enda

Vera Gebuhr

(1916 - 2014)

Skuespillerinde. Født 15/5 1916.

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1937-39 og debuterede ved Folketeatret, hvor hun var ansat indtil 1964. Herefter engagementer ved skiftende scener i København, bla. en række roller på Det kgl. Teater op gennem 90'erne.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Hun fik en saftig hovedrolle i sin debut, den melodramatiske Karl Gjellerup-filmatiseringen "Møllen" (1943), hvor hun spiller den beregnende husassistent, der fordrejer hovedet på Eyvind Johan-Svendsens møller.

Hendes flotte filmstjerne-ydre burde hjælpe hende på vej i denne femme fatale-rolle, men den erotiske gnist mangler, og hun synes da heller ikke at have fået megen hjælp af instruktøren, den notorisk svage Arne Weel ("Jeg holder af at få instruktion," har hun senere udtalt.)


Herefter er det slut med hovedrollerne, men med en langt bedre instruktør (Ole Palsbo) glimrer hun som den forsmåede frk. Bjerre i "Diskret Ophold" (1946). Hun ses som oftest som kølig, lettere snobbet bourgeoisi-dame, sjældent særlig inspirerende roller, men mange af hendes 1940'er-film holder høj kvalitet. Hun synes mest låst fast i sin types næsten statuariske præg af ladylike fornemhed, dog ikke i Grundlovsfilmen "For frihed og ret" (1949), hvor hun er en kvinde af folket, der ikke begriber meget af sin mand Ebbe Rodes friheds- og retfærdighedstrang.

Hun har en lidt større hustru-rolle i Johan Jacobsens interessante politiske drama "Blændværk" (1955), hvor hun med bid får fremstillet klasseforskellen, da hun opsøger Poul Reichhardts kommunistiske havnearbejder og beder ham skrive mindre kritisk i lokalavisen. Det er hendes bedste filmpræstation. I "Tjærehandleren" (1971) ses hun som bedragen kærlighedstørstende kvinde, grotesk betaget af Erik Mørks kyniske svindler, og i "Min farmors hus" (1984) er hun præcis som giftig sladretaske.

Men det er i "Matador" (1978-81), at hun - som den snobbede, neurotiske første-ekspeditrice frk. Jørgensen på masochistisk social nedtur - for alvor markerer sig som en karakter- snarere end type-skuespillerinde. Et hårdtoptrukkent, effektfuldt portræt. Og efter at have passeret de 80 blev hun påny birolle-aktiv - som medlidenhedsvækkende forfjamsket bedragerioffer i Jonas Elmers "Let's Get Lost" (1997) og som skræmmende moderdyr i Anders Thomas Jensens Oscarnominerede kortfilm Wolfgang. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Sofies session 2006 Vita DK/Kort fiktion
Matador minder 2006 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Gale veje 2005 Prebens mor DK/Kort fiktion
Afgrunden 2003 Asta Nielsen DK/Spillefilm
Se dagens lys 2003 Gigi Tv-film
De udvalgte 2001 Rikkes oldemor Tv-serie
Skjulte spor 2000 Vidne med hund Tv-serie
Mer' Matador 1998 Medvirkende Tv-dokumentar
Wolfgang 1997 Werners mor DK/Kort fiktion
Let's Get Lost 1997 Fru Rothstein DK/Spillefilm
Kaos i opgangen 1997 Verners kone Tv-serie
Riget II 1997 Veninden Gerda DK/Spillefilm
En fri mand 1996 Fru Blomberg Tv-serie
Hjem til fem 1995 Medvirkende Tv-serie
Sort høst 1993 Frue I DK/Spillefilm
Hjerter i slør 1992 Medvirkende DK/Kort fiktion
Europa 1991 Depotassistent DK/Spillefilm
Parløb 1990 Erna Tv-serie
Medea 1988 Ældre Terne Tv-film
Elvis Hansen - en samfundshjælper 1988 Fin dame DK/Spillefilm
Sidste akt 1987 Maggie DK/Spillefilm
Ludo 1985 Farmor Tv-serie
Mor er major 1985 Fru Larsen Tv-serie
Klitgården 1985 Fru Larsen Tv-serie
Min farmors hus 1984 Fru Agerlin DK/Spillefilm
Kurt og Valde 1983 Sekretær DK/Spillefilm
Rejseholdet 1983 Mikala Castillo Tv-serie
Pengene eller livet 1982 Worms sekretær DK/Spillefilm
Pelle Haleløs 1981 Stemme U/Spillefilm
Mændenes forbund 1981 Medvirkende Tv-film
Frit efter Magritte 1980 Medvirkende Tv-film
Olsen-banden overgiver sig aldrig 1979 Ministerfrue DK/Spillefilm
Matador 1978 Frk. Jørgensen Tv-serie
Ludvigsbakke 1978 Aline Feddersen Tv-serie
Pas på ryggen, professor! 1977 Trunte, husholderske DK/Spillefilm
Smølferne og den fortryllede fløjte 1976 Stemme U/Spillefilm
Bjergkøbing Grand Prix 1975 Stemme U/Spillefilm
Mafiaen - det er osse mig 1974 Danselærerinde DK/Spillefilm
Dr. Knock 1973 Fru Parpalaid Tv-film
Robin Hood 1973 Lady Kluk - en høne U/Spillefilm
Mig og mafiaen 1973 Fru Krøll Knudsen DK/Spillefilm
Skygger 1972 Fru Klinte Tv-film
Farlige kys 1972 Patient DK/Spillefilm
Far til fire i højt humør 1971 Fru Sejersen DK/Spillefilm
Tjærehandleren 1971 Gertrud Toresen DK/Spillefilm
Den forsvundne fuldmægtig 1971 Fru Mörtel DK/Spillefilm
Aristocats 1970 (1971-versionen) U/Spillefilm
Huset på Christianshavn 1970 Ellinor m.fl. Tv-serie
Nøglen til Paradis 1970 Menighedsrådsformandens kone DK/Spillefilm
Dværgen, der blev væk 1968 Medvirkende Tv-film
Vildanden 1966 Medvirkende Tv-film
Ægget 1964 Tredje dame Tv-film
Der er noget i luften 1964 Medvirkende Tv-film
Gertrud 1964 Kannings husholderske DK/Spillefilm
Premiere i helvede 1964 Medvirkende DK/Spillefilm
Jimmys tog 1963 Medvirkende Tv-film
Et døgn uden løgn 1963 Fru Thyra Jantzen DK/Spillefilm
Leve friheden 1962 Medvirkende Tv-film
Duellen 1962 Skuespillerinden Lene DK/Spillefilm
Oskar 1962 Charlotte Hansen, Evas mor DK/Spillefilm
Gamle melodier 1960 Medvirkende Tv-film
Ballade på Bullerborg 1959 Fru Lulu Lassen, Krachs veninde DK/Spillefilm
Krudt og klunker 1958 Wilhelmine, Edwards kone DK/Spillefilm
Skovridergaarden 1957 Fru Larsen DK/Spillefilm
Ingen tid til kærtegn 1957 medv. i "Helllig tre kongers aften" DK/Spillefilm
Kispus 1956 Ida, skuespillerinde DK/Spillefilm
Hvorfor stjæler barnet? 1955 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Blændværk 1955 Fru Charlotte Kerner DK/Spillefilm
Hvem ved? 1954 Medvirkende Tv-film
Livet er skønt 1954 Medvirkende Tv-film
Kriminalsagen Tove Andersen 1953 Sofie Albertsen, fru Burdals datter DK/Spillefilm
Vi som går køkkenvejen 1953 Fru Bewer DK/Spillefilm
Familien Schmidt 1951 Helga, gift med Villiam DK/Spillefilm
Lyn-fotografen 1950 Miss Sylvia DK/Spillefilm
Askepot 1950 Stedsøster Mathilde U/Spillefilm
Kampen mod uretten 1949 Fanny DK/Spillefilm
For frihed og ret 1949 Laura DK/Spillefilm
Ta', hvad du vil ha' 1947 Marianne Beyer DK/Spillefilm
Diskret ophold 1946 Frøken Bjerre DK/Spillefilm
Hans store Aften 1946 Vera Jørgensen, skuespillerinde DK/Spillefilm
Elly Petersen 1944 Rita, Roberts veninde DK/Spillefilm
Lev Livet let 1944 Medvirkende DK/Spillefilm
Besættelse 1944 En Hotel-Stuepige DK/Spillefilm
Møllen 1943 Lise Vibe, kaldet "Skyttelise" DK/Spillefilm
Frøken Vildkat 1942 Louises veninde DK/Spillefilm
Dumbo 1941 Elefant U/Spillefilm
Flaadens blaa Matroser 1937 Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.