enda

Robert Schmidt

(1882 – 1941)

Skuespiller. Født 27/4 1882, død 17/11 1941 - 59 år gammel. Gift i 1928 med Hedvig (Hee) Victoria Jensen. Lillebror til skuespiller Albrecht Schmidt.

Efter et kort ophold på Det kgl. Teaters balletskole og en handelsuddannelse blev han elev på Dagmarteatret i 1902 med debut samme år. Engagement ved skiftende teatre, indtil han i 1914 kom til Betty Nansen Teatret, hvor han blev til 1925. Herefter skiftede han spor og virkede fortrinsvist og med stort engagement og succes som iscenesætter.

Debuterede på film i 1910, men filmkarrieren tog først for alvor fat i 1915. Størstedelen af de film, han medvirkede i, blev indspillet hos Nordisk Film, og han fik snart prædikatet som dansk films skurk par exellence. Med sit smalle, skarptoptrukne ansigt og glødende, 'sydlandske' blik inkarnerede han et utal af grever, baroner, doktorer og og ingeniører, oftest med skumle hensigter. I et udateret nummer af "Filmen" beskriver bladet ham meget rammende: "I Film er han altid Skurken, der hensynsløst og koldblodigt skriver falske Vexler en gros og forfører Husets Døttre. Han er modsætningen til Psilander eller Olaf Fønss' utrolige Bravhed og omfangsrige Hjærte. Han er det karakterfulde sorte mod det udflydende blonde. Hvis Robert Schmidt ikke existerede, vilde der ingen Modsætninger blive i Film. Hvem kan som han spille en Million bort, medens han ligegyldigt tænder sin Cigaret. Han bærer Monocle som faa og er en af de danske Skuespillere, der har mest Stil i sit Spil som i sin Klædedragt".

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
De blå drenge 1933 Rektor Elmquist DK/Spillefilm
Med fuld Musik 1933 Fakiren DK/Spillefilm
Under den gamle Fane 1932 Medvirkende DK/Kort fiktion
Hotel Paradis 1931 Skarpretteren DK/Spillefilm
Den store Dag 1930 Den ukendte soldat DK/Spillefilm
Klovnen 1926 Marcel Philippe DK/Spillefilm
Fra Piazza del Popolo 1925 D'Acorda DK/Spillefilm
Madsalune 1923 Kammerjunker Harder DK/Spillefilm
Republikaneren 1923 Politidirektøren DK/Spillefilm
Pigen fra Sydhavsøen 1922 Friherre Abel von Gøttingen DK/Spillefilm
Den sidste af Slægten 1922 Maleren Krantz DK/Spillefilm
Hans gode Genius 1922 Mægler Lyngs DK/Spillefilm
David Copperfield 1922 Mr. Murdstone DK/Spillefilm
Munkens Fristelser 1921 Grev Herbert von Platen DK/Spillefilm
Det døde Skib 1920 Vittorio Carrel, Franks fætter DK/Spillefilm
Scenens Børn 1920 Otto Pryor, elev ved Hofteatret DK/Spillefilm
Lykkeper 1920 Ond ånd, samt Asmodæus, en farende svend DK/Spillefilm
En Aftenscene 1920 Don Marcello, læge hos fyrst Cosmos DK/Spillefilm
Bajadser 1919 Dumme Taddeo DK/Spillefilm
Den Æreløse 1919 Schmidt, agent DK/Spillefilm
Lægen 1918 Dr. Geo Whistler, kemiker DK/Spillefilm
Lydia 1918 Kurt, direktør Brenges søn DK/Spillefilm
For sit Lands Ære 1918 Medvirkende DK/Spillefilm
Livets Stormagter 1918 Jan von Goll DK/Spillefilm
Hævneren 1918 Bell, direktør for Landbrugsmaskin-Trust DK/Spillefilm
Du skal ære - 1918 Poul Felix, komponist DK/Spillefilm
Gengældelsens Ret 1917 Willen, van Huysmanns søn DK/Spillefilm
Kvinden med de smukke Øjne 1917 Louis, grevindens søn DK/Spillefilm
Troen, der frelser 1917 Tom Parker, Sir Johns privatsekretær DK/Spillefilm
Livets Gøglespil 1917 Grev Herbert Rhena DK/Spillefilm
Nattens Mysterium 1917 Baron d'Estignay DK/Spillefilm
Pengenes Magt 1917 Baron Holck DK/Spillefilm
Tropernes Datter 1917 Lord Cecil, Cambridge DK/Spillefilm
Klovnen 1917 Grev Henri DK/Spillefilm
Kampen om Kvinden 1917 Hans Brandt, ingeniør DK/Spillefilm
Krigens Fjende 1917 Grev Walther DK/Spillefilm
Den frelsende Film 1916 Arthur Thorn, filmsskuespiller DK/Spillefilm
Værelse Nr. 17 1916 Tom Jackson, ekspeditionschef DK/Spillefilm
Manden med de ni Fingre III 1916 Mylon, ingeniør i "Vulkan" DK/Spillefilm
En Skilsmisse 1916 Adolph Meyer, overlæge på Halléns klinik DK/Spillefilm
En Æresoprejsning 1916 Gerh. Falk, premierløjtnant DK/Spillefilm
I Livets Brænding 1916 Heinrich von Selche DK/Spillefilm
Danserindens Kærlighedsdrøm 1916 Carson, opdager DK/Spillefilm
Barnets Magt 1915 Florand, bankier DK/Spillefilm
Manden med Staalnerverne 1915 Grev Alex Oran DK/Spillefilm
Den Vanærede 1915 Max Hardenberg DK/Spillefilm
Cigaretpigen 1915 Fernandez, Anestos søn DK/Spillefilm
Den sidste Nat 1915 Prins Ivan, fyrstens søn DK/Spillefilm
Hvem er Gentlemantyven? 1915 Baron von Stahl DK/Spillefilm
Et Huskors 1915 Adam, lensgrevens brorsøn DK/Spillefilm
Naar Hævngløden slukkes 1915 Kaptajn von Schmetten DK/Spillefilm
I de unge Aar 1915 Mag. Franck, forlovet med Elly DK/Spillefilm
Tempeldanserindens Elskov 1915 Pryah Tagonarath, brahmin DK/Spillefilm
Helvedesmaskinen 1914 Doktor Lange DK/Kort fiktion
Det hemmelighedsfulde X 1914 Sagfører DK/Spillefilm
Guldkalven 1914 James, Mortimers søn DK/Spillefilm
Uden Fædreland 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
En Hofintrige 1913 Ritmester Marner, adjudant DK/Spillefilm
Luftskipperen 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den store Operation 1913 Fyrstens sekretær DK/Spillefilm
Varietésangerinden 1912 Privatdetektiv U/Spillefilm
Den sorte Doktor 1911 Dr. Lorne, "Den sorte doktor" U/Spillefilm
Morfinisten 1911 Lord Mac Duncan DK/Spillefilm
Døden 1910 Medvirkende DK/Kort fiktion
De Otte i Christiania 1905 Medvirkende Dokumentariske optagelser
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.