enda

Tove Maës

(1921 - 2010)

Skuespillerinde. Født 30/4 1921, død 31/12 2010 - 89 år gammel. Gift 1º med skuespiller Carl Ottosen - ægteskabet opløst.

Debuterede ved Odense Teater i 1942. Siden uddannet ved Det kgl. Teaters elevskole.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Genopdagelsen af 1950'ernes Morten Korchfilm har medført, at Tove Maës forbindes med præstationer, hun senere fik svært ved at vedkende sig.


Med sin troskyldige renhed, blond og blid som en bølgende kornmark, er hun blevet et nostalgisk klenodie, men ikke i egne øjne - "Jeg spiller dårligt, og det er nogle ferske roller", udtalte hun til Ekstra Bladet 1992. Senere roller viste da også et større potentiale.


Allerførst var hun blåøjet, forelsket sekretær for Gunnar Laurings svindler i "Billet mrk." (1946), en lillebitte rolle med to-tre replikker, men med en stærk Lolita-udstråling, der modsiger hendes alder: 25 år.


Det var i "Billet mrk..", at Astrid og Bjarne Henning-Jensen opdagede hende. Og hendes karriere begyndte for alvor med en hovedrolle, der kunne have gjort hende til verdensstjerne efter filmens premiere i New York.


Som Ditte Godpige, Ditte Skarnstøs, kort sagt "Ditte Menneskebarn" er hun i 1946 den heroiserede repræsentant for dagligdagens kæmpende proletariat i Bjarne Henning-Jensens noget overvurderede Nexø-filmatisering. Gennemført renfærdig og hverdagsnær i sin pige-sensualisme, også under en nøgenbadning, der især i udlandet blev meget bemærket. Oplevet i dag er hendes Ditte på grænsen til det sødladne som det kære menneskebarn, der smiler til livet. Til gengæld toner de mere følelsesgrebne og tragiske scener stadig rent.


Hun er - som en af de få - ubesmittet af slum-nedslidthed i "De pokkers Unger" (1947), hvor hun påfaldende ligner en glad teenage-Tove Ditlevsen i dennes oprindelige baggårdsmiljø.


Det uskyldshvide forfølger hende i "I de lyse nætter" (1948), hvor hun er den bebrillede rige pige, der forvandles til en ombejlet prinsesse af Hans Kurts sanger.


Derpå tager Morten Korch over, afbrudt af en heltinderolle i Johan Jacobsens lidet sete kriminalfilm "Nålen". Men både i Jørgen Reenberg-dramaet "Fodboldpræsten" (1951) og den tilstræbt poetiske "Himlen er blå" (1954) træder hun uden for normen: i den første illuderer hun udmærket som en trodsig pigehjems-oprører med et 'usædeligt' levned; i den anden er hun i en kort episode en sindssyg, æterisk pige med et erotisk fantasiliv. Denne i dag noget kunstigt virkende rolle gav hende en Bodil.


Den psykiske afsporing fra "Himlen er blå" synes at smitte af på hendes rolle i Morten Korch-filmen "Flintesønnerne" (1956), hvor hun som rødhåret brud midt under festmåltidet vil slæbe Poul Reichhardt til køjs og snart dør i barselsseng.


Nu er tiden kommet til karakterroller: i Svend Aage Lorentz' "Over alle grænser" (1958) er hun er den billige gås, som John Wittig af uransagelige grunde bedrager dejlige Helle Virkner med. En trist affære. - Rollerne bliver mindre og mindre, og hele seks gange sås hun i film, som datiden opfattede som blød pornografi, uden at hun dog havde deciderede 'sex'-roller. Blandt dem var det amerikanske incestdrama "Daddy, Darling!" (1968), der ikke har været vist herhjemme trods en overvægt af danske skuespillere.


Et come-back til hovedrollestatus og Bodilpris fik hun som den komisk forhundsede moderskikkelse i Leif Petersen-filmatiseringen "Det er nat med fru Knudsen" (1971), et stykke misantropisk og grotesk socialrealisme. Og hun bliver i fornedrelsen - et stykke af vejen i hvert fald - som midaldrende husmor i den feministiske kvindekomedie "Ta' det som en mand, frue!" (1975). Men langt større menneskelig sandhed end disse to karikerede figurer rummer hendes uligevægtige, drikfældige lillesøster Jette i Leif Panduros og Palle Kjærulff-Schmidts mesterstykke af et tv-spil, "Rundt om Selma" (1971).


Hun bekræftede sin Bodil-tække med hovedrollen som enkefru Maage på jagt efter lykke og kærlighed i Erik Clausens "Felix" (1982), en ganske rørende, men ikke altid lige veldoseret komediepræstation. Den blev fulgt op af biroller i "Dansen med Regitze" (1989) og "Riget" (1994). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Onde år 1995 Medvirkende Tv-film
Bryllupsfotografen 1994 Daniels mor DK/Spillefilm
Riget 1994 Fru Zakariasen DK/Spillefilm
Dr. Dip 1990 Frk. Kjølhede Tv-serie
Manden der ville være skyldig 1990 Adams mor DK/Spillefilm
Isolde 1989 Gammelt ægtepar/kone DK/Spillefilm
Dansen med Regitze 1989 Vera DK/Spillefilm
Sidste akt 1987 Esther DK/Spillefilm
Hip hip hurra 1987 Søren Krøyers mor U/Spillefilm
Bank under bordet 1983 Medvirkende Tv-film
Glade jul 1982 Medvirkende Tv-film
Familien Krahne 1982 Medvirkende Tv-serie
Felix 1982 Enkefru Inger Marie Maage DK/Spillefilm
Trællenes børn 1980 Stemme DK/Spillefilm
Historien om en moder 1979 Lærerinden DK/Kort fiktion
Matador 1978 Lili Lund Tv-serie
Hvem myrder hvem? 1978 Medvirkende DK/Spillefilm
Troubadouren 1977 Fru Jacobsen Tv-film
Det begyndte med Mathilde 1976 Plejersken Tv-film
Gangsterens lærling 1976 Læge DK/Spillefilm
Ta' det som en mand, frue 1975 Ellen Rasmussen DK/Spillefilm
Seks personer søger en forfatter 1973 Medvirkende Tv-film
Seks roller søger en forfatter 1973 Moder Tv-film
Mig og mafiaen 1973 Lily, værtinde DK/Spillefilm
Præsten i Vejlby 1972 Mette Hansen DK/Spillefilm
Rundt om Selma 1971 Jette Tv-film
Frisørinden 1971 Moderen Tv-film
Det er nat med fru Knudsen 1971 Fru Knudsen DK/Spillefilm
En nøgle til 1970 Emma Tv-serie
Premiere 1970 Ina Tv-film
Bella 1970 Jacobs mor Tv-film
Den røde rubin 1970 Maja DK/Spillefilm
Tre slags kærlighed 1970 Ældre dame DK/Spillefilm
Vægteren 1969 Medvirkende Tv-film
Manden der tænkte ting 1969 Kasserersken DK/Spillefilm
Helle for Lykke 1969 Frue i huset DK/Spillefilm
Rundt om en enebærbusk 1967 Medvirkende Tv-film
Kærligheden varer længst 1967 Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
Jeg - en marki 1967 Fru Vibeke Poulsen DK/Spillefilm
Elsk... din næste 1967 Spind-Petra DK/Spillefilm
Gys og gæve tanter 1966 Bitten DK/Spillefilm
Utro 1966 Medvirkende DK/Spillefilm
Jeg - en elsker 1966 Medvirkende DK/Spillefilm
Jeg - en kvinde 1965 Sivs mor DK/Spillefilm
Bussen 1963 Sofie DK/Spillefilm
Det stod i avisen 1962 En kvinde, der vil sælge en barnevogn DK/Spillefilm
Sorte Shara 1961 Medvirkende DK/Spillefilm
Over alle grænser 1958 Medvirkende DK/Spillefilm
Sparekassen 1957 Medvirkende Tv-film
Skarpe skud i Nyhavn 1957 Medvirkende U/Spillefilm
Flintesønnerne 1956 Else DK/Spillefilm
Ole Lukøje 1955 Medvirkende Tv-film
De uadskillelige 1955 Medvirkende Tv-film
De rider mod havet 1954 Medvirkende Tv-film
Himlen er blå 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
Det gamle guld 1951 Grethe DK/Spillefilm
Naalen 1951 Gudrun, laboratorieassistent DK/Spillefilm
Politikens filmjournal 092 1951 Medvirkende Dokumentariske optagelser
Fodboldpræsten 1951 Lily, vildfaren ung pige DK/Spillefilm
De røde heste 1950 Bente DK/Spillefilm
Mosekongen 1950 Hanne, Sanders datter af første ægteskab DK/Spillefilm
Thorkild Roose 1949 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
I de lyse Nætter 1948 Linda Strang DK/Spillefilm
Mens porten var lukket 1948 Birgit DK/Spillefilm
De pokkers unger 1947 Vera DK/Spillefilm
Ditte menneskebarn 1946 Ditte DK/Spillefilm
Billet Mrk. 1946 Else Teisen, Kontordame DK/Spillefilm
Donor 47 1945 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Pinocchio 1940 Féen (1940-vers.) U/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.