enda

Palladium

Palladium var oprindeligt et svensk selskab grundlagt af Lars Björck (1884-1926). Björck havde i 1915 etableret Skandinavisk Filmscentral, der både udlejede film og ejede en større kæde af biografer i Sverige. Björck ville føje et produktionsselskab til sine forretninger, og i foråret 1919 købte han de to danske filmselskaber Kinografen og Dania Biofilms studier i Hellerup. Palladium blev navnet på produktionsselskabet, der var tænkt som et panskandinavisk filmselskab med studier i Danmark og eksteriør-optagelser i Sverige.


I 1920 ansatte man Lau Lauritzen Sr. (1878-1938) som selskabets kunstneriske leder. Han havde instrueret flere hundrede komedier hos Nordisk Films Kompagni og medbragte en skuespiller, som skulle blive et stort aktiv for Palladium, nemlig Carl Schenstrøm. For allerede året efter kunne Lauritzen med ”Film, Flirt og Forlovelse” præsentere vagabondfigurerne Fyrtaarnet og Bivognen. Filmene med komikerparret Carl Schenstrøm og Harald Madsen fik stor succes i udlandet og blev selskabets hovedattraktion op gennem 20’erne. Samme år, altså 1921, overtog økonomidirektør Svend Nielsen (1891-1958) Palladium efter Björck.



En af årsagerne til, at Palladium kunne holde filmproduktionen kørende i hen ved seks årtier, var familiedynastiet: direktør Svend Nielsens far, N.H. Nielsen, ejede Cirkusbygningen og havde bevilling til biografen World Cinema, og hans bror, Tage Nielsen (1900-1971), bestyrede udlejningsselskabet, Filmcentralen MGM, som udlejede Palladiums film. Hen ad vejen fik Palladium opbygget en vertikal koncern med produktion (studierne i Hellerup), distribution (A/S Film-Centralen-Palladium, oprettet af Tage Nielsen i 1938) og produktionsbevilling samme år (Palladium-biografen på Vesterbrogade).



Der var flere og store kriser undervejs: Overgangen til tonefilm omkring 1930, som krævede investeringer i teknisk udstyr samtidig med, at salget af filmene stort set indskrænkede sig til det hjemlige marked. De særlige udfordringer som besættelsestiden affødte med blandt andet mangel på råfilm og bombning af studierne i Hellerup. Og ikke mindst familiekrisen 1958-60 i forbindelse med Svend Nielsens død, hvor forkøbsretten til hans ejerandel er lovet til flere og afføder en retssag.



Fra den første Fy og Bi-film i 1921 til den sidste sengekantsfilm i 1976 har Palladium produceret over 160 danske spillefilm og omkring 50 dokumentar- og oplysningsfilm. Repertoiret har ligget i den lette ende med en stor overvægt af lystspil, folkekomedier og erotiske film. Men stor filmkunst blev det også til, idet fire ud af Carl Th. Dreyers i alt syv danske spillefilm blev produceret hos Palladium. Hans tre sidste spillefilm, der kom med ca. 10 års mellemrum – ”Vredens Dag” (1943), ”Ordet” (1955) og ”Gertrud” (1964) – var for Palladium en legitimering af deres produktionsbevilling, som var bundet op på kravet om et vist kvalitetsniveau. Bevillingen skulle fornyes hvert femte år, og flere gange gjorde Justitsministeriet det klart for Palladium, at der skulle højnes på kvaliteten. Det sørgede Dreyer for.
Derudover kan selskabet bryste sig af at have produceret en række af Johan Jacobsens spillefilm, bl.a. fremragende værker som ”Otte Akkorder” (1944) og ”Den usynlige Hær” (1945). En anden enkeltstående produktion, som bør fremhæves, er Danmarks første animationsfilm i spillefilmlængde, ”Fyrtøjet” fra 1946.
Palladium producerede sin sidste film i 1976. Palladium afhændede sin biograf til Nordisk Film i 1979, som drev den frem til 2010.



Væsentlige begivenheder i selskabets historie:
1919: Palladium stiftes som produktionsselskab på Strandparksvej i Hellerup Havn. Flere af de førende kræfter hos Nordisk Films Kompagni ansættes, bl.a. instruktørerne Robert Dinesen og Lau Lauritzen Sr.
1921: økonomidirektør Svend Nielsen overtager det danske Palladium efter Björck.
1937: selskabet får via justitsministeriet tildelt den attraktive produktionsbevilling, dvs. retten til at drive biograf med fritagelse for den såkaldte forlystelsesafgift. Lau Lauritzen Sr. trækker sig som kunstnerisk leder.
1938: 18. januar indvies Palladium-biografen med 1200 sæder i Industriens Hus på Vesterbrogade 1.
Selskabet udvider med et moderne tonefilmsatelier på Strandparksvej i Hellerup, så der nu kan indspilles film på to scener.
1944: 31. januar ødelægges atelieret i Hellerup af en række bombeeksplosioner. 25. april går det ud over hovedkontoret i København.
1955: ”Ordet” vinder Guldløven i Venedig og en Golden Globe i Hollywood.
1958: Svend Nielsen sælger inden sin død Palladium til Preben Philipsen og Henning Karmark.
1960: Svend Nielsens bror, Tage Nielsen, overtager selskabet efter en højesteretsdom, som tilkender ham forkøbsretten. Han driver selskabet videre med sin søn Niels Jørgen Nielsen, som er bosiddende i England. Hans hustru, Ellen Nielsen, driver udlejningsselskabet Film-Centralen-Palladium.
1965: ”Gertrud” vinder FIPRESCI-prisen i Venedig.
1971: Atelieret i Hellerup lukker, da lejeaftalen med kommunen udløber.
1976: Selskabets produktion ophører med premiere på de sidste to sengekantsfilm. Biografen i Industriens Hus lukker med udgangen af 1976. Den skal rives ned.
1978: Biografen genåbner med tre sale i arkaden mellem Rådhuspladsen og Tivoli efter ombygning af Industriens Hus. Den afhændes året efter til Nordisk Film, som driver den frem til lukningen i 2010 – i de sidste år under navnet Metropol.
2017: Palladium afvikles som selskab. Selskabets filmrettigheder overgår med støtte fra A.P. Møller Fonden og Augustinus Fonden til Det Danske Filminstitut.


Se også Jannie Dahl Astrups artikel om Palladium i Kosmorama 270: Historien om Palladium

Filmografi Priser
Title År Funktion Category
Hopla på sengekanten 1976 Production company DK/Spillefilm
Sømænd på sengekanten 1976 Production company DK/Spillefilm
Der må være en sengekant 1975 Production company DK/Spillefilm
Romantik på sengekanten 1973 Production company DK/Spillefilm
Motorvej på sengekanten 1972 Production company DK/Spillefilm
Rektor på sengekanten 1972 Production company DK/Spillefilm
Hvorfor gør de det? 1971 Production company DK/Dokumentarfilm
Tandlæge på sengekanten 1971 Production company DK/Spillefilm
Mazurka på sengekanten 1970 Production company DK/Spillefilm
Den røde rubin 1970 Production company DK/Spillefilm
Manden der tænkte ting 1969 Production company DK/Spillefilm
Damernes ven 1969 Production company DK/Spillefilm
Stormvarsel 1968 Production company DK/Spillefilm
Uden en trævl 1968 Production company DK/Spillefilm
Min kones ferie 1967 Production company DK/Spillefilm
Far laver sovsen 1967 Production company DK/Spillefilm
Flagermusen 1966 Production company DK/Spillefilm
Soyas tagsten 1966 Production company DK/Spillefilm
Sytten 1965 Production company DK/Spillefilm
Selvmordsskolen 1964 Production company DK/Spillefilm
Gertrud 1964 Production company DK/Spillefilm
Slottet 1964 Production company DK/Spillefilm
April 1963 Production company DK/Spillefilm
Vi har det jo dejligt 1963 Production company DK/Spillefilm
Bussen 1963 Production company DK/Spillefilm
Drømmen om det hvide slot 1962 Production company DK/Spillefilm
Oskar 1962 Production company DK/Spillefilm
Det tossede paradis 1962 Production company DK/Spillefilm
Komtessen 1961 Production company DK/Spillefilm
Landsbylægen 1961 Production company DK/Spillefilm
Jetpiloter 1961 Production company DK/Spillefilm
Eventyrrejsen 1960 Production company DK/Spillefilm
Gymnasiepigen 1960 Production company DK/Spillefilm
Pigen i søgelyset 1959 Production company DK/Spillefilm
3 må man være 1959 Production company DK/Spillefilm
Det lille hotel 1958 Production company DK/Spillefilm
Mor skal giftes 1958 Production company DK/Spillefilm
Der var engang en gade 1957 Production company DK/Spillefilm
Amor i telefonen 1957 Production company DK/Spillefilm
Kærlighed mod betaling 1957 Production company U/Spillefilm
Skarpe skud i Nyhavn 1957 Production company U/Spillefilm
Lutter løjer 1957 Production company Antologi
Tante Tut fra Paris 1956 Production company DK/Spillefilm
Fuld af Fiduser 1956 Production company Antologi
Ordet 1955 Production company DK/Spillefilm
Gengæld 1955 Production company DK/Spillefilm
Fy og Bi på Eventyr 1955 Production company Antologi
Ild og jord 1955 Production company DK/Spillefilm
Mod og mandshjerte 1955 Production company DK/Spillefilm
En straffesag 1955 Production company DK/Dokumentarfilm
Sukceskomponisten 1954 Production company DK/Spillefilm
Glade dage 1954 Production company Antologi
Et eventyr om tre 1954 Production company DK/Spillefilm
Det gælder livet 1953 Production company DK/Spillefilm
Hejrenæs 1953 Production company DK/Spillefilm
Min søn Peter 1953 Production company DK/Spillefilm
Avismanden 1952 Production company DK/Spillefilm
Kærlighedsdoktoren 1952 Production company DK/Spillefilm
Ta' Pelle med 1952 Production company DK/Spillefilm
[Frøken Århus] 1952 Production company Dokumentariske optagelser
Her er vi igen 1952 Production company Antologi
Dorte 1951 Production company DK/Spillefilm
Hold fingrene fra mor 1951 Production company DK/Spillefilm
Vores fjerde Far 1951 Production company DK/Spillefilm
Far bliver syg 1951 Production company DK/Dokumentarfilm
Vor friheds arv 1951 Production company DK/Dokumentarfilm
Lyn-fotografen 1950 Production company DK/Spillefilm
Smedestræde 4 1950 Production company DK/Spillefilm
I gabestokken 1950 Production company DK/Spillefilm
Din fortid er glemt 1950 Production company DK/Spillefilm
Det gælder os alle 1949 Production company DK/Spillefilm
Tyske flygtninge i Danmark 1949 Production company DK/Dokumentarfilm
Den stjålne minister 1949 Production company DK/Spillefilm
Lejlighed til leje 1949 Production company DK/Spillefilm
Difterifilm 1949 Production company DK/Dokumentarfilm
Thorkild Roose 1949 Production company DK/Dokumentarfilm
Calle og Palle 1948 Production company DK/Spillefilm
Hvor er Far? 1948 Production company DK/Spillefilm
Lykke paa Rejsen 1947 Production company DK/Spillefilm
My Name is Petersen 1947 Production company DK/Spillefilm
Hatten er sat 1947 Production company DK/Spillefilm
Health for Denmark 1947 Production company DK/Dokumentarfilm
Carl Pedersen 1947 Production company DK/Dokumentarfilm
Tør De tage Ansvaret? 1947 Production company DK/Dokumentarfilm
Dansk Skuespillerforbund's Sommer- og Helaars Rekreationshjem 1947 Production company DK/Dokumentarfilm
People's Holiday 1947 Production company DK/Dokumentarfilm
De gamle 1947 Production company DK/Dokumentarfilm
Kommunalvalg 1946 1946 Production company DK/Kort fiktion
Marsvinjagt ved Middelfart 1946 Production company DK/Dokumentarfilm
Billet Mrk. 1946 Production company DK/Spillefilm
Brevet fra Afdøde 1946 Production company DK/Spillefilm
Far betaler 1946 Production company DK/Spillefilm
Fyrtøjet 1946 Production company DK/Spillefilm
Den usynlige Hær 1945 Production company DK/Spillefilm
Det første Valg til Folketinget efter Befrielsen 30. oktober 1945 1945 Production company DK/Dokumentarfilm
I Gaar og i Morgen 1945 Production company DK/Spillefilm
Mens Sagføreren sover 1945 Production company DK/Spillefilm
Donor 47 1945 Production company DK/Dokumentarfilm
Susaaen 1944 Production company DK/Dokumentarfilm
Det kære København 1944 Production company DK/Spillefilm
Det store Ansvar 1944 Production company DK/Spillefilm
De tre Skolekammerater 1944 Production company DK/Spillefilm
Familien Gelinde 1944 Production company DK/Spillefilm
Otte Akkorder 1944 Production company DK/Spillefilm
Vredens Dag 1943 Production company DK/Spillefilm
Johannes V. Jensen 1943 Production company DK/Dokumentarfilm
Erik Ejegods Pilgrimsfærd 1943 Production company DK/Spillefilm
Mine kære Koner 1943 Production company DK/Spillefilm
Som du vil ha' mig - ! 1943 Production company DK/Spillefilm
Møllen 1943 Production company DK/Spillefilm
Regnen holdt op 1942 Production company DK/Spillefilm
Et Skud før Midnat 1942 Production company DK/Spillefilm
Ta' Briller paa 1942 Production company DK/Spillefilm
Ballade i Nyhavn 1942 Production company DK/Spillefilm
Nat-Ekspressen (P. 903) 1942 Production company DK/Spillefilm
Naar Bønder elsker 1942 Production company DK/Spillefilm
Baby paa Eventyr 1942 Production company DK/Spillefilm
Kongegrave 1942 Production company DK/Dokumentarfilm
Thi kendes for Ret 1942 Production company DK/Kort fiktion
Roskilde Domkirke 1942 Production company DK/Dokumentarfilm
Vi kunde ha' det saa rart ! 1942 Production company DK/Spillefilm
Der virkes 1941 Production company DK/Dokumentarfilm
Med Baad og Sejl paa Isefjorden 1941 Production company DK/Dokumentarfilm
Tørveproduktionen sætter Rekord 1941 Production company DK/Dokumentarfilm
Tak fordi du kom, Nick - ! 1941 Production company DK/Spillefilm
Tag det som en Mand - ! 1941 Production company DK/Spillefilm
Peter Andersen 1941 Production company DK/Spillefilm
Tobiasnætter 1941 Production company DK/Spillefilm
Wienerbarnet 1941 Production company DK/Spillefilm
En Forbryder 1941 Production company DK/Spillefilm
Tante Cramers Testamente 1941 Production company DK/Spillefilm
Det København, der forsvinder 1941 Production company DK/Dokumentarfilm
I de gode gamle Dage 1940 Production company DK/Spillefilm
Sommerglæder 1940 Production company DK/Spillefilm
Vagabonden 1940 Production company DK/Spillefilm
En lille Tilfældighed 1939 Production company DK/Spillefilm
Elverhøj 1939 Production company DK/Spillefilm
Den gamle Præst 1939 Production company DK/Spillefilm
Balletten danser 1938 Production company DK/Spillefilm
Skotterne udenfor Palladium 1938 Production company Dokumentariske optagelser
Frugt, Sol og Sommer 1938 Production company DK/Dokumentarfilm
Danmark for Folket 1937 Production company DK/Spillefilm
Vikingerne, deres Forfædre og Efterkommere 1937 Production company DK/Dokumentarfilm
Danmarks konge gennem 25 Aar 1937 Production company DK/Dokumentarfilm
Inkognito 1937 Production company DK/Spillefilm
Plat eller Krone 1937 Production company DK/Spillefilm
Flaadens blaa Matroser 1937 Production company DK/Spillefilm
Snushanerne 1936 Production company DK/Spillefilm
Millionærdrengen 1936 Production company DK/Spillefilm
Panserbasse 1936 Production company DK/Spillefilm
Giftes - nej Tak! 1936 Production company DK/Spillefilm
Provinsen kalder 1935 Production company DK/Spillefilm
Week-End 1935 Production company DK/Spillefilm
De bør forelske Dem 1935 Production company DK/Spillefilm
Kidnapped 1935 Production company DK/Spillefilm
København, Kalundborg og -? 1934 Production company DK/Spillefilm
En Rundtur i København 1934 Production company DK/Dokumentarfilm
Barken Margrethe 1934 Production company DK/Spillefilm
7-9-13 1934 Production company DK/Spillefilm
Palos Brudefærd 1934 Production company DK/Spillefilm
Ud i den kolde Sne 1934 Production company DK/Spillefilm
Fem raske Piger 1933 Production company DK/Spillefilm
Københavnere 1933 Production company DK/Spillefilm
Med fuld Musik 1933 Production company DK/Spillefilm
Hellerup Sejlklubs Junior afdeling 1933 1933 Production company Dokumentariske optagelser
Under den gamle Fane 1932 Production company DK/Spillefilm
Han, hun og Hamlet 1932 Production company DK/Spillefilm
I Kantonnement 1931 Production company DK/Spillefilm
Krudt med Knald 1931 Production company DK/Spillefilm
Hr. Tell og Søn 1930 Production company DK/Spillefilm
Pas paa Pigerne 1930 Production company DK/Spillefilm
Kys, Klap og Kommers 1929 Production company DK/Spillefilm
Hallo! Afrika forude! 1929 Production company DK/Spillefilm
Højt paa en Kvist 1929 Production company DK/Spillefilm
Filmens Helte 1928 Production company DK/Spillefilm
Kongen af Pelikanien 1928 Production company DK/Spillefilm
For fuld Fart 1928 Production company U/Spillefilm
Kraft og Skønhed 1928 Production company DK/Spillefilm
Tordenstenene 1927 Production company DK/Spillefilm
Vester-Vov-Vov 1927 Production company DK/Spillefilm
Don Quixote 1926 Production company DK/Spillefilm
Svigersønnerne 1926 Production company U/Spillefilm
Dødsbokseren 1926 Production company DK/Spillefilm
Lykkehjulet 1926 Production company DK/Spillefilm
Thorø og Assens 1926 Production company Dokumentariske optagelser
Louises Bisættelse 1926 Production company Dokumentariske optagelser
Danmarksfilmen 1926 Production company DK/Dokumentarfilm
Ulvejægerne 1926 Production company DK/Spillefilm
Takt, Tone og Tosser 1925 Production company DK/Spillefilm
Grønkøbings glade Gavtyve 1925 Production company DK/Spillefilm
Vagabonder i Wien 1925 Production company U/Spillefilm
Københavns Sherlock Holmes 1925 Production company DK/Spillefilm
Du skal ære din Hustru 1925 Production company DK/Spillefilm
Byens Don Juan 1924 Production company DK/Spillefilm
Professor Petersens Plejebørn 1924 Production company DK/Spillefilm
Lille Lise Letpaataa 1924 Production company DK/Spillefilm
Ole Opfinders Offer 1924 Production company DK/Spillefilm
Raske Riviera Rejsende 1924 Production company DK/Spillefilm
Sommerspøg og Rævestreger 1923 Production company DK/Spillefilm
Livets Karneval 1923 Production company DK/Spillefilm
Blandt Byens Børn 1923 Production company DK/Spillefilm
Kan Kærlighed kureres? 1923 Production company DK/Spillefilm
Daarskab, Dyd og Driverter 1923 Production company DK/Spillefilm
Vore Venners Vinter 1923 Production company DK/Spillefilm
Han, hun og Hamlet 1922 Production company DK/Spillefilm
Landligger - Idyl - Vandgang 1922 Production company DK/Spillefilm
Sol, Sommer og Studiner 1922 Production company DK/Spillefilm
Mellem muntre Musikanter 1922 Production company DK/Spillefilm
Damernes Ven 1921 Production company U/Spillefilm
Tyvepak 1921 Production company U/Spillefilm
Harestegen 1921 Production company DK/Kort fiktion
Film, Flirt og Forlovelse 1921 Production company DK/Spillefilm
Reserve-Ægtemanden 1921 Production company U/Spillefilm
Evas Forlovelse 1920 Production company DK/Kort fiktion
Skomagerprinsen 1920 Production company U/Spillefilm
Den tapre Bjørnejæger 1920 Production company U/Spillefilm
Vil De være min kone i morgen? 1920 Production company DK/Kort fiktion
Jefthas Datter 1919 Production company U/Spillefilm
Lord Saviles brott 0 Production company U/Spillefilm
Kærlighedens Hævn 0 Production company U/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.