enda

Ole John

(1939 - )

Fotograf, instruktør, producer m.m. Født 1939 (Ole John Povlsen). Uddannet som portrætfotograf i 1969 og som filmfotograf fra Den Danske Filmskole i 1968.

Ole John har gennem hele sin filmkarriere arbejdet med udviklingen af talenter og har engageret sig i udvalgs- og bestyrelsesarbejde. Han var docent ved Arts Academy of Düsseldorf, Tyskland 1971-75, leder af Det Danske Filmværksted 1977-84, formand for Danske Producenter og i bestyrelsen for Det Danske Filminstitut 1987-91. Fra 1994-98 var han leder og konsulent for Dansk Novellefilm (New Danish Screen) og fra 1998 til 2009 ledede han produceruddannelsen og var pro-rektor på Den Danske Filmskole. Fra 2009-12 udviklede han og var projektleder på Copenhagen Film Mentor (kursus for international filmproduktion). Han har undervist på Den Norske Filmskole, London Film School, Beijing Film Academy og Deutsche Film- und Fernsehe Akademie i Berlin.


Han har været producer og fotograf for Jørgen Leth og har selv instrueret en række eksperimental- og dokumentarfilm, bl.a. med den tyske multikunstner Joseph Beuys. Tildelt en Æres-Robert fra Det Danske Film Akademi 2009.


Litteratur: Ole John (red.): Øjeblikkets foranderlige skønhed - ABCinema og filmoprøret i Danmark 1968-71 (2013).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Monument 2007 Instruktion DK/Eksperimentalfilm
Historien bag kameraet 2006 Medvirkende Tv-dokumentar
De fem benspænd 2003 Fotograf ("Det perfekte menneske", 1968) DK/Dokumentarfilm
Frunk 2003 Konsulent DK/Kort fiktion
Ulykken 2003 Konsulent DK/Kort fiktion
Taber! 1998 Konsulent DK/Kort fiktion
Wolfgang 1997 Konsulent DK/Kort fiktion
Balladen om Holger Danske 1996 Producer DK/Spillefilm
Blomsterfangen 1996 Konsulent DK/Kort fiktion
Ord 1994 Produktion DK/Dokumentarfilm
Rejse i det indre univers 1991 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Den guddommelige vind 1990 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Songs of Norway 1990 Foto DK/Eksperimentalfilm
Niels Bohr 1985 Instruktion, Manus, Produktion DK/Dokumentarfilm
Snehvide - en ballet af Else Knipschildt 1984 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Totem 1984 Produktion DK/Dokumentarfilm
Pelota 1983 Produktion, Foto DK/Dokumentarfilm
Gadeartister i New York 1982 Instruktion DK/Dokumentarfilm
66 scener fra Amerika 1982 Manus DK/Dokumentarfilm
Step on Silence 1981 Producent DK/Dokumentarfilm
At danse Bournonville 1979 Manus, Produktionsleder DK/Dokumentarfilm
Peter Martins - en danser 1979 Manus, Producent DK/Dokumentarfilm
Konservatoriet 1978 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Når du først er i det 1973 Instruktion U/Dokumentarfilm
Indeni 1973 Instruktion, Manus, Foto, Klip DK/Eksperimentalfilm
Eftersøgningen 1971 Instruktion, Medvirkende, Foto, Idé DK/Eksperimentalfilm
Motion Picture 1970 Instruktion, Manus, Produktion, Foto, Klip DK/Eksperimentalfilm
Frændeløs 1970 Manus, Foto, Klip DK/Eksperimentalfilm
Kærlighed 1970 Foto DK/Eksperimentalfilm
Rødovrefilmen 1969 Instruktion DK/Eksperimentalfilm
Dyrehavefilmen 1969 Instruktion, Foto DK/Eksperimentalfilm
Krag-filmen 1969 Instruktion, Foto DK/Eksperimentalfilm
Albert Dam 1969 Foto DK/Dokumentarfilm
Nær himlen, nær jorden 1968 Instruktion, Foto, Klip DK/Dokumentarfilm
Ofelias blomster 1968 Manus, Foto DK/Eksperimentalfilm
Det perfekte menneske 1968 Manus, Foto DK/Eksperimentalfilm
Episoder 1968 Fotograf DK/Kort fiktion
En revolutionær i et velfærdssamfund 1967 Foto DK/Kort fiktion
Episode 1967 Foto DK/Kort fiktion
Det blå billede 1967 Foto DK/Kort fiktion
Magasin 1966 Foto DK/Kort fiktion
Forlovelse 1966 Foto DK/Kort fiktion
Se frem til en tryg tid 1965 Instruktion, Manus, Foto, Klip DK/Eksperimentalfilm
Stopforbud 1963 Instruktion, Manus, Produktion, Foto, Klip DK/Dokumentarfilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Speciel Omtale 1995 Bergen Nordisk Panorama 1995 Ord
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Montréal Rencontres Int. Du Documentaire 2011-11-09 Motion Picture
Warszawa, Against Gravity 2008-05-09 Pelota
San Sebastian, Horror & Fantasy Film Festival 2007-05-07 Motion Picture
ZagrebDox 2005-02-22 Ord
Jihlava International Documentary Film Festival 2004-10-26 Peter Martins - en danser
New York American Museum of the Moving Image 2004-03-13 Motion Picture
Sevilla Cinema and Sport Film Festival 2003-11-02 Motion Picture
São Paulo/Rio de Janeiro - It's All True - International Doc. Film Festival 2003-04-03 Motion Picture
New York Scandinavian House 2002-09-12 Peter Martins - en danser
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.