Restauratør DK/Spillefilm
Alle tiders jul 1994 Medvirkende Tv-serie
Riget 1994 Hospitalsdirektør DK/Spillefilm
Enerum 1993 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Mørklægning 1992 Helge Nielsen, kriminalassistent Tv-serie
Gøngehøvdingen 1992 Kong Frederik III Tv-serie
Landsbyen 1991 Gerhard Clausen, Byggemarkeds-direktør Tv-serie
Europa 1991 Siggy DK/Spillefilm
Parløb 1990 Henrik Tv-serie
Dr. Dip 1990 Herman Tv-serie
Den gode, den onde & den virk'li sjove 1990 Medvirkende Tv-serie
Farlig leg 1990 Restaurationsgæst DK/Spillefilm
Dagens helt 1989 Medvirkende DK/Kort fiktion
Retfærdighedens rytter 1989 Præst DK/Kort fiktion
Medea 1988 Kreon Tv-film
Station 13 1988 Bent, kriminalassistent Tv-serie
Ligusterkrigeren 1987 Manden DK/Kort fiktion
Peter von Scholten 1987 Major Falbe DK/Spillefilm
Hip hip hurra 1987 Maler U/Spillefilm
Jane Horney 1985 Leif Lund Tv-serie
Elise 1985 Kaptajnen, hendes mand DK/Spillefilm
Focus på Herlev 1984 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Udenrigskorrespondenten 1983 Journalisten DK/Spillefilm
Der er et yndigt land 1983 Dyrlæge DK/Spillefilm
De retfærdige 1982 Medvirkende Tv-film
Jeppe på bjerget 1981 Baronen DK/Spillefilm
Afslutningen 1981 Medvirkende Tv-film
Krigsdøtre 1981 Stig Tv-serie
Komedie i grænselandet 1979 Medvirkende Tv-film
Den hemmelige skuffe 1979 Medvirkende Tv-film
Skal vi danse først? 1979 Læge DK/Spillefilm
Ludvigsbakke 1978 Dr. Quam Tv-serie
Fængslende feriedage 1978 "Kissinger" DK/Spillefilm
Lille spejl 1978 Rocker DK/Spillefilm
Nyt legetøj 1977 Claus, Ullas mand, chefredaktør DK/Spillefilm
Piger til søs 1977 Juhl, næstkommanderende DK/Spillefilm
Jul på slottet 1976 Medvirkende Tv-film
Normannerne 1976 Interesseret tilhører DK/Spillefilm
Den korte sommer 1976 Eugen, tysk officer DK/Spillefilm
Anna Sophie Hedvig 1975 Medvirkende Tv-film
Dr. Lemmas problem 1975 Medvirkende Tv-film
Nitten røde roser 1974 William Brehmer DK/Spillefilm
Snart dages det brødre 1974 Hørdum Tv-film
Den sårede filoktet 1974 Kunstneren Tv-film
Tango 1973 Arthur Tv-film
Dr. Knock 1973 Karl Tv-film
Werner Holgersen - Eventyret i dansk politik 1972 Flemming Tv-film
Werner Holgersen 1972 Medvirkende Tv-film
Skygger 1972 Hr. Juhl Tv-film
Skygger 1971 Medvirkende DK/Kort fiktion
Soiree musicale 1971 Christian Tv-film
Rundt om Selma 1971 Steen Tv-film
Udsigt til i morgen 1970 Medvirkende DK/Kort fiktion
Mig og min lillebror og Bølle 1969 Slagsbror DK/Spillefilm
Hold da helt ferie 1965 Ung fyr på campingpladsen DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.