enda

John Price

(1913 – 1996)

Skuespiller, sceneinstruktør. Født 15/9 1913, død 10/12 1996 - 83 år gammel. 1º gift med skuespiller Beatrice Bonnesen (1906-79) - ægteskabet opløst, 2º med skuespiller Birgitte Price (1934-97). Far til komponist og kapelmester James Price (f. 1959) og manuskriptforfatter og madanmelder Adam Price (f. 1967).

Balletbarn på Det kgl. Teater og efter elevskolen skuespillerdebut på teatret i 1931. John Price var gennem hele sin karriere knyttet til Det kgl. Teater, som skuespiller og instruktør. Fra 1947 var han tillige lærer ved elevskolen indtil dens lukning. 1942 debuterede han som instruktør på Nørrebro teater og har iscenesat opera, operetter, skuespil, tv-teater og film.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han var et af dansk teaters store farverige navne, først og fremmest som en sagnomspunden instruktør ved Det kgl. Teater. Og da han også var god til at iscenesætte sig selv, blev han en populær medieperson som madekspert, tv-paneldeltager og interviewoffer.


Hans filmkarriere, der også omfatter instruktionsarbejder, faldt i to afsnit. I perioden 1935-44 spillede han biroller, og 1962-69 fik han en lille håndfuld større roller, der baserede sig på hans nyvundne både fysiske og psykiske pondus og ofte havde et anstrøg af farlighed og dæmoni.


I sin første periode var han åleslank og kunne præges af stor sensitivitet, som i "Blaavand melder Storm" (1938), hvor han er fiskeren Lau Lauritzens uligevægtige bror med 'det vanskelige sind'. En rigtig Kain-rolle, som Price spiller med en finhed og forståelse, der ellers ikke præger filmen. I farceklassikeren "Rasmines Bryllup" (1935) går han fint ind løjerne som Johannes Meyers kuede blikkenslagerlærling, og i Bodil Kjers debutfilm "Balletten danser" (1938) er han troværdig som en krævende balletmester (han var selv balletbarn på Det kgl. og udsat for en berygtet tyrannisk lærer).


Han er også i sit es som pudseløjerlig bohème-pianist i Bjarne Henning-Jensens komedie om unge i Minefeltet, "Når man kun er ung" (1943), og han får sin første deciderede skurkerolle som slesk portsheik i baggårdshistorien "Spurve under Taget" (1944).


Efter to ikke uefne forsøg bag kameraet som instruktør ses han som excentrisk festdeltager i musicalen "Mød mig på Cassiopeia" (1951), og nu har han ændret sig. Han er påfaldende umorsom på en selvpromoverende facon. Han gør come-back i Knud Leif Thomsens idédrama om 'aben i mennesket', "Duellen" (1962), og nu har han lagt sig ud: han er den kyniske instruktør - en skabelonrolle. Og Thomsen bruger ham siden i "Tine" (1964), "Tre mand frem for en trold" (1967) og "Sådan er de alle" (1968) - uden de store resultater.


Til gengæld er han passende temperamentsfuld som duellerende nabo i Leif Panduro-historien "Naboerne" (1966) og ganske effektfuld som manipulerende magtmenneske i science fiction-fantasien "Manden, der tænkte ting" (1969), med velgørende glimt af humor ind imellem de ofte rigeligt patetiske tirader. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Indenfor murene 1981 Medvirkende Tv-film
Gengangere 1979 Instruktion Tv-film
Elverhøj 1978 Instruktion Tv-film
Fruentimmerskolen 1978 Instruktion Tv-film
Jean de France 1977 Instruktion Tv-film
Barselstuen 1976 Instruktion Tv-film
Figaros bryllup 1976 Instruktion Tv-film
Kærlighed uden strømper 1975 Instruktion Tv-film
Den kyske levemand 1974 Hr. Basse DK/Spillefilm
Den stundesløse 1973 Instruktion, Produktion Tv-film
Robin Hood 1973 Prins John - en løve U/Spillefilm
Mascarade 1972 Instruktion, Produktion Tv-film
Tintin og hajsøen 1972 Rastapopoulos U/Spillefilm
H.M.S. Pinafore 1970 Instruktion, Koreografi Tv-film
Flagermusen 1969 Instruktion, Manus Tv-film
Manden der tænkte ting 1969 Steinmetz DK/Spillefilm
Tartuffe 1968 Instruktion Tv-film
En spurv i tranedans 1968 Instruktion Tv-film
Må jeg lege med? 1968 Medvirkende Tv-film
Sådan er de alle 1968 Musikprofessor DK/Spillefilm
Juno og påfuglen 1967 Instruktion Tv-film
Valsedrømme 1967 Instruktion, Tilrettelægger Tv-film
Tre mand frem for en trold 1967 Chefredaktør DK/Spillefilm
Jeg - en marki 1967 Revisor DK/Spillefilm
Der var engang 1966 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Naboerne 1966 Fabrikant Sandelund DK/Spillefilm
Affæren 1964 Instruktion Tv-film
Bureauslaven 1964 Accesoren Tv-film
Enhver 1964 Djævelen Tv-film
Eurydike 1964 Faderen Tv-film
Tine 1964 Krigskorrespondent DK/Spillefilm
En sjæl efter døden 1963 Mephistofeles Tv-film
Indenfor murene 1963 Medvirkende Tv-film
Duellen 1962 Claes DK/Spillefilm
Brønden 1962 Medvirkende Tv-film
Påske 1960 Instruktion Tv-film
Mød mig på Cassiopeia 1951 Fjoget festdeltager DK/Spillefilm
Alice i eventyrland 1951 Kålormen U/Spillefilm
Berlingske Tidende 1749-1949 1949 H.C. Andersen DK/Kort fiktion
Hatten er sat 1947 Instruktion DK/Spillefilm
Billet Mrk. 1946 Instruktion DK/Spillefilm
Hvad fatter gør 1945 H.C. Andersen DK/Kort fiktion
Spurve under Taget 1944 Port-Sheiken DK/Spillefilm
Familien Gelinde 1944 Bjovulf, kunstmaler DK/Spillefilm
Naar man kun er ung 1943 Ole Lund, Komponist DK/Spillefilm
Pinocchio 1940 Jesper fårekylling (1940-vers.) U/Spillefilm
Champagnegaloppen 1938 Lindeman, musiker i Lumbyes ork. DK/Spillefilm
Balletten danser 1938 Balletmesteren DK/Spillefilm
Blaavand melder Storm 1938 Thorsten, Chr. Larsens søn DK/Spillefilm
Kongen bød 1938 Medvirkende DK/Spillefilm
Det gyldne Smil 1935 Forfatteren DK/Spillefilm
Rasmines Bryllup 1935 Marius, læredreng DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.