enda

Preben Kaas

(1930 - 1981)

Skuespiller. Født 30/3 1930, død 27/3 1981 - 50 år gammel. Gift fire gange. 3º i 1970 med Anne Marie Lie (f. 1945) - ægteskabet opløst, 4º i 1979 med skuespiller Lisbeth Dahl (f. 1946). Far til skuespiller Nikolaj Lie Kaas (f. 1973).

I 1955 vandt Preben Kaas en konkurrence som 'Årets revyfund', og året efter fik han sit gennembrud i Cirkusrevyen. På ABC-teatret fandt han omkring 1961 sammen med Jørgen Ryg, og de to blev et populært par op gennem 60'erne. Kaas skrev revytekster og var i flere perioder teaterleder, bla. på ABC efter Stig Lommer og for Cirkusrevyen sammen med Povl Sabroe.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Preben Kaas nævnes ofte i samme åndedrag som Dirch Passer og Jørgen Ryg, når man taler om giganterne i dansk komik i 1960'erne og 1970'erne. Som teatermand - skuespiller, tekstforfatter, instruktør og teaterdirektør - oparbejdede han sin semi-legendariske status, og omkring 50 filmroller hjalp til. Kaas og Jørgen Ryg blev i 1960'erne de crazy-komiske arvtagere til Kjeld Petersen/Dirch Passer; og som forfatter og direktør for navnlig Cirkusrevyen var Kaas blandt meget andet manden bag mange af Dirch Passers bedste numre.


På film har han spillet mindeværdige roller, men til forskel fra Dirch Passer og til dels Jørgen Ryg fremstår han ikke som nogen stor filmkomiker. Han spiller sine komiske roller mærkeligt tilbagelænet, nærmest lidt distant, og forsøger kun sjældent at stjæle billedet eller gå amok i store numre.


En undtagelse - og en af hans mest velturnerede roller - er Bennys alkoholiserede bror Dynamit-Harry i "Olsen-banden på spanden" (1970) og "Olsen-banden går amok" (1973). Han fik Bodil for sin præstation i førstnævnte, men er langt mere veloplagt - og manuskriptet mere velskrevet - i den senere film. Her leverer Kaas i adskillige scener en drastisk og perfekt timet fuldemandskomik - ikke mindst i filmens midtersektion, hvor Harry er på vandvognen og i stor krise, omgivet af bandens sædvanlige overflod af pilsnere.


Han lagde ud som barneskuespiller med småroller i 1940'erne - vi møder ham f.eks. som piccolo i "Det ender med bryllup" (1943). Men han gør sig første gang rigtigt bemærket i den klassiske Besættelsesfilm "De røde Enge" (1945), hvor han er den rundkindede, ihærdige budbringer, der sørger for at få sendt Poul Reichhardt på flugt. Kaas' musikalitet i replikken er allerede åbenbar. Iøvrigt debuterer hans søn, Nikolaj Lie Kaas, pudsigt nok også som modstandsdreng - i "Drengene fra Sankt Petri" (1991).


I "De pokkers Unger" (1947) spiller Preben Kaas en stereotyp skidt knægt, og rollen bliver hans sidste i ti år. Til gengæld anbefaler Ib Schønberg ham til Nordisk Film, og hér bliver han uddannet som filmklipper og arbejder senere som instruktørassistent.


Da han igen står foran kameraet, er det som en endnu mere skidt knægt i den moraliserende ungdomsfilm "Bundfald" (1957). Her hjælper han Bent Christensens kyniske bagmand med at få Ib Mossin ud på trækkerdrenge-jobbets skråplan - de bruger Mossin som lokkedue og afpresser bøsser i det københavnske natteliv. Kaas er lavmælt overbevisende i rollen som den på bunden naive fyr, der både er let at lokke og tynget af samvittighedsnag.


Herefter følger flere småroller, bl.a. som kejtet forelsket yngling i børnefilmen "Andre folks børn" (1958) og cykelrytter i "Seksdagesløbet" (1958), inden han medfinansierer og spiller en af hovedrollerne i "Soldaterkammerater" (1958). Prototypen på den ærkedanske bassekomedie bliver til en serie på i alt seks film mellem 1958 og -68, og Kaas er med i dem alle. Som Paul Hagens partner spiller han platkomedie af glid-i-bananskal og kaffe-i-hjelmen-og-tage-den-på-typen. Ganske hyggeligt, men manglen på komisk disciplin bliver i de senere film næsten en hån. Og i "To skøre ho'der" (1961) prøver han og Paul Hagen uden held at lancere sig selv som nyt komisk par, idet de også tager sig af manuskript og instruktion.


Bedst af hans 1960'er-film er det lavmælte besættelsesdrama "Den sidste vinter" (1960), hvor han spiller ung provinsiel modstandsmand; den velfærdssatiriske "Selvmordsskolen" (1964), hvor han dukker op i en parodisk film-i-filmen; Ellehammer-filmen "Nu stiger den" (1966), der rummer en sjælden scene med Preben Kaas og Jørgen Ryg i komisk samspil; og Erik Ballings ganske veloplagte sømandskomedie "Martha" (1967), som Kaas selv var en af idémændene bag.


I 1970'erne går det ned ad bakke i folkekomedier, som sigter mod det platteste grin - som i bundskraberne "Præriens skrappe drenge" (1970), opfølgeren "Guld til præriens skrappe drenge" (1971) og "Hvor er liget, Møller?" (1970). Og i "Julefrokosten" (1976) og "Firmaskovturen" (1978) får en misantropisk tone overtaget i den alkohol-inficerede lavkomik, mens Kaas slingrer rundt og spiller på en blanding af det suttede og det elskelige.


Han får til gengæld en af sine bedste filmroller som kynisk skarptandet og meget flagrende bøsse i Edward Flemings "Lille spejl" (1978), og han har sine momenter som kunstinteresseret spjældkandidat i "Fængslende feriedage" (1978), hvor han igen spiller sammen med Passer og Ryg.


For de to blev"Fængslende feriedage" den sidste film - Preben Kaas nåede at lave endnu én, Lise Roos' ungdomsfilm "Sådan er jeg osse" (1980), hvor han har et par udmærkede scener som hovedpersonens far (en rolle han også spillede i forløberen, "I din fars lomme" (1973)). Sidste gang man så ham, var i Franz Ernsts og Kristen Bjørnkjærs vittige kønsrolle-tvkomedie "Mændenes forbund" (1982), hvor han er dæmpet underfundig i det hårde og omsonste job som omrejsende ægteskabskonsulent. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Mændenes forbund 1981 Medvirkende Tv-film
D.A.S.K. 1981 Martin Alexander Tv-serie
Dansk naturgas 1981 Manus Tv-serie
Sådan er jeg osse 1980 Stines far DK/Spillefilm
Måneskin 1979 Medvirkende Tv-film
Lille spejl 1978 Sandra DK/Spillefilm
Firmaskovturen 1978 Hans Jensen DK/Spillefilm
Fængslende feriedage 1978 Toft DK/Spillefilm
Musepatruljen Bernard & Bianca 1977 Bernard U/Spillefilm
Alt på et bræt 1977 Arthur DK/Spillefilm
Smølferne og den fortryllede fløjte 1976 Frækkelin U/Spillefilm
Julefrokosten 1976 Hans Jensen DK/Spillefilm
Spøgelsestoget 1976 Richard Winther, gullaschbaron DK/Spillefilm
Piger i trøjen 1975 Bartender DK/Spillefilm
Den meget talende barber 1974 Giftefogeden Tv-film
Mafiaen - det er osse mig 1974 Valde DK/Spillefilm
På'en igen Amalie 1973 Instruktion DK/Spillefilm
Slap af 1973 Robert Tv-film
I din fars lomme 1973 Stines far DK/Spillefilm
Olsen-banden går amok 1973 Dynamit-Harry DK/Spillefilm
Takt og tone i himmelsengen 1972 Manus DK/Spillefilm
Hvor er liget, Møller? 1971 Instruktion DK/Spillefilm
Guld til præriens skrappe drenge 1971 Ben DK/Spillefilm
Olsen-banden i Jylland 1971 Betterøv DK/Spillefilm
Karrusellen 1970 Medvirkende DK/Kort fiktion
Huset på Christianshavn 1970 Fuld kunde Tv-serie
Præriens skrappe drenge 1970 Ben DK/Spillefilm
Rend mig i revolutionen 1970 Gonzales, bombeekspert DK/Spillefilm
Giv mig et kys 1969 Speaker DK/Dokumentarfilm
Olsen-banden på spanden 1969 Dynamit-Harry DK/Spillefilm
Soldaterkammerater på bjørnetjeneste 1968 12 DK/Spillefilm
Cirkusrevyen 67 1967 Instruktion DK/Spillefilm
Ung vrede 1967 Medvirkende Tv-film
Martha 1967 Skibskok DK/Spillefilm
Onkel Joakims hemmelighed 1967 Peter Hansen, "hundespecialist" DK/Spillefilm
Jeg - en marki 1967 Bogforlægger DK/Spillefilm
Forstyr ikke mine cirkler 1966 Instruktion DK/Eksperimentalfilm
Nu stiger den 1966 Klamm 2 DK/Spillefilm
Genboerne 1966 Medvirkende Tv-film
Pigen og greven 1966 Skuespiller DK/Spillefilm
Check 1965 Speaker DK/Kort fiktion
Mor bag rattet 1965 Hr. Hummeltofte, ung DK/Spillefilm
Der er noget i luften 1964 Medvirkende Tv-film
Et minde om to mandage 1964 Medvirkende Tv-film
Selvmordsskolen 1964 Barn 2 DK/Spillefilm
Don Olsen kommer til byen 1964 1. fjernsynsmand DK/Spillefilm
Skyggen af en helt 1963 Seumas Shields Tv-film
Bussen 1963 Sangtekster DK/Spillefilm
Soldaterkammerater på sjov 1962 Ole (615) DK/Spillefilm
George Dandin 1962 Medvirkende Tv-film
To skøre ho'der 1961 Instruktion DK/Spillefilm
Soldaterkammerater på efterårsmanøvre 1961 Ole (615) DK/Spillefilm
Løgn og løvebrøl 1961 Medvirkende DK/Spillefilm
Soldaterkammerater på vagt 1960 Manus DK/Spillefilm
Den sidste vinter 1960 Gustav, mekaniker DK/Spillefilm
Poeten og Lillemor og Lotte 1960 Journalisten DK/Spillefilm
Soldaterkammerater rykker ud 1959 Ole (615) DK/Spillefilm
De sjove år 1959 "Madsen" DK/Spillefilm
Soldaterkammerater 1958 Ole (615) DK/Spillefilm
Andre folks børn 1958 Søren, kommis DK/Spillefilm
6-dagesløbet 1958 Benny Brun, cykelrytter, Ottos makker DK/Spillefilm
Henrik og Pernille 1957 Medvirkende Tv-film
Bundfald 1957 Egon DK/Spillefilm
Sønnen fra Amerika 1957 Preben, lærling DK/Spillefilm
Far til fire og onkel Sofus 1957 Student DK/Spillefilm
Jag älskar dig, Karlsson! 1947 Blomsterbud U/Spillefilm
De pokkers unger 1947 Børge DK/Spillefilm
Familien Swedenhielm 1947 Kontorassistent DK/Spillefilm
Jeg elsker en anden 1946 Blomsterbud DK/Spillefilm
De røde Enge 1945 Erik DK/Spillefilm
S.O.S. Kindtand 1943 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Det ender med Bryllup 1943 Kontorbud hos Steen Andersen DK/Spillefilm
En Pige uden Lige 1943 Dreng på Tåsinge DK/Spillefilm
Naar man kun er ung 1943 Medvirkende DK/Spillefilm
Det flasker sig 0 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.