enda

Klaus Pagh

(1935 – )

Skuespiller, teaterdirektør m.m. Født 29/7 1935. Gift med skuespiller Sonja Oppenhagen (f. 1948) - ægteskabet opløst. Siden flere ægteskaber. Far til skuespiller Anne Oppenhagen Pagh.

Uddannet på Odense Teaters elevskole i begyndelsen af 1960'erne efter at have medvirket i adskillige film. Omfattende scenekarriere, hvor han efter at have medvirket i en række forestillinger ved forskellige teatre op gennem 60'erne, især har gjort sig gældende som teaterdirektør (bl.a. for ABC-teatret og Aveny Teatret 1971-81 og Tivoli-revyen 1981-87), iscenesætter og showman m.m.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han begyndte som meget omtalt teenage-idol med etiketten 'Den danske James Dean' og udviklede sig til en yderst habil karakterskuespiller i biroller. Men mest kendt er han blevet som teaterdirektør og igangsætter af en lang række revyer, farcer og komedier med navne som Jørgen Ryg, Preben Kaas, Dirch Passer, Lisbet Dahl og Claus Ryskjær.


Han medvirkede i 13 film i perioden 1956 -62 og vandt popularitet hos teenagepigerne, men ikke generel respekt som skuespiller. Set med nutidens øjne er hans 'oprører' i gennembrudsfilmen "Ung leg" (1956) da heller ikke stort andet en forkælet fars dreng, der har godt af den stue-arrest, en brysk Asbjørn Andersen idømmer ham. Køn og karakterløs mangler han den autoritet, der udmærker hans senere præstationer. Men flere af disse tidligere roller er da også meget små og intetsigende, og det klæder ham at spille en lidt karakterpræget figur som den forkælede overklassefyr i Soldaterkammerat-serien.


I virkeligheden er det romantiske elsker-fag ikke hans boldgade, som det også fremgik af "Jeg - en kvinde 2" (1968), hvor han nærmest er latterlig som lægehelt. Langt bedre er han som en ikke særlig smart fotograf i "Nu går den på Dagmar" (1972), som han selv producerede efter Leif Petersens teaterstykke. Og som Teodor Winther lægger han udmærket op til Dirch Passers glansnummer (som Dr. Graa) i en anden af sine egne produktioner, "Solstik på badehotellet" (1973), der direkte overfører en af hans succesforestillinger til film.


Da han så sig selv i denne film, blev han angiveligt så nedslået, at han for stedse opgav at gå på scenen. Til gengæld fungerer han hver gang glimrende på film, gerne i rollen som etablerede figurer af en vis uigennemskydelig selvsikkerhed, for ikke at sige skurkagtighed. Han er tv-programchef i "Violer er blå" (1975); advokat i "Blind makker2 (76); særdeles træfsikker som overklassekvinden Ann-Mari Max Hansens ubehageligt nysgerrige husven i "Hjerter er trumf" (1976); og allerbedst - og vittigst - som ægtemand på gale veje i Morten Arnfreds og Ebbe Kløvedal Reich' underfundige tv-spil "Strømmens dag" (1981). Men da han endelig viste, hvor god han kunne være, holdt han op som skuespiller.


I "Riget II" (1997) ses han som frustreret stævningsmand, og i floppet "Stjerner uden hjerner" (1997) optræder han i en selvironisk rolle under eget navn. Rollen er ingenting, men filmudstrålingen fejler stadig ikke noget, hvad han til overmål beviser i birollen som ubehagelig direktør i Dogmefilmen "En kærlighedshistorie" (2001). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
En mand kommer hjem 2007 Medvirkende DK/Spillefilm
En kærlighedshistorie 2001 Mads' chef DK/Spillefilm
Skjulte spor 2000 Rolf Zederkopf, barejer Tv-serie
Stjerner uden hjerner 1997 Klaus Pagh DK/Spillefilm
Riget II 1997 Stævningsmand DK/Spillefilm
Pigen i gyngen 1988 Dørmand U/Spillefilm
Døden på larvefødder 1987 Medvirkende U/Spillefilm
Strømmens dag 1981 Henry Tv-film
Firmaskovturen 1978 Produktion DK/Spillefilm
Piger i trøjen 2 1976 Hermann Clausen DK/Spillefilm
Hjerter er trumf 1976 William Bang DK/Spillefilm
Blind makker 1976 Advokat DK/Spillefilm
Julefrokosten 1976 Producent DK/Spillefilm
Violer er blå 1975 Programchef DK/Spillefilm
Sønnen fra Vingården 1975 Jørgen Knudsen, bestyrer på Sophienberg DK/Spillefilm
Den kyske levemand 1974 Producent DK/Spillefilm
Solstik på badehotellet 1973 Instruktion, Produktion, Teodor/Teddy Winther DK/Spillefilm
Friere 1973 Parasitov Tv-film
Mig og mafiaen 1973 Rikard Abelsteen DK/Spillefilm
Hånden på hjertet - passer du på det? 1972 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Nu går den på Dagmar 1972 Produktion, Morten DK/Spillefilm
Til lykke Hansen 1971 Tickel Tv-film
Det er nat med fru Knudsen 1971 Producent DK/Spillefilm
Smuglerne 1970 Willy, smugler Tv-serie
Efteraber 1970 Genboen Tv-film
Arseniktimen 1970 Chefen Tv-film
Stille dage i Clichy 1970 Produktion, Festdeltager DK/Spillefilm
Tre slags kærlighed 1970 Leo Schmidt, læge DK/Spillefilm
Amour 1970 2. brandmand DK/Spillefilm
Der kom en soldat 1969 Skotøjsekspedienten DK/Spillefilm
Jeg - en kvinde 2 1968 Leo Schmidt, læge DK/Spillefilm
Cirkusrevyen 67 1967 Medvirkende DK/Spillefilm
Jeg - en marki 1967 Bankfuldmægtig DK/Spillefilm
Ned med kulturen 1966 Medvirkende Tv-film
Soldaterkammerater på sjov 1962 Holger (614) DK/Spillefilm
Soldaterkammerater på efterårsmanøvre 1961 Holger (614) DK/Spillefilm
Soldaterkammerater på vagt 1960 Holger Schwanenkopf (614) DK/Spillefilm
Kvindelist og kærlighed 1960 Medvirkende DK/Spillefilm
Soldaterkammerater rykker ud 1959 Holger Schwanenkopf (614) DK/Spillefilm
Pigen i søgelyset 1959 Hans DK/Spillefilm
Ung kærlighed 1958 Peter Bonnesen DK/Spillefilm
Spion 503 1958 Jacob DK/Spillefilm
Soldaterkammerater 1958 Holger Schwanenkopf (614) DK/Spillefilm
Mariannes bryllup 1958 William DK/Spillefilm
Skovridergaarden 1957 Claus Vørner DK/Spillefilm
Natlogi betalt 1957 Amerikansk soldat, Johnnys ven DK/Spillefilm
Ung leg 1956 Jørgen, gymnasieelev DK/Spillefilm
Flintesønnerne 1956 Dansende #6 DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.