enda

Per Pallesen

(1942 - )

Skuespiller. Født 30/4 1942. Gift med skuespiller Kirsten Peüliche (f. 1943) 1966-91. Far til Trine Pallesen (f. 1969) og Sofie Pallesen (f. 1971), begge skuespillere.

Uddannet på Aalborg Teater 1962-66. Scenekarriere, der omfatter iscenesættelser, musikshows (med Søren Pilmark) og ikke mindst direktørstillinger, bl.a. for Hjørring Revyen 1979-94 og Nørrebros Teater fra 2001.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Per Pallesen har på teater og tv etableret sig som en af den håndfaste crazykomiks hovedfigurer - navnlig i Hjørringrevyen og i tv's "Dansk naturgas" har han vist et talent for at servere vitser og visuelle gags af platteste skuffe med energi og oprigtig glæde.


Hans klart bedste karakterrolle foran kameraet er Boldt i tv-serien "Matador" (1978-81) - en servil tjener, der opvejer sit manglende format med en konstant skarp tunge. Pallesen spiller ham på kanten til parodien, men også med elegance og musikalitet.


På film spiller han sjældent komiske roller, men har til gengæld vist talent for det lavmælt realistiske. Han er Vivi Baks unge brudgom i folkekomedien "Onkel Joakims hemmelighed" (1967) og ses i en hovedrolle i "Farlig sommer" (1969) om vildfaren ungdom. Han viser afslappet naturlighed som Ole Søltofts værelseskammerat i Mykle-filmen "Den røde rubin" (1970) og er mandschauvinistisk sergent i "Piger i trøjen" (1975) - en figur, som i den kortlivede series tredje og sidste film, "Piger til søs" (1977), bliver hjemmegående.


Både i "Gangsterens lærling" (1976) og i "Skytten" (1977) er han politimand, og han er velcastet som blød 1980'er-mand i "Verden er fuld af børn" (1980).


Det tætteste han kommer på det mere vanvittige er en birolle som pornoglad EF-betjent i "Olsen-banden overgiver sig aldrig" (1979) - mens han som bestyreren af en campingplads i "Camping" (1990) giver den hensygnende danske folkekomedie endnu et sår. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Peddersen og Findus - Findus flytter hjemmefra 2018 Stemme U/Spillefilm
Peddersen & Findus - Den lille drillepind 2014 Peddersen U/Spillefilm
Turbo 2013 Skyggen U/Spillefilm
Lorax - skovens beskytter 2012 Lorax U/Spillefilm
Peddersen og Findus: Glemligheder 2009 Peddersen U/Spillefilm
Prinsessen og frøen 2009 Ray U/Spillefilm
Helmer og søn 2006 Helmer DK/Kort fiktion
Matador minder 2006 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Bambi 2 2006 Ugle U/Spillefilm
Ice age 2: På tynd is 2006 Fast Tony U/Spillefilm
Peddersen & Findus 3 - Nissemaskinen 2005 Peddersen U/Spillefilm
Valiant 2005 Stemme U/Spillefilm
H.C. Andersens eventyr 2004 Tyk svale Tv-serie
Nissernes ø 2003 Vildnissernes tolk Tv-serie
Peter Pan - Tilbage til Ønskeøen 2002 Smisk U/Spillefilm
Perforama 2002 Medvirkende Tv-serie
De udvalgte 2001 Leo Borgwardt Tv-serie
Peddersen & Findus - Fornemt besøg 2000 Peddersen (da. vers.) U/Spillefilm
Flugten fra hønsegården 2000 Mr. Tweedy i dansk version U/Spillefilm
Peddersen & Findus - Det kattens år 1999 Peddersen U/Spillefilm
Toy Story 2 1999 Guldgraveren Stinky Pete U/Spillefilm
Mer' Matador 1998 Medvirkende Tv-dokumentar
Mulan 1998 Chi Fu U/Spillefilm
Klokkeren fra Notre Dame 1996 Hugo - gargoil U/Spillefilm
Charlot og Charlotte 1996 Porla, campist (3) Tv-serie
Aberne og det hemmelige våben 1995 Pelikanen DK/Spillefilm
Hjælp - min datter vil giftes 1993 Instruktion DK/Spillefilm
Gøngehøvdingen 1992 Ib Tv-serie
Fuglekrigen i Kanøfleskoven 1990 Armstrong DK/Spillefilm
Camping 1990 Per DK/Spillefilm
Parløb 1990 Loppemarkedssælger Tv-serie
Nissebanden i Grønland 1989 Instruktion, Skorstensgejer Tv-serie
Strit og Stumme 1987 Fuglen DK/Spillefilm
Den kroniske uskyld 1985 Hr. Tolne, Janus' far DK/Spillefilm
Samson og Sally 1984 Måge DK/Kort fiktion
Nissebanden 1984 Instruktion, Juhl E. Nissen Tv-serie
Niels Klims underjordiske rejse 1984 Abekatteudråberen Tv-serie
Med Lille Klas i kufferten 1983 Drageren U/Spillefilm
Dansk naturgas 1981 Instruktion Tv-serie
Sigurd Fafnersbane 1981 Stemme DK/Kort fiktion
Krigsdøtre 1981 Inspektør Tv-serie
Trællenes børn 1980 Stemme DK/Spillefilm
Verden er fuld af børn 1980 Frank, pressefotograf DK/Spillefilm
Trællenes oprør 1979 Stemme DK/Spillefilm
Sanct Hansaften-spil 1979 Frieren / Værten Tv-film
Olsen-banden overgiver sig aldrig 1979 Hans underordnede DK/Spillefilm
Matador 1978 Boldt Tv-serie
Mig og Charly 1978 Hans, lærer på ungdomshjem DK/Spillefilm
Flemmings cykel 1977 Medvirkende Tv-serie
Troubadouren 1977 Pressefotograf Tv-film
Skytten 1977 Kriminalassisent Klamer DK/Spillefilm
Piger til søs 1977 Sergent Martinsen DK/Spillefilm
En forestilling om kærlighed 1976 Medvirkende Tv-film
Gangsterens lærling 1976 Medvirkende DK/Spillefilm
Piger i trøjen 1975 Sergent Martinsen DK/Spillefilm
Muld og marv 1973 Medvirkende Tv-serie
Don Juan 1973 Medvirkende Tv-film
Privatlivets fred 1973 Medvirkende Tv-film
Olsen-banden går amok 1973 Betjent DK/Spillefilm
Hotel Paradiso 1972 Maxime Tv-film
Stoppested 1972 Frederik Tv-film
Kommunisten 1971 Tv-medarbejder Tv-film
Black-out 1970 Medvirkende DK/Spillefilm
Hvorfor bliver alting anderledes altid anderledes? 1970 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den røde rubin 1970 En lærer DK/Spillefilm
Hjemmet 1969 Medvirkende Tv-film
Nå, drenge, hvordan går det? 1969 Medvirkende Tv-film
Huset på grænsen 1969 Medvirkende Tv-film
Farlig sommer 1969 Mogens Andersen DK/Spillefilm
Det kære legetøj 1968 Endnu en ivrig ung mand DK/Spillefilm
Onkel Joakims hemmelighed 1967 Horace von Flagen, grevens søn DK/Spillefilm
Skært kød til frk. Afsenius 1967 Medvirkende Tv-film
Vinduer 1966 Medvirkende Tv-film
Dumbo 1941 Klovn U/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.