enda

Pernille Rose Grønkjær

(1973 – )

Instruktør, fotograf, producer. Født 26/9 1973. Uddannet dokumentarfilminstruktør fra tv-uddannelsen på Den Danske Filmskole i 1997.

Efter endt studentereksamen i Ålborg begyndte Pernille Rose Grønkjær at lave radio. Snart bragte dette arbejde hende til TV Ålborg, hvor hun endte i en redaktørstilling, inden hun søgte ind på Den Danske Filmskole som 21-årig.

Som nyuddannet stiftede Grønkjær sit eget produktionsfirma med instruktørkollegaen Sami Saif, og herfra kom hendes første film, kortfilmen 'Der var så mange glæder' (1998). I en årrække arbejdede hun også med tv-udsendelser, blandt andet serierne 'Modellerne' (2000) og 'Det komplicerede familieliv' (2003).

Det store gennembrud kom med hendes første lange dokumentarfilm, 'The Monastery' (2006). Filmen, der var otte år undervejs, fortæller historien om ungkarlen Jørgen Laursen Vig, der skænker sit slot på Fyn til en gruppe russiske nonner anført af Søster Amvrosija. Filmen vandt hovedprisen, Joris Ivens-prisen, på dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam i 2006 og har siden vundet en række internationale priser samt en dansk Bodil for bedste dokumentarfilm.

Hun har siden instrueret kunstfilmen 'The House Inside Her' (2011) med medinstruktør Astrid Kruse Jensen, 'Love Addict – historier om drømme, besættelse og længsel' (2011), 'Genetic Me' (2014), der havde premiere på CPH:DOX og 'Den anden side' (2017) om komikeren Anders Matthesen. 'Jagten på Lykke' (2019) var udtaget til videnskabsprogrammet på CPH:DOX.

I 2007 etablerede Grønkjær selskabet Danish Documentary Production sammen med instruktørerne Eva Mulvad og Phie Ambo. Kort tid efter blev selskabet udvidet med instruktøren Mikala Krogh og produceren Sigrid Dyekjær.
Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Jagten på lykken 2019 Instruktion, Executive producer, Medforfatter DK/Dokumentarfilm
Kirsebæreventyret 2019 Executive producer DK/Dokumentarfilm
Den anden side 2017 Instruktion, Fotograf, Stillfotograf, Executive producer DK/Dokumentarfilm
Gadens børn - et år med håb 2017 Executive producer DK/Dokumentarfilm
Genetic Me 2014 Instruktion, Visual concept, Fotograf DK/Dokumentarfilm
Ekstra Bladet: uden for citat 2014 Executive producer DK/Dokumentarfilm
Slottet 2014 Executive producer DK/Dokumentarfilm
Så meget godt i vente 2014 Executive producer DK/Dokumentarfilm
Ai Weiwei The Fake Case 2013 Executive producer DK/Dokumentarfilm
Love Addict 2011 Instruktion
Love addict - historier om drømme, besættelse og længsel 2011 Instruktion, Foto, Stills, Executive producer DK/Dokumentarfilm
The house inside her 2011 Instruktion DK/Kort fiktion
Ballroom Dancer 2011 Executive producer DK/Dokumentarfilm
The Monastery 2006 Instruktion, Foto, Manusforfatter DK/Dokumentarfilm
Min morfar forfra 2002 Instruktion, Manus, Foto, Stills DK/Dokumentarfilm
Min... 2002 Instruktion Antologi
Der var så mange glæder 1999 Instruktion, Fotograf DK/Dokumentarfilm
Den usynlige stemme 1997 Instruktion DK/Kort fiktion

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Joris Ivens Pris 2006 Amsterdam, IDFA 2006 The Monastery
Juryens hædrende omtale 2007 Edinburgh International Film Festival 2007 The Monastery
FIPRESCI Award best documentary 2007 Sydney Film Festival 2007 The Monastery
Speciel Mention 2006 CPH:DOX 2006 The Monastery
Millenium Award, bedste film 2007 Warszawa, Against Gravity 2007 The Monastery
The Kino magazine Award 2007 Warszawa, Against Gravity 2007 The Monastery
Grand Jury Award 2007 Durham, Full Frame 2007 The Monastery
Charles E. Guggenheim Emerging Artist Award 2007 Durham, Full Frame 2007 The Monastery
Hædrende Omtale 2007 Sao Paulo It's All True Int. Documentary FF 2007 The Monastery
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Sheffield Doc/Fest 2019-06-06 Jagten på lykken
Toronto, Hot Docs Int. Documentary Festival 2019-04-25 Jagten på lykken
CPH:DOX 2019-03-20 Jagten på lykken
Beijing, iDOCS Int. Documentary Forum 2016-11-11 Love addict - historier om drømme, besættelse og længsel
Warszawa, Against Gravity 2015-05-09 Genetic Me
Leuven, Docville 2015-05-01 Genetic Me
CPH:DOX 2014-11-06 Genetic Me
Toronto, Hot Docs Int. Documentary Festival 2014-04-24 The Monastery
Bilbao Int. Festival of Documentary and Short Film 2013-11-15 The Monastery
Thessaloniki Documentary Festival 2013-03-15 The Monastery
Warszawa, Against Gravity 2012-05-11 Love addict - historier om drømme, besættelse og længsel
Leuven, Docville 2012-04-27 Love addict - historier om drømme, besættelse og længsel
Thessaloniki Documentary Festival 2012-03-09 Love addict - historier om drømme, besættelse og længsel
Göteborg International Film Festival 2012-01-27 Love addict - historier om drømme, besættelse og længsel
Amsterdam, IDFA 2011-11-16 Love addict - historier om drømme, besættelse og længsel
Dokufest Prizren 2008-08-04 The Monastery
Vilnius International Film Festival 2008-04-03 The Monastery
Hong Kong International Film Festival 2008-03-17 The Monastery
Tallinn Black Nights Film Festival 2007-11-30 The Monastery
Amsterdam, IDFA 2007-11-22 The Monastery
Sheffield Doc/Fest 2007-11-07 The Monastery
Sevilla Festival de Cine 2007-11-02 The Monastery
Vienna Film Festival, Viennale 2007-10-19 The Monastery
Lisbon Int. Documentary Film Festival 2007-10-18 The Monastery
Tehran, Cinéma Vérité, Documentary Film Festival 2007-10-15 The Monastery
Yamagata Int. Documentary Film Festival 2007-10-04 The Monastery
Reykjavik Film Festival 2007-09-27 The Monastery
Oulu Nordisk Panorama 2007-09-21 The Monastery
Odense Internationale Film Festival 2007-08-27 The Monastery
Edinburgh International Film Festival 2007-08-15 The Monastery
Melbourne Film Festival 2007-07-25 The Monastery
Cape Town, Encounters South African Int. Documentary Film Festival 2007-07-13 The Monastery
Wellington - New Zealand Film Festival 2007-07-13 The Monastery
Karlovy Vary International Film Festival 2007-06-29 The Monastery
Taipei Film Festival 2007-06-22 The Monastery
Moscow Int. Film Festival 2007-06-21 The Monastery
SilverDocs AFI Documentary Festival 2007-06-12 The Monastery
Sydney Film Festival 2007-06-08 The Monastery
Krakow Film Festival 2007-05-31 The Monastery
Warszawa, Against Gravity 2007-05-11 The Monastery
München Documentary Festival 2007-05-02 The Monastery
San Francisco Int. Film Festival 2007-04-26 The Monastery
Toronto, Hot Docs Int. Documentary Festival 2007-04-19 The Monastery
Durham, Full Frame 2007-04-12 The Monastery
Sao Paulo It's All True Int. Documentary FF 2007-03-22 The Monastery
Thessaloniki Documentary Festival 2007-03-16 The Monastery
Tel Aviv Docaviv Int. Documentary Film Festival 2007-03-15 The Monastery
Göteborg International Film Festival 2007-01-26 The Monastery
Helsinki Doc Point Documentary Film Festival 2007-01-24 The Monastery
Sundance Film Festival 2007-01-18 The Monastery
Amsterdam, IDFA 2006-11-23 The Monastery
CPH:DOX 2006-11-10 The Monastery
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.