enda

Jon Bang Carlsen

(1950 - )

Instruktør, forfatter og skuespiller. Født 28/9 1950. Uddannet på Den Danske Filmskole 1976.


I 1972 involveret i politisk gadeteater med den banebrydende aktionsgruppe Solvognen. Han har lavet over 40 film og kalder sin metode "iscenesat dokumentarisme". Målet er "at kondensere skæbner i enkeltøjeblikke af poetisk styrke", som han selv har udtrykt det.


Flere af hans hovedværker er portrætter, der løfter sig til symbolske tilværelsesbilleder: "Jenny" (1977) om en jævn hverdagskvinde med en dyb kristentro, "En rig mand" (1979) om en millionær uden anden forankring end penge og luksus, "Fugl Fønix" (1984) om en amerikansk selvforsvarsfanatiker, og "Før gæsterne kommer" (1986) om to ældre hotelværtinder, der forbereder badesæsonen.


Hans spillefilm forener fintmærkende realisme i den udstrakte brug af naturlige locations med en udpræget poetisk, udramatisk indfaldsvinkel. "Næste stop - Paradis" (1980) handler om to ældre ensomme, der forelsker sig, mens "Ofelia kommer til byen" (1985) tegner et forfrossent provinsbybillede med et ungt par i centrum.


I 1995 rejste Jon Bang Carlsen til Irland og derpå til Sydafrika, hvad der resulterede i en række karakteristiske film fra begge lande, f.eks. "Portrait of God" (2001), der delvist udpiller sig i et Cape Town-fængsel for hårdt belastede kriminelle.


Bang Carlsen har også udfoldet sig som forfatter med digtsamlingen "S-tog til Havet" (1982) og essaysamlingen "Locations" (2002).

Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Déjà Vu 2016 Instruktion, Medvirkende, Producer, Manuskript DK/Dokumentarfilm
Født til filmen 2015 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Cats in Riga 2014 Instruktion, Klipper, Manuskript U/Dokumentarfilm
I Kærlighedens Navn 2013 Instruktion, Stills, Manuskript, Fotograf DK/Dokumentarfilm
Bag Blixens maske 2011 Fotograf DK/Dokumentarfilm
Blinde engle 2007 Instruktion, Medvirkende, Manus, Foto, Stills, Producer DK/Spillefilm
Purity Beats Everything 2007 Instruktion, Manus, Foto, Stills, Executive producer DK/Dokumentarfilm
Historien bag kameraet 2006 Medvirkende Tv-dokumentar
En gammel bamses fortælling 2003 Instruktion, Manus, Foto, Stills DK/Dokumentarfilm
En gammel bamses fortælling - og to andre børnefilm af Jon Bang Carlsen 2003 Instruktion, Manus, Produktion, Foto Antologi
Zuma the puma 2002 Instruktion, Manus, Producer DK/Dokumentarfilm
Portræt af Gud 2001 Instruktion, Manus, Foto, Stills DK/Dokumentarfilm
Addicted to Solitude 1999 Instruktion, Manus, Foto, Producer DK/Dokumentarfilm
Min afrikanske dagbog 1999 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
At opfinde virkeligheden 1996 Instruktion, Foto, Stills DK/Dokumentarfilm
Min irske dagbog 1996 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
It's Now Or Never 1996 Instruktion, Manus, Produktion, Stills DK/Dokumentarfilm
Carmen & Babyface 1995 Instruktion DK/Spillefilm
Livet vil leves 1994 Instruktion, Manus, Produktion DK/Dokumentarfilm
Blændet 1992 Instruktion Tv-serie
Drengene fra Sankt Petri 1991 Betjent ved fangetransport DK/Spillefilm
Ich bin auch ein Berliner 1990 Instruktion, Manus, Produktion DK/Dokumentarfilm
Yesterdays Heroes 1990 Instruktion DK/Eksperimentalfilm
Smalfilmerens søn 1989 Instruktion, Manus, Produktion, Foto DK/Kort fiktion
Baby Doll 1988 Instruktion DK/Spillefilm
Time out 1988 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Jeg ville først finde sandheden 1987 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Før gæsterne kommer 1986 Instruktion, Manus, Produktion DK/Dokumentarfilm
Ofelia kommer til byen 1985 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Fugl Fønix 1984 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Årets længste dag 1984 Instruktion, Manus Tv-film
Forbrydelsens element 1984 Vred politimand DK/Spillefilm
Hotel of the stars 1981 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Du er smuk - jeg elsker dig 1981 Instruktion Tv-film
Næste stop - Paradis 1980 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Achilleshælen er mit våben 1979 Medvirkende DK/Spillefilm
En rig mand 1979 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Drømme støjer ikke når de dør 1979 Erik, ung politiker DK/Spillefilm
En fisker i Hanstholm 1977 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Jenny 1977 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Aftenlandet 1977 Medvirkende DK/Spillefilm
Dejlig er den himmel blå 1975 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Hvid mands sæd 1975 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Åndssvage Sara 1973 Instruktion, Manus, Foto, Klip, Lyd DK/Dokumentarfilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Bedste Dokumentar 2000 Chicago Int. Children's Film Festival 2000 Min afrikanske dagbog
Grand Prix 1996 Odense Internationale Film Festival 1996 It's Now Or Never
Ungdoms juryens pris for bedste kort film 2004 Halifax, ViewFinders: International FF for Youth 2004 gammel bamses fortælling
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
ZagrebDox 2017-02-26 Déjà Vu
Lübeck, Nordische Filmtage 2016-11-02 Déjà Vu
Vilnius Documentary Film Festival 2016-09-22 Déjà Vu
Fredrikstad, Nordic Docs 2016-05-26 Déjà Vu
Amsterdam, IDFA 2015-11-18 Déjà Vu
CPH:DOX 2015-11-06 Déjà Vu
Berlin European Film Academy Awards 2014-12-07 I Kærlighedens Navn
Amsterdam, IDFA 2014-11-19 Hotel of the stars
Taipei Taiwan Int. Documentary Film Festival 2014-10-09 Purity Beats Everything
Odense Internationale Film Festival 2014-08-25 Blinde engle
Amsterdam, IDFA 2013-11-20 I Kærlighedens Navn
Leipzig Festival for Documentary and Animation 2013-10-28 I Kærlighedens Navn
Irish Film Institute 2013-09-29 It's Now Or Never
Toronto, Hot Docs Int. Documentary Festival 2013-04-25 I Kærlighedens Navn
One World Romania 2013-03-12 Min irske dagbog
Lussas Etats Generaux du Film Documentaire 2010-08-22 At opfinde virkeligheden
Korean International Documentary Festival 2009-10-21 Purity Beats Everything
Taipei Taiwan Int. Documentary Film Festival 2008-10-31 Purity Beats Everything
Uppsala Int. Short Film Festival 2008-10-20 Purity Beats Everything
Danske Filmskole, Den 2008-09-03 It's Now Or Never
Reykjavik Shorts&Docs 2008-08-22 Purity Beats Everything
Odense Internationale Film Festival 2008-08-19 Purity Beats Everything
Thessaloniki Documentary Festival 2008-03-16 Purity Beats Everything
Danske Filmdage c/o Danijas Kulturas Instituts 2008-03-13 Blinde engle
Amsterdam, IDFA 2007-11-22 Purity Beats Everything
CPH:DOX 2007-11-09 Purity Beats Everything
Sheffield Doc/Fest 2007-11-07 It's Now Or Never
Irish Film Institute 2007-11-01 At opfinde virkeligheden
Reykjavik Film Festival 2007-09-27 Blinde engle
North West Film Festival 2007-09-14 Zuma the puma
Trento Int. Film festival of Mountains 2007-04-26 Blinde engle
Norsk Filmfond 2006-11-16 Portræt af Gud
Cape Town, World Cinema Festival, Sithengi 2006-11-14 Blinde engle
New York Scandinavian House 2006-10-21 Blinde engle
Aarhus, Nordisk Panorama 2006-09-22 Blinde engle
Odense Internationale Film Festival 2006-08-15 Portræt af Gud
Karlovy Vary International Film Festival 2006-06-30 Blinde engle
Thessaloniki Documentary Festival 2006-03-10 Portræt af Gud
ZagrebDox 2005-02-22 Addicted to Solitude
EDN Oxford, Oxdox 2004-10-22 Addicted to Solitude
Jana Int. Film Festival for Children & Youth 2004-10-08 gammel bamses fortælling
Mill Valley Film Festival, Film Inst. California 2004-10-07 gammel bamses fortælling
BUSTER 2004-09-06 gammel bamses fortælling
Roskilde Festivalen - Manden med Cameraet 2004-06-24 Zuma the puma
Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2004-05-30 gammel bamses fortælling
Halifax, ViewFinders: International FF for Youth 2004-04-20 gammel bamses fortælling
Rome Studio Stefania Miscetti 2004-04-05 Addicted to Solitude
EDN seminar Calcutta 2004-04-01 gammel bamses fortælling
BUSTER 2003-09-23 Zuma the puma
European Documentary Symposium 2003-09-06 Før gæsterne kommer
Odense Internationale Film Festival 2003-08-11 Zuma the puma
Locarno, Festival internazionale del film 2003-08-06 Før gæsterne kommer
Zlin Int. Film Festival for Children & Youth 2003-05-23 Zuma the puma
Jeonju International Film Festival 2003-04-25 It's Now Or Never
Malmö, BUFF 2003-03-12 Zuma the puma
Norsk Filminstitutt Cinematek 2003-02-10 It's Now Or Never
Berkeley International Children's Film Festival 2003-01-12 Min afrikanske dagbog
Montréal Rencontres Int. Du Documentaire 2002-11-15 Portræt af Gud
Mill Valley Film Festival, Film Inst. California 2002-10-03 Før gæsterne kommer
Durban International Film Festival 2002-09-02 Portræt af Gud
Bratislava Art Film Festival 2002-06-21 Portræt af Gud
New York Scandinavian House 2002-03-06 Portræt af Gud
Vancouver Reel to Real Festival 2002-03-05 Min afrikanske dagbog
Tel Aviv The Israeli New Foundation Film Institute 2002-02-28 It's Now Or Never
Los Angeles Scandinavian Film Festival ASFLA 2002-02-01 Portræt af Gud
Film Institute of Northern California 2002-02-01 Min afrikanske dagbog
Göteborg International Film Festival 2002-01-25 Portræt af Gud
Prague Febiofest, Int. Film, TV and Video Festival 2002-01-24 Portræt af Gud
Film Institute of Northern California 2001-11-24 Min afrikanske dagbog
Film Institute of Northern California 2001-11-10 Min afrikanske dagbog
Cagliaria NAFA Film Festival 2001-09-12 Før gæsterne kommer
Odense Internationale Film Festival 2001-08-13 Portræt af Gud
Montevideo Divercine 2001-07-02 Min afrikanske dagbog
Freiburger Filmforum 2001-05-22 Addicted to Solitude
TIFF Kids 2001-04-20 Min afrikanske dagbog
Doc Aviv int. Film Festival 2001-03-24 Addicted to Solitude
Montréal Rencontres Int. Du Documentaire 2000-11-15 Addicted to Solitude
Ennis The Empire Movieplex 2000-10-23 It's Now Or Never
Cork Film Festival 2000-10-15 Min afrikanske dagbog
Chicago Int. Children's Film Festival 2000-10-12 Min afrikanske dagbog
Stockholm Kulturhuset 2000-10-12 Fugl Fønix
Ghent Flanders Int. Film Festival 2000-10-10 rig mand
Taipei Taiwan Int. Documentary Film Festival 2000-09-21 Min afrikanske dagbog
Bergen Nordisk Panorama 2000-09-20 Addicted to Solitude
Odense Internationale Film Festival 2000-08-14 It's Now Or Never
Edinburgh International Film Festival 2000-08-13 Addicted to Solitude
Nyon, Visions du Réel 2000-05-01 Addicted to Solitude
Volda The Norwegian Documentary Festival 2000-04-28 Addicted to Solitude
TIFF Kids 2000-04-08 Min afrikanske dagbog
Sao Paulo It's All True Int. Documentary FF 2000-04-07 Addicted to Solitude
Tempo Dokumentärfestival 2000-03-10 Addicted to Solitude
Tel Aviv Int. Human Rights Film Festival 2000-02-03 Addicted to Solitude
Göteborg International Film Festival 2000-01-28 Addicted to Solitude
Filmverband Sachsen Dansk Festival 1999-11-25 It's Now Or Never
Amsterdam, IDFA 1999-11-24 Min afrikanske dagbog
Film fra Syd 1999-09-17 Min afrikanske dagbog
Hamburg International Kurz Film Festival 1999-06-15 Før gæsterne kommer
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.