enda

Ulla Henningsen

(1951 – )

Skuespiller. Født 7/3 1951.

Uddannet på Aarhus Teaters elevskole 1970-72, tilknyttet teatret indtil 1977. Har optrådt på en lang række af landets scener og har spillet mange store og seriøse roller, men også en del revymedvirken. Op gennem 90'erne har hun sideløbende med skuespillerkarrieren dyrket sit sangtalent, og udover sangene fra Liva-serien på tv har hun udgivet to cd'er med jazz-sange.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hvad der er et plus for teaterskuespillerinden Ulla Henningsen i en række meget beundrede præstationer kan være en minus for filmskuespillerinden: hun er ofte bigger than life med sin massive, frodige kvindelighed, til tider undermineret af neurotisk rastløshed. Ofte projicerer hun for voldsomt i stedet for at lade kameraet projicere for sig.


I film- og tv-karrieren er hendes stærkeste og mest præcise portræt den fandenivoldske Iben Skjold Hansen i tv-serien "Matador" (1978-81), egenrådig og utålmodig, udfordrende og egoistisk.


Hendes største succes er dog titelrollen i tv-serien "Kald mig Liva" (1992), hvor hendes Liva Weel-fremstilling især blev stærkt rost af teaterkritikere. Spændvidden i præstationen er da også stor, fra det rørende hjælpeløse til det balstyrigt selvdestruktive, og hendes sangbud på Liva-viserne er noget nær så vellykket, som en sådan spejludgave kan blive. Men præstationen hviler vel rigeligt på en række store selvbevidste ture og er mindre overvisende i mellemlejet.


Hendes nervebetonede temperament er på film mest blevet brugt i forenklede roller som furier, strigler eller tvivlsomme mødre, og selv da hun i "Skyggen af Emma" (1989) for en gangs skyld får en førsteklasses personinstruktør (Søren Kragh-Jacobsen), bruges hun endimensionalt som rejekælling.


Hun fik sin første større filmrolle som hidsig madamme, der smider sam-boen Jesper Christensen på porten i Hans Kristensens farce "Undskyld vi er her" (1980). Blidere toner anslår hun som døgnkontakt-ansat i social-dramaet "Har du set Alice?" (1981) og som overmåde følelsesfuld terapeut i samlivs-sygejournalen "Jeg elsker dig" (87), men begge film floppede både kunstnerisk og kommercielt.


Hun medvirker i nogle af 1980'ernes mere jævne tv-serier ("Mor er major" (1985) og "Alle elsker Debbie" (1988) og er 'dame med hund' i den punkede ungdomsfilm "17 op" (1989).


Endelig i Maria Sødahls afgangsfilm fra Filmskolen 1993, "Bulldozer", fik hun en god rolle som en bankfunktionær, der tages som gidsel af bankrøveren Kim Bodnia - og helst vil blive hos ham. Her falder hendes usikre balance mellem det hverdagsagtige og det ekstremt passionerede sammen med filmens tema, og hun får skabt et interessant og intenst kvindeportræt.


Der er også nerve og lidenskab i hendes mor i Jon Bang-Carlsens "Carmen & Babyface" (1995), men rollen forbliver en skitse i en film, der primært handler om et skilsmissebarn. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
De frivillige 2019 Strandgaard DK/Spillefilm
September 2017 Medvirkende DK/Kort fiktion
Déjà Vu 2016 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Den perfekte middag 2014 Birthe DK/Kort fiktion
Hokus pokus Alfons Åberg 2013 Troldmandens kone U/Spillefilm
Nexus 2012 Hende DK/Kort fiktion
Pagten 2009 Skæbnespænder Tv-serie
Snooze 2008 Charlotte DK/Kort fiktion
En mand kommer hjem 2007 Onkel Anna DK/Spillefilm
Daisy Diamond 2007 Instruktør DK/Spillefilm
Karlas kabale 2007 Gudrun DK/Spillefilm
Hjerteflimmer 2006 Claire Tv-serie
Mer' Matador 1998 Medvirkende Tv-dokumentar
Carmen & Babyface 1995 Karen DK/Spillefilm
Bulldozer 1993 Lene DK/Kort fiktion
Luischen 1993 Fru Hildebrandt Tv-film
Kald mig Liva 1992 Liva Weel Tv-serie
Y som Yrsa 1991 Medvirkende DK/Kort fiktion
Dr. Dip 1990 Mona Brems Tv-serie
Begær, lighed og broderskab 1990 Henrietta Tv-serie
Hvor lidt er for meget 1989 Medvirkende DK/Kort fiktion
Balladen om Carl Th. Dreyer 1989 Maria Falconetti Tv-film
17 op 1989 Dame med hund DK/Spillefilm
Skyggen af Emma 1988 Ruth, Malthes "kæreste" DK/Spillefilm
Alle elsker Debbie 1987 Jytte Tv-serie
Jeg elsker dig 1987 Psykologen DK/Spillefilm
Hip hip hurra 1987 Anna Ancher U/Spillefilm
Negerkys og labre larver 1987 Connys mor DK/Spillefilm
Mor er major 1985 Vera Tv-serie
Nu dages det søstre 1984 Stemme DK/Dokumentarfilm
Go' morgen Morgen 1982 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Du er smuk - jeg elsker dig 1981 Medvirkende Tv-film
Erindring om fremtiden 1981 Medvirkende Tv-film
Har du set Alice? 1981 Inger, Døgnkontakten DK/Spillefilm
Undskyld vi er her 1980 Else DK/Spillefilm
Rend mig i traditionerne 1979 Kamma, Davids søster DK/Spillefilm
Tribadernes nat 1978 Medvirkende Tv-film
De vægelsindede 1978 Medvirkende Tv-film
Faster er død 1978 Medvirkende Tv-film
Matador 1978 Iben Skjold Hansen Tv-serie
Vinterbørn 1978 Jordemor DK/Spillefilm
Søndage med Karl og Gudrun 1974 Bodil Tv-serie
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.