enda

Peter Schrøder

(1946 - )

Skuespiller, instruktør. Født 13/6 1946. Gift 1º med skuespiller Hanne Uldal - ægteskabet opløst, 2º med skuespiller Susanne Heinrich (f. 1945).

Uddannet på Statens Teaterskole 1970-73, efter at have optrådt i Århus' studenterrevyer. Omfattende og meget alsidig scenekarriere med engagementer ved skiftende teatre, bl.a. Det kgl. Teater 1977-82, og en del revy-medvirken.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Umiddelbart falder to ting i øjnene ved Peter Schrøders filmkarrriere: han har medvirket i relativt få komedier og farcer, og han har kun haft en enkelt hovedrolle. Tilmed har hans biroller ofte været retsmå.


TVs morsomme mand, lokomotivet for lange serier, stjernen i satireprogrammer, har ført sig mere beskedent frem på film, men også her har hans arbejde været højprofessionelt og ufravigeligt seværdigt. Som oftest er han blevet placeret som den ultra-almindelige mand, der lidt duknakket kan gå ind af en parcelhuslåge uden et sekund at ligne en skuespiller. Schrøders prosaiske ydre er den kærkomment solide basis for talrige variationer af den tilsyneladende så gennemsnitlige dansker: han kan være glat og kølig eller varm og venlig, småkomisk eller lettere farlig. Overbevisende er han hver gang.


Det var Bille August, der opdagede Peter Schrøders filmpotentiale og gav ham debut-birollen som Kirsten Olesens storebror i "Honning måne" (1978), en ambitiøs forretningsmand, der gerne fremhæver, hvad ting har kostet. Og Bille August castede ham i en hovedrolle som den stræbsomme, ufølsomme far i sin tv-film "Verden er så stor, så stor" (1980). Instruktøren udtalte i Ekstra Bladet, 1982: - "Peter Schrøder var så fantastisk at arbejde sammen med i Honning Måne, at jeg kun havde ham i tankerne, da jeg skulle lave manuskript. Det stod helt klart, at kun han kunne spille faderen. Jeg lavede replikkerne specielt til ham (...)Jeg så velfærdsmennesket i ham. Han er slet og ret en af vore få gode begavede skuespillere."


I disse ret usympatiske roller arbejder Schrøders ordinære og egentlig rare udstråling for ham. Han er ingen skurk, han er den tilsyneladende så uskadelige nabo. Tilsvarende er hans far i "Gummi Tarzan" (1981) nok konventionel i sine ambitioner for sønnen, men aldrig tilnærmelsesvis ondskabsfuld.


Han er igen far, denne gang arbejdsløs, hos Bille August i "Busters verden" (1984), og i Søren Kragh-Jacobsens og Hans Hansens tv-film "Livet er en god grund" (1985) ses han nok engang som fremadstræbende forretningsmand, denne gang i provinsen. Han vil opføre et byggemarked på den søde Lilly Weidings naturgrund og slipper afsted med det.


Han er godmodig Vesterbro-bartender i "Mord i mørket" (1986), en gedigen birolle, men hans næste opgaver var at finde meget langt ned på rollelisten. Endelig i 1990 fik han en god større birolle som Trine Dyrholms gemytlige sønderjyske far i Eddie Thomas Petersens "Springflod" - en grænsebetjent, der fungerer som systemets resignerede håndlanger, når flygtninge skal sorteres.
Men da var Schrøder allerede ved at blive et stort navn som tv-karakterkomiker. Hans forhundsede tøffelhelt af en parcelhusejer og revisor Flemming, gift med Søs Egelins Berit, optræder i hele tre længere serie-ombæringer af "Flemming og Berit". Den viser ham som en mester i farce-satirisk udfoldelse af den forvirrede velfærdsdanskers brede vifte af kvababbelser. Hans bevidste overspil (den evige anråbelse: "Beee...rit") udelukker mærkeligt nok ikke, at figuren opleves som meget menneskelig.


Det samme paradoks præger hans koleriker, der i tv-satire-serien "Den Gode, den Onde og den Virk'li Sjove" går agurk i sin lille gummicelle med omkvædet "Det er fa'me uhyggeligt du." Det er mandens voldsomme og meget menneskelige følelsesengagement, der gør ham til mere end en triviel og trættende kværulant - "Jeg har altid syntes, at folk, der hidser sig voldsomt op over bagateller, er noget af det morsomste," har Schrøder udtalt (og han er selv kendt for sit temperament!). Og selv om han næppe personligt deler et eneste af den vrede mands synspunkter, bliver hans monologer (skrevet af Ole Bornedal) ikke bare til højdepunkter af sort humor, men også til en slags indlæg for en plaget enegænger trængt op i en krog.


Han er normal-kynisk dumt svin i tv-serien "Landsbyen" (1991) og normal-elskelig familiefar i den knap så lange hyggespreder "Madsen & Co" (1996), og begge serier rummer større professionalisme end de fleste af de film, han i samme tiår medvirker i. Men sammen med Jarl Friis-Mikkelsen får han skabt et pudsigt komisk forbryderpar som et fast oplivende moment i de tre Krumme-film.


Som trykkeri-ejer Knudsen er han Mette Lisbys trofaste ven i "Klinkevals" (1999) og "Juliane" (2000) og klarer sig helskindet ud af filmenes sammenrod af scener. Hans terroriserede krofatter i Anders Refns novellefilm "Seth" (1999) er et intenst tøffelhelt-portræt, og flere anmeldere beklagede, at han så hurtigt forsvandt ud af tv-serien"Hotellet" (2000-01), da hans figur, hoteldirektøren Erik Faber, hængte sig i første afsnit. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Dicte 2 2014 Otto Kaiser Tv-serie
Dicte 1 2013 Otto Tv-serie
Borgen 1 2010 Per Nyborg Tv-serie
Ved verdens ende 2009 Jacobsen DK/Spillefilm
Kærestesorger 2009 Arne Vium DK/Spillefilm
Får 2009 Steen DK/Kort fiktion
Lotto 2006 Instruktion DK/Spillefilm
Krummerne - så er det jul igen 2006 Boris DK/Spillefilm
Drømmen 2006 Kordegn DK/Spillefilm
Dommeren 2005 Jens Christians overordnede DK/Spillefilm
Robotter 2005 Madame Gasket U/Spillefilm
Krøniken 2004 Otto Schiøler Tv-serie
At kende sandheden 2002 Knoblau DK/Spillefilm
Nikolaj og Julie 2002 Frandsen Tv-serie
Seth 1999 Jens DK/Kort fiktion
Antenneforeningen 1999 Chef DK/Kort fiktion
Klinkevals 1999 Trykkeriejer Knudsen DK/Spillefilm
Madsen og co. 1996 Mogens Madsen Tv-serie
Bryggeren 1996 Brygger Blume Tv-serie
Kun en pige 1995 Instruktion, Musikdirektør Henriksen DK/Spillefilm
Flemming og Berit 1994 Flemming Tv-serie
Krummerne 3 - Fars gode idé 1994 Boris DK/Spillefilm
Hjælp - min datter vil giftes 1993 Erik, borgmester DK/Spillefilm
Brandbilen som forsvandt 1993 Medvirkende U/Spillefilm
Det forsømte forår 1992 Instruktion DK/Spillefilm
Mørklægning 1992 Iversen, studieinspektør Tv-serie
Krummerne 2 - Stakkels Krumme 1992 Boris DK/Spillefilm
Sofie 1992 Lægen DK/Spillefilm
Landsbyen 1991 Hjalmar Mathiesen Tv-serie
Krummerne 1991 Boris DK/Spillefilm
Høfeber 1991 Fabrikant Henriksen DK/Spillefilm
Den gode, den onde & den virk'li sjove 1990 Medvirkende Tv-serie
Jul i den gamle trædemølle 1990 Flemming Tv-serie
Den go'e, den onde og den virk'li sjove 1990 Medvirkende Tv-serie
Begær, lighed og broderskab 1990 Borgmester Tv-serie
Springflod 1990 Paulines far DK/Spillefilm
En verden til forskel 1989 Vært DK/Spillefilm
Station 13 1988 Hansen, vagthavende politiassistent Tv-serie
Himmel og helvede 1988 Christian DK/Spillefilm
Rødtotterne og Tyrannos 1988 Borgmester DK/Spillefilm
Mord i Paradis 1988 Bob, bartender DK/Spillefilm
Een gang strømer... 1987 Medvirkende Tv-serie
Mesterdetektiven Basil Mus 1986 Rottigan U/Spillefilm
Mord i mørket 1986 Bob, bartender DK/Spillefilm
Barndommens gade 1986 Medvirkende DK/Spillefilm
Livet er en god grund 1985 Arne Hansen Tv-film
Elise 1985 Orkesterleder DK/Spillefilm
Anthonsen 1984 Preben Madsen Tv-serie
Busters verden 1984 Busters far DK/Spillefilm
Zelig 1983 Speaker U/Spillefilm
Kurt og Valde 1983 Bankassistent Johansen DK/Spillefilm
Tommelise 1983 Stemme DK/Kort fiktion
Go' morgen Morgen 1982 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Een stor familie 1982 Preben, Jettes mand Tv-serie
Sigurd Fafnersbane 1981 Stemme DK/Kort fiktion
Gummi Tarzan 1981 Ivans far DK/Spillefilm
Langturschauffør 1981 Jens DK/Spillefilm
Enlig far 1980 Medvirkende Tv-film
Verden er så stor, så stor 1980 Jørgen Tv-film
Kvindesind 1980 Steen, Lenes mand DK/Spillefilm
Lille Virgil og Orla Frøsnapper 1980 Hr. Oskar DK/Spillefilm
Krigernes børn 1979 Snedkersvend DK/Spillefilm
Et par dage med Magnus 1978 Faderen Tv-serie
Honning måne 1978 Jørgen DK/Spillefilm
En ordentlig omgang 1977 Medvirkende Tv-film
Ministerens mord 1977 David Dåbh Tv-film
Skorpionen 1976 Medvirkende Tv-film
Det begyndte med Mathilde 1976 Frederik Dreier Tv-film
Ministeren og døden 1976 Benny Pettersson Tv-serie
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.