enda

Michelle Bjørn-Andersen

(1954 – )

Skuespiller. Født 10/8 1954.

Uddannet på Aarhus Teaters elevskole 1980.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Det er på tv, hun har gjort sig mest bemærket - som det sexede og ofte skægge indslag i den inspirerede satire-serie "Den Gode, Den Onde og Den Virkli' Sjove" (1990) og som juristen Sanne, Søren Østergaards elskerinde i tv-serien "Landsbyen" (1991).


På film har hun ofte haft lidt intetsigende moder-biroller, som hun giver sin iboende sensualisme og stærke mørke kvindelighed. Hun kan dog også være god til at fremstille noget forfjamsket-underdanigt.


Sin største moder-rolle har hun i Carsten Rudolfs debutfilm "Menneskedyret" (1995), og det er samtidig den mest tvivlsomme. Hendes kvindedyr af en mor går i seng med en usympatisk rektor, stærkt misbilliget af sin udspionerende 10-årige søn. Hendes overspil er i alt for god overensstemmelse med den forenklede rolle.


I "Mimi og Madammerne" (1998) er hun den mindst iøjnefaldende i kvindegruppen på oprivende sommerhus-weekend, men i Lotte Svendsens "Bornholms stemme" (1999) får hun endelig en god karakterrolle som hovedpersonens varme, impulsive, let antændelige søster, der ender med at bestyre en pizzarestaurant. Og i Gert Fredholms komediedrama "At klappe med een hånd" (2001) forsvarer hun fint, med en egen insisterende intensitet, den svære rolle som kvinden, der forsinket kræver Jens Okkings mangemillionær til regnskab i en fadderskabssag. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Afvej 2015 Bente DK/Kort fiktion
Bankerot 2014 Stenet kvinde Tv-serie
Borgen 3 2013 Grethe Fønsmark Tv-serie
Max Pinlig på Roskilde - nu med mor 2012 Marianne DK/Spillefilm
Max Pinlig 2 - sidste skrig 2011 Marianne DK/Spillefilm
Lykke 2011 Medvirkende Tv-serie
Limbo 2011 Lilje Tv-serie
En familie 2010 Mor, stemme DK/Spillefilm
Borgen 1 2010 Grethe Fønsmark Tv-serie
Smukke mennesker 2010 Tove DK/Spillefilm
Mille 2009 Conny Tv-serie
Sommer 2008 Inger Tv-serie
Danni 2007 Rikke Tv-serie
Peddersen & Findus 3 - Nissemaskinen 2005 Tulle U/Spillefilm
Voksne mennesker 2005 Dommerens kone DK/Spillefilm
Bølle Bob & Smukke Sally 2005 Fru Blom DK/Spillefilm
Villa, Volvo & Vicki 2004 Vicki DK/Kort fiktion
Det levende slot 2004 Fru Hatter U/Spillefilm
H.C. Andersens eventyr 2004 Dronning Tv-serie
En anden pige 2003 Mettes mor DK/Kort fiktion
Til højre ved den gule hund 2003 Edda Högel DK/Spillefilm
Halalabad blues 2002 Fødselsdagsgæst DK/Spillefilm
Nikolaj og Julie 2002 Lis Tv-serie
Svanen med trompeten 2001 Stemme U/Spillefilm
At klappe med een hånd 2001 Lotte, Heidis mor DK/Spillefilm
Postkort fra Mars 2001 Kvinde til fest DK/Kort fiktion
Mistænkt 2001 Politichefen Spil
Den blinde maler 2000 Isabel Tv-film
Bornholms stemme 1999 Karen DK/Spillefilm
Toy Story 2 1999 Anders' mor U/Spillefilm
Besat 1999 Merete DK/Spillefilm
Mimi og madammerne 1998 Vera DK/Spillefilm
Mulan 1998 Stemme U/Spillefilm
Lånerne 1997 Homily Klokke U/Spillefilm
Riget II 1997 Børnelæge DK/Spillefilm
Toy story 1995 Andy's mother [Anders' mor] U/Spillefilm
Menneskedyret 1995 Frederiks mor DK/Spillefilm
Pigen med de grønne øjne 1995 Medvirkende DK/Kort fiktion
Operation Cobra 1995 Dans mor DK/Spillefilm
Frihedens skygge 1994 Sekretæren Tv-serie
Drengen der gik baglæns 1994 Moren DK/Kort fiktion
Hjælp - min datter vil giftes 1993 Ulla, borgmesterfrue DK/Spillefilm
Hvordan vi fik vores naboer 1993 Medvirkende DK/Kort fiktion
Landsbyen 1991 Sanne Nordfeldt, advokat Tv-serie
Skønheden og udyret 1991 Frk. Fjerkost U/Spillefilm
Den gode, den onde & den virk'li sjove 1990 Medvirkende Tv-serie
Den go'e, den onde og den virk'li sjove 1990 Medvirkende Tv-serie
Springflod 1990 Festdeltager DK/Spillefilm
Asterix - Operation Bautasten 1989 Stemme U/Spillefilm
Jydekompagniet 1988 Maibritt DK/Spillefilm
Asterix og briterne 1986 Stemme U/Spillefilm
Labyrinten til troldkongens slot 1986 Stemme U/Spillefilm
Hodja fra Pjort 1985 Hodjas mor DK/Spillefilm
Salamandersøen 1984 Medvirkende DK/Kort fiktion
For menneskelivets skyld 1983 Marie Tv-film
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.