enda

Simon Staho

(1972 - )

Instruktør. Født 2/6 1972 i Danmark.

Staho debuterede i 1998 med spillefilmen 'Vildspor' med Mads Mikkelsen og Nikolaj Coster-Waldau i hovedrollerne. Mads Mikkelsen spiller også den ene af de to hovedroller i Stahos næste film, novellefilmen 'Nu' (2002), der er optaget i sort/hvid og har to replikker. Den anden hovedrolle spilles af svenske Mikael Persbrandt, der bliver Stahos mandlige hovedskuespiller i hans tre næste spillefilm. 'Himlens hjärta' (2008) deltog på filmfestivalen i Berlin i Berlinale Special i og vandt to Guldbagger i Sverige. Flere af Stahos film er svensk-danske co-produktioner, ofte med kendte svenske skuespillere. Stahos film har udover deltagelse i Berlin været vist på fimfestivaler i San Sebastian, Locarno og Chicago. Staho har også produceret de to spillefilm 'Magi i luften' (2011) og 'Miraklet' (2014).

Siden 2005 har Staho drevet produktionsselskabet XX Film sammen med produceren Jonas Frederiksen. I 2008 modtog Staho Ingmar Bergmans Rejselegat. Statens Kunstfond tildelte i 2012 et treårigt arbejdsstipendium til Simon Staho.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Miraklet 2014 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
Andy Warhol Eats a Burger 2014 Instruktion DK/Eksperimentalfilm
Den hvide mand 2014 Instruktion DK/Eksperimentalfilm
Sort sne 2014 Instruktion DK/Eksperimentalfilm
I Destroy You with My Machine 2014 Instruktion DK/Eksperimentalfilm
Der er ikke andet end det der er 2014 Instruktion DK/Eksperimentalfilm
Magi i luften 2011 Instruktion DK/Spillefilm
Kærlighedens krigere 2009 Instruktion U/Spillefilm
Himlens hjerte 2008 Instruktion U/Spillefilm
Daisy Diamond 2007 Instruktion DK/Spillefilm
Bang Bang Orangutang 2005 Instruktion DK/Spillefilm
Dag og nat 2003 Instruktion DK/Spillefilm
Nu 2003 Instruktion, Manuskript DK/Kort fiktion
Skjulte spor 2000 Instruktion Tv-serie
Vildspor 1998 Instruktion DK/Spillefilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
FIPRESCI Pris 2005 Zagreb Motovun Film Festival 2005 Dag og nat
Audience Prize 2012 Seoul International Youth Film Festival 2012 Magi i luften
Shown in Zabaltegi 1998 San Sebastian International Film Festival 1998 Vildspor
Silver Hugo 2004 Chicago International Film Festival 2004 Dag og nat
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Moscow - Royal Danish Embassy 2015-04-15 Miraklet
Lithuania Scanorama Film Forum 2014-11-06 Miraklet
Sao Paulo Int. Film Festival 2014-10-16 Miraklet
Transilvania International Film Festival 2014-05-30 Miraklet
Chicago International Film Festival 2013-10-10 Miraklet
Tallinn Black Nights Film Festival 2012-11-13 Magi i luften
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2012-09-15 Magi i luften
Seoul International Youth Film Festival 2012-08-23 Magi i luften
Taipei Film Festival 2012-06-29 Magi i luften
Transilvania International Film Festival 2012-06-01 Magi i luften
Moscow - Royal Danish Embassy 2012-05-10 Magi i luften
Kristiansand International Children's Film Festival 2012-04-24 Magi i luften
Berlinale 2012-02-09 Magi i luften
Göteborg International Film Festival 2012-01-27 Magi i luften
Chicago International Film Festival 2011-10-06 Magi i luften
Vilnius International Film Festival 2010-03-18 Kærlighedens krigere
Göteborg International Film Festival 2010-01-29 Kærlighedens krigere
Hamburg FilmFest GmbH 2009-09-24 Kærlighedens krigere
Locarno, Festival internazionale del film 2009-08-05 Kærlighedens krigere
Transilvania International Film Festival 2008-05-30 Daisy Diamond
Istanbul Int. Film Festival 2008-04-05 Daisy Diamond
Vilnius International Film Festival 2008-04-03 Daisy Diamond
Tallinn Black Nights Film Festival 2007-11-30 Daisy Diamond
Montreal, Festival International Nouveau Cinema 2007-10-10 Daisy Diamond
San Sebastian International Film Festival 2007-09-20 Dag og nat
Lithuania Scanorama Film Forum 2006-11-11 Bang Bang Orangutang
Hamburg FilmFest GmbH 2006-10-05 Bang Bang Orangutang
Moscow - Royal Danish Embassy 2006-09-06 Dag og nat
Zagreb Motovun Film Festival 2006-07-24 Dag og nat
Jerusalem Int. Film Festival 2006-07-06 Bang Bang Orangutang
Buenos Aires, Mar Del Plata Int. FF 2006-03-09 Bang Bang Orangutang
Göteborg International Film Festival 2006-01-27 Bang Bang Orangutang
Oslo International Film Festival 2005-11-17 Bang Bang Orangutang
Chicago International Film Festival 2005-10-06 Bang Bang Orangutang
San Sebastian International Film Festival 2005-09-15 Bang Bang Orangutang
Zagreb Motovun Film Festival 2005-07-25 Dag og nat
Jerusalem Int. Film Festival 2005-07-07 Dag og nat
Moscow Int. Film Festival 2005-06-17 Dag og nat
Buenos Aires Festival de Cine Independiente 2005-04-12 Dag og nat
Istanbul Int. Film Festival 2005-04-02 Dag og nat
Vilnius International Film Festival 2005-04-01 Dag og nat
Buenos Aires, Mar Del Plata Int. FF 2005-03-10 Dag og nat
Miami International Film festival 2005-02-04 Dag og nat
Tallinn Black Nights Film Festival 2004-11-27 Dag og nat
Mannheim-Heidelberg, Int. Film Festival 2004-11-18 Dag og nat
Chicago International Film Festival 2004-10-07 Dag og nat
Ghent Flanders Int. Film Festival 2004-10-05 Dag og nat
San Sebastian International Film Festival 2004-09-16 Dag og nat
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2004-08-20 Dag og nat
San Sebastian International Film Festival 1998-09-17 Vildspor
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 1998-08-23 Vildspor
Cannes, Festival de 1998-05-13 Vildspor
Stockholm International Film Festival 1997-11-07 Vildspor
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.