enda

Tómas Gislason

(1961 – )

Instruktør, klipper, fotograf og manuskriptforfatter. Født 29/7 1961.



Blev optaget på Filmskolen som 18-årig, selv om alderskriteriet var 21 år. Klippede flere af Lars von Triers filmskoleprojekter. Tog afgang som klipper i 1982 med "Befrielsesbilleder". Samarbejdet med Trier fortsatte efter Filmskolen, hvor Gislason fungerede som både klipper og manuskriptforfatter på flere film. Derudover klippede han andre instruktørers spille- og dokumentarfilm. Gislason har selv kommenteret de succesfulde 80'ere således:


"Da jeg som et-par-og-tyve-årig havde klippet 'Forbrydelsens element', stod jeg pludselig med en Robert i hånden. Jeg blev ramt af en slags Michael Jackson-syndrom, for hvor skulle jeg hen derfra? Hvordan skulle jeg nu overgå mig selv? Jeg gik ind i et gigantisk arbejdsforløb, som toppede med, at jeg sad og klippede tv-serien 'En gang strømer' atten timer om dagen, og til sidst var det rimeligt meningsløst for mig."



I 1994 debuterede Tómas Gislason som instruktør med Jørgen Leth-portrættet "Fra hjertet til hånden". Han har siden instrueret en række meget personlige dokumentarfilm, der ofte omhandler politiske emner, og altid tager udgangspunkt i instruktørens egen nysgerrighed, fascination og angst. "Patrioterne" er en road-TV-dokumentar om amerikansk højreekstremisme midt i 90'erne. "Den højeste straf" skildrer forfatteren Ole Sohns forsøg på at afdække to danske kommunisters skæbne under Stalins udrensninger i 30'ernes Moskva. "Overcoming" følger cykelholdet CSC op til og under Tour de France 2004.



Gislasons værkliste består - udover "P.O.V. - Point of view", som er en fiktionsfilm om en ung dansk kvinde, der på må og få rejser rundt i Californien - primært af dokumentarfilm. Hvorfor det forholder sig således, har han selv forklaret i et interview:


"Fordi dokumentarfilmen er en uforudsigelig rejse, hvor instruktøren konstant er nødt til at reflektere over begivenhederne og tage beslutninger, som kan have stor betydning for hans eget liv. Med fiktion er det anderledes. Her er alt som regel nøje tilrettelagt, man arbejder ud fra et manuskript og har mindre mulighed for at gøre selve optageprocessen til en personlig opdagelsesrejse."



I 2001 stiftede Gislason produktionsselskabet Funk Film. Han har endvidere undervist på Filmskolen og instrueret en lang række reklamefilm.



Litteratur: 'Rundt om filmen Den højeste straf' / Ole Sohn et al. (2002). 'Det sociale og det subjektive - Tómas Gislason og dokumentarfilmen' af Ib Bondebjerg i antologien 'Som i et spejl - om film og filmkunst' / redaktion: Anne Jespersen og Eva Jørholt (2005). Se også www.tomasgislason.com.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
The Missing Films 2019 Instruktion, Fotograf DK/Dokumentarfilm
Fædre og sønner 2018 Klipper (udvikling) DK/Dokumentarfilm
In Embryo 2016 Klipper U/Spillefilm
Me, myself & Martin Laursen 2012 Instruktørkonsulent DK/Dokumentarfilm
Antichrist 2009 1. instruktørassistent (test) DK/Spillefilm
Under bæltestedet 2006 Konsulent DK/Kort fiktion
Et andet sted 2006 Klippekonsulent DK/Kort fiktion
Overcoming 2005 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Turn back time 2005 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Lars von Trier anekdoter 2005 Medvirkende Tv-dokumentar
P.O.V. - Point of View 2002 Instruktion, Manus, Foto, Klip DK/Spillefilm
Den højeste straf 2000 Instruktion, Foto, Manus DK/Dokumentarfilm
Dancer in the Dark 2000 Konsulent DK/Spillefilm
I Kina spiser de hunde 1999 Trailer-klipper DK/Spillefilm
Im Laboratorium des Doktor von Trier: Zurück zur Magie des Kinos 1998 Medvirkende Tv-dokumentar
Morgenfryd 1998 Konsulent DK/Kort fiktion
Exit non-stop 1998 Konsulent DK/Kort fiktion
Patrioterne 1997 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Tranceformer 1997 Medvirkende U/Dokumentarfilm
Nattegn - en film om Peter Laugesen 1997 Foto DK/Dokumentarfilm
Haiti. Uden titel 1996 Foto DK/Dokumentarfilm
Breaking the Waves 1996 Scripter, Manuskonsulent, Manus-supervisor DK/Spillefilm
Onde år 1995 Instruktion Tv-film
Fra hjertet til hånden 1994 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Riget 1994 Drejebog DK/Spillefilm
Guldalder 1993 Konsulent DK/Dokumentarfilm
Triers element 1991 Medvirkende Tv-dokumentar
Den store badedag 1991 Klip DK/Spillefilm
Europa 1991 Instruktør, 2. unit, Drejebog DK/Spillefilm
Perfect World 1990 Drejebog, Klippesupervisor DK/Eksperimentalfilm
En afgrund af frihed 1989 Klip DK/Spillefilm
Time out 1988 Klip DK/Spillefilm
Een gang strømer... 1987 Klip Tv-serie
Skytturnar 1987 Klip U/Spillefilm
Take It Easy 1986 Trailer DK/Spillefilm
De tavse piger 1985 Klip DK/Dokumentarfilm
Busters verden 1984 Klip DK/Spillefilm
Forbrydelsens element 1984 Klip, Lyd, Drejebog DK/Spillefilm
Curandero - sygdom og helbredelse 1983 Klip DK/Dokumentarfilm
Zappa 1983 Klippeassistent DK/Spillefilm
Befrielsesbilleder 1982 Klip DK/Kort fiktion
Den sidste detalje 1981 Klip DK/Kort fiktion
Nocturne 1981 Klipper DK/Kort fiktion
Tomas - et barn du ikke kan nå 1980 Klippeassistent, Trailer DK/Dokumentarfilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Bedste Dokumentar 2000 Odense Internationale Film Festival 2000 Den højeste straf
Første Pris, Bedste Fiktion Spillefilm 2001 Mannheim-Heidelberg, Int. Film Festival 2001 P.O.V. - Point of View
Publikumspris 2001 San Sebastian International Film Festival 2001 P.O.V. - Point of View
GuldDok Bedst Lange Dok 2005 CPH:DOX 2005 Overcoming
GuldDok Bedste Klip 2005 CPH:DOX 2005 Overcoming
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Mannheim-Heidelberg, Int. Film Festival 2011-11-10 P.O.V. - Point of View
Krakow Film Festival 2006-05-30 Overcoming
Amsterdam, IDFA 2005-11-24 Overcoming
Toronto International Film Festival 2005-09-08 Overcoming
Odense Internationale Film Festival 2005-08-11 Overcoming
Jihlava International Documentary Film Festival 2004-10-26 Fra hjertet til hånden
Moscow - Royal Danish Embassy 2003-04-05 Den højeste straf
Sofia International Film Festival 2003-03-05 P.O.V. - Point of View
Warsaw International Film Festival 2002-10-03 P.O.V. - Point of View
Karlovy Vary International Film Festival 2002-07-04 P.O.V. - Point of View
Moscow Int. Film Festival 2002-06-21 P.O.V. - Point of View
Istanbul Int. Film Festival 2002-04-13 P.O.V. - Point of View
Göteborg International Film Festival 2002-01-25 P.O.V. - Point of View
Mannheim-Heidelberg, Int. Film Festival 2001-11-08 P.O.V. - Point of View
Lübeck, Nordische Filmtage 2001-11-01 Den højeste straf
Valladolid International Film Festival 2001-10-25 Den højeste straf
Sheffield Doc/Fest 2001-10-22 Den højeste straf
San Sebastian International Film Festival 2001-09-21 P.O.V. - Point of View
Cannes, Festival de 2001-05-09 P.O.V. - Point of View
Toronto, Hot Docs Int. Documentary Festival 2001-04-30 Den højeste straf
Prague, One World Human Rights Film Festival 2001-04-02 Den højeste straf
Sao Paulo It's All True Int. Documentary FF 2001-03-29 Den højeste straf
Doc Aviv int. Film Festival 2001-03-24 Den højeste straf
Göteborg International Film Festival 2001-01-26 Den højeste straf
Amsterdam, IDFA 2000-11-22 Den højeste straf
San Sebastian International Film Festival 2000-09-21 P.O.V. - Point of View
Odense Internationale Film Festival 2000-08-14 Den højeste straf
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.