enda

Troels II Munk

(1944 – )

Skuespiller. Født 19/10 1944 (Troels Munk).

Uddannet på Statens Teaterskole 1970-74, på instruktørlinien. Ansættelse som skuespiller og instruktør ved skiftende teatre, bla. Odense Teater, Rialto, Betty Nansen. Har endvidere medvirket i flere tv-serier, bla. "Landsbyen" (1993), "Bryggeren" (1996) og "Strisser på Samsø" (1997-98).

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


I skuespillerhåndbogen opregner han roller som "ond stedfader, vampyr, dumt svin, incestuøs far, finsk spritter, ubehagelig butler og misliebig borgmester".


Og til dette skurkegalleri kan han føje en større, meget velspillet birolle som skotøjshandler i Åke Sandgrens Dogme-film "Et rigtigt menneske" (2001), hvor han bliver arbejdsgiver for Nikolaj Lie Kaas' nyfødte uskyldsvæsen. Her er han ikke alene skabsbøsse, men nok så vigtigt: en skabstyran, der kamouflerer sin magt bag sin overfladiske venlighed. Et skurkeportræt helt uden dæmoni, men påtrængende i sin kontakthunger og grotesk i sin sleske dobbeltmoral.


Han debuterer som proletaren Nikkelaj i Gustav Wied-filmen "Slægten" (1978), en lille rolle i lighed med de tre efterfølgende. Men der er autoritet bag hans kontante skibsmægler i Lotte Svendsens "Bornholms stemme" (1999) og grænseløst korruptionspotentiale bag hans selvglade borgmester i tv-serien "Strisser på Samsø" (1997-98), hvor han i afsnit 4, "Besøg fra Bruxelles", er indblandet i lyssky EU-affærer.


Lille og fedladen ligner Troels ll Munk mere en jævn hverdagsdansker end en veltrænet skuespiller fit for fight. Og ikke mindst derved får hans dygtigt pointerede spil sit umiskendelige skær af ægthed. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Skammerens datter II – Slangens gave 2019 Flere roller DK/Spillefilm
Jens Munk NordvestXpeditionen 2015 Ahlgren DK/Spillefilm
Dicte 2 2014 Advokat Tv-serie
Zarafa 2012 Fortæller U/Spillefilm
Brendan og hemmelighedernes bog 2012 Bror Tang U/Spillefilm
Bubbles 2011 Tjener DK/Spillefilm
Broen 1 2011 Mettes læge Tv-serie
Knorten gifter sig 2010 Stemme U/Spillefilm
Smukke mennesker 2010 Stamkunde Kjeld DK/Spillefilm
Sommer 2008 Kørelæreren Tv-serie
Forbrydelsen 2007 Hans Buchard Tv-serie
Emmalou 2006 Mand i bar DK/Kort fiktion
Efter brylluppet 2006 Overtjener DK/Spillefilm
Ice age 2: På tynd is 2006 Stemme U/Spillefilm
Fidibus 2006 Alf DK/Spillefilm
Den rette ånd 2005 Hr. Rasmussen DK/Spillefilm
Julie 2005 Jepsen Tv-serie
Unge Andersen 2005 Olsen DK/Spillefilm
Klovn 2005 Troels Tv-serie
Afdeling D 2004 Døende mand DK/Kort fiktion
Tyren 2003 Medvirkende DK/Kort fiktion
Forsvar 2003 Dommer Ulf Steenbeck Tv-serie
Skatteplaneten 2002 John Silver U/Spillefilm
Arsenik og gamle kniplinger 2002 Dr. Einstein Tv-film
Begravelsen 2002 Børge DK/Kort fiktion
Et rigtigt menneske 2001 Skotøjshandler Stromboli DK/Spillefilm
Grev Axel 2001 Medvirkende DK/Spillefilm
Pyrus i alletiders eventyr 2000 Kejseren af Kina Tv-serie
Hotellet 2000 Palle Tv-serie
Bornholms stemme 1999 Skibsmægler DK/Spillefilm
Olsen-bandens sidste stik 1998 Medvirkende DK/Spillefilm
Strisser på Samsø 1997 Borgmesteren Tv-serie
Bryggeren 1996 Holm, asylbestyrer Tv-serie
Det forsømte forår 1992 Hernild DK/Spillefilm
Landsbyen 1991 Poul Hansen, landmand Tv-serie
Camping 1990 Ægtepar/mand DK/Spillefilm
Niels Klims underjordiske rejse 1984 Anden mardak/Tigerofficer Tv-serie
De vægelsindede 1978 Medvirkende Tv-film
Ret beset 1978 Murer-svend/Jurist Tv-serie
Slægten 1978 Nikkelaj DK/Spillefilm
Fortsættelse følger 1977 Bjørn Tv-serie
En by i provinsen 1976 Anton Tv-serie
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.