enda

Jess Ingerslev

(1947 – 2014)

Skuespiller. Født 7/8 1947, død 13/10 2014 - 67 år gammel

Uddannet på Odense Teaters elevskole 1970-73. Omfattende scenekarriere på de københavnske teatre, samt som medlem af Klyderne - sammen med Jesper Klein, Tom McEwan og Lykke Nielsen. Også en del revymedvirken.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


I sine mest inspirerede øjeblikke - f. eks. en butiksscene med Jesper Klein i "Kaptajn Klyde og hans venner vender tilbage" (1980) og en Truxa-parodi med Tom McEwan - bevæger han sig op i en Gudbenådet komisk sfære, hvor få er hans ligemænd i manisk musikalitet og frækt ynglende vid.


Han har den fødte performers charme, og hans første filmoptræden er da også en hovedrolle: i Ebbe Langbergs lette kriminalkomedie "Kassen stemmer" (1976) spiller han den rapkæftede bankassistent, der sammen med to kammerater planlægger et stort bankkup. Der er her en særlig élan og uskyld over hans væsen, som passer godt til den drilagtige komediestil, og han blev straks betragtet som et nyt fund.


Men året efter er han anderledes alvorlig i Torben Nielsen-filmatiseringen "Terror" (1977) som ungdomsforbryderen, der får skrupler og bliver dræbt af sine kammerater. Det er en lidt fad rolle - og mere saft og kraft er der i hans politiske agitator i Henning Carlsens "Hør, var der ikke en, som lo?" (1978), som står stærkt og klart, selv om han kun medvirker i en enkelt scene. Og han har den bærende helterolle som retsmediciner på sporet af en større sammensværgelse i tv-serien "Strandvaskeren" (1978), der dog ikke slog an.


Fra midten af 1970'erne fik han stor succes på scenen og i tv som medlem af den musikalske morskabsgruppe Klyderne, omplantet til film med den Monty Python-inspirerede "Kaptajn Klyde og hans venner vender tilbage" (1980). Den episodiske film giver Jess Ingerslev rig lejlighed til (lidt for) utøjlet at demonstrere sin komiske kunnen.


Siden er han jockey i kriminalfilmen "Rainfox" (1984) og spiller nydeligt faderen i den lange novellefilm "Belma" (1996) om en jugoslavisk flygtningepige i Danmark. Men er unægtelig mere underholdende som komisk-lummer Valby-charmør i Ole Bornedals tv-serie "Charlot og Charlotte" (1996). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Far til fire - til søs 2012 Onkel Anders DK/Spillefilm
Marco Macaco 2012 Præsidenten DK/Spillefilm
Far til fire - tilbage til naturen 2011 Onkel Anders DK/Spillefilm
Far til fire - på japansk 2010 Onkel Anders DK/Spillefilm
Far til fire - på hjemmebane 2008 Onkel Anders DK/Spillefilm
Far til fire - i stor stil! 2006 Onkel Anders DK/Spillefilm
Far til fire - gi'r aldrig op! 2005 Onkel Anders DK/Spillefilm
Nikolaj og Julie 2002 Albert Tv-serie
GUFOL-Mysteriet 1997 Julemanden Tv-serie
Belma 1996 Erik DK/Spillefilm
Charlot og Charlotte 1996 Welrdo-Kaj, kunde i bar (1) Tv-serie
Klokkeren fra Notre Dame 1996 Clopin U/Spillefilm
Renters rente 1996 Stemme i telefonen Tv-serie
Gotha - kult, kitsch og b-film 1996 Medvirkende Tv-serie
Flemming og Berit 1994 Medvirkende Tv-serie
Prinsen af Jylland 1994 Bjarke U/Spillefilm
Tre ludere og en lommetyv 1993 Medvirkende Tv-serie
Rejsen til Amerika II - Fievel i det vilde vesten 1991 Stemme U/Spillefilm
Skønheden og udyret 1991 Le Fou U/Spillefilm
Den gode, den onde & den virk'li sjove 1990 Medvirkende Tv-serie
Lille Nemo i drømmeland 1989 Oompi U/Spillefilm
Den lille havfrue 1989 Skralde U/Spillefilm
Alabadig 1:4 1988 Medvirkende Tv-serie
Strit og Stumme 1987 McDonald DK/Spillefilm
Omsen & Momsen 1987 Momsen Tv-film
Mesterdetektiven Basil Mus 1986 Basil U/Spillefilm
Rejsen til Amerika 1986 Stemme U/Spillefilm
Walter og Carlo (2) - yes, det er far 1986 Larsson, svensk gangster DK/Spillefilm
Familien Fab 1985 Basse Fab Tv-serie
Mor er major 1985 Nielsen Tv-serie
Walter og Carlo - op på fars hat 1985 Konferencier DK/Spillefilm
Ude på noget 1984 Palle Tv-serie
Eventyret om Tsar Saltan 1984 Stemme U/Spillefilm
Nissebanden 1984 Slagtersvend Tv-serie
Rainfox 1984 Topper DK/Spillefilm
De uanstændige 1983 Micks stemme DK/Spillefilm
Med Lille Klas i kufferten 1983 Dansk stemme for (5) U/Spillefilm
Nu er det ikke sjovt længere 1982 Medvirkende, Manuskript Tv-serie
Mads og Mikkel 1981 Mikkel U/Spillefilm
Olsen-bandens flugt over plankeværket 1981 Rørpostarbejder i Høje Nord DK/Spillefilm
Strejferne 1980 Medvirkende Tv-film
Uden støtte fra befolkningen kunne vi ingenting udrette 1980 Medvirkende Tv-film
Kaptajn Klyde og hans venner vender tilbage 1980 Medvirkende DK/Spillefilm
Danmark er lukket 1980 "Grønært" DK/Spillefilm
Lille Virgil og Orla Frøsnapper 1980 Cirkusmusikanten DK/Spillefilm
Strandvaskeren 1978 Bengt Lind, retsmediciner Tv-serie
Hør, var der ikke en som lo? 1978 Taleren DK/Spillefilm
Eventyr på fodrejsen 1977 Medvirkende Tv-film
Musepatruljen Bernard & Bianca 1977 Kommentator U/Spillefilm
Sofies skolegang 1977 Thøger Ivar Strøm Tv-film
Terror 1977 Benny DK/Spillefilm
Jørns historie 1976 Medvirkende Tv-film
Det begyndte med Mathilde 1976 M.A. Goldschmidt Tv-film
En by i provinsen 1976 Brian Tv-serie
Helte dør aldrig 1976 Medvirkende Tv-film
Kassen stemmer 1976 Carsten Calvé DK/Spillefilm
Spild og service 1975 Medvirkende Tv-film
Den sårede filoktet 1974 Medvirkende Tv-film
Dumbo 1941 Klovn, krage U/Spillefilm
Snehvide og de syv dværge 1937 Lystig (1982-vers.) U/Spillefilm
Lad os tage pulsen på DSB Instruktion DK/Dokumentarfilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.