enda

Olaf Nielsen

(1935 - )

Skuespiller. Født 11/6 1935.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Snurrigt snakkehoved og løjerligt legebarn - det er hovedtræk i Olaf Nielsens image, der især blev dannet i tvs børneudsendelser i slutningen af 1960'erne og op gennem 1970'erne. Han havde roller i to julekalendere, skolemesteren i "Jul i Gammelby" (1979) og politimanden i "Jul på torvet" (1981), der altid spurgte efter 'en tilladelse'.


På film har han haft en enkelt hovedrolle - som den forfjamskede tandlæge i Thomas Windings lav budget-komedie "Mor, jeg har patienter" (1972). Figurens profession er ikke tilfældigt valgt - Nielsen har arbejdet som tandlæge sideløbende med skuespillerjobbet. Han er rejselederen Von Grüningen i Knud Sønderby-filmen "Midt i en jazztid" (1969), en af hans mere afdæmpede præstationer, og i Chr. Braad Thomsens debutfilm "Kære Irene" (1971) har han en seriøs rolle, der står helt isoleret i hans karriere - som forpint kunstner, opslugt af sin enetale (scenen er siden klippet ud af instruktøren, dog ikke på grund af utilfredshed med Nielsens spil).


Han gør et tv-come-back som politiets teknik-ekspert Svend-Aage Frederiksen i TV3s krimiserie "Skjulte spor" (2000). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Hïstorïsk dokument 2011 Fortæller DK/Dokumentarfilm
Det perfekte kup 2008 Bankfunktionær DK/Spillefilm
Disco ormene 2008 Naturspeaker DK/Spillefilm
Far til fire - på hjemmebane 2008 Naboen DK/Spillefilm
Far til fire - gi'r aldrig op! 2005 Naboen DK/Spillefilm
En som Hodder 2003 Inspektøren DK/Spillefilm
Prop & Berta 2001 Frederiksen, politimester DK/Spillefilm
Mirakel 2000 Medvirkende DK/Spillefilm
Skjulte spor 2000 Svend Åge, polititekniker Tv-serie
Rejseholdet 2000 Ernst Tv-serie
Hotellet 2000 Toft Hansen Tv-serie
Den lille ridder 1999 Speaker DK/Kort fiktion
Gotha - kult, kitsch og b-film 1996 Medvirkende Tv-serie
Bryggeren 1996 Gadesælger Tv-serie
Rejsen til Melonia 1989 Stemme U/Spillefilm
Valhalla 1986 Rolf DK/Spillefilm
Walter og Carlo (2) - yes, det er far 1986 Croupier DK/Spillefilm
Mor er major 1985 Skoleinspektør Tv-serie
Niels Klims underjordiske rejse 1984 Fjerde træ Tv-serie
Nissebanden 1984 Telefonmand Tv-serie
Bamses billedbog 1983 Fortæller Tv-serie
Torvet 1981 Betjent Tv-serie
Frit efter Magritte 1980 Medvirkende Tv-film
Styrmand Karlsens flammer 1979 Medvirkende Tv-film
Jul i Gammelby 1979 Skolemesteren Tv-serie
Strandvaskeren 1978 Patient Tv-serie
Musepatruljen Bernard & Bianca 1977 Luke U/Spillefilm
Sofies skolegang 1977 En mand Tv-film
Familien Gyldenkål vinder valget 1977 Byrådsmedlem DK/Spillefilm
En by i provinsen 1976 Sælger Tv-serie
Den dobbelte mand 1976 Læge DK/Spillefilm
Mr. President 1974 Medvirkende Tv-film
Noget om nisser 1972 Medvirkende Tv-serie
Rejsekammeraten 1972 Stemme Tv-film
Mor, jeg har patienter 1972 Johnny Weissmüller, ung tandlæge DK/Spillefilm
Et godt liv 1971 Speaker DK/Dokumentarfilm
En husmor 1971 Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
Vi besøger 1971 Fotograf Tv-film
Revolutionen i vandkanten 1971 Gigoloen DK/Spillefilm
Kære Irene 1971 Ebbes kunstnerven DK/Spillefilm
Huset på Christianshavn 1970 Alfred Tv-serie
Oktoberdage 1970 Taxachauffør DK/Spillefilm
Mildest talt 1969 B Tv-film
En film 1969 Stemme DK/Kort fiktion
Den gale dansker 1969 Axel Petersen DK/Spillefilm
Midt i en jazztid 1969 Von Grüningen DK/Spillefilm
Dav du gamle 1968 Medvirkende DK/Kort fiktion
Et ganske almindeligt eventyr 1968 Speaker DK/Kort fiktion
Nonnekysset 1968 Medvirkende DK/Kort fiktion
Farvel Thomas 1968 Kunde i pladebar Tv-film
Sådan er de alle 1968 Radioreporter DK/Spillefilm
Cassimir og Isabella 1967 Speaker, Cassimir DK/Kort fiktion
Super Carla 1965 Medvirkende Tv-serie
Hansens typehus 1964 Medvirkende DK/Kort fiktion
Hvad med os? 1963 Lars DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.