Syv x Bodil Jørgensen

PORTRÆT. Bodil Jørgensen er bedst kendt for sine komiske roller i dansk film og tv, men den prisvindende og folkekære skuespillerinde har gennem sin karriere spillet en lang række imponerende og alsidige roller. FILMupdate har i anledning af premieren på "Mennesker bliver spist" sammensat en liste over syv definerende roller i Bodil Jørgensens karriere.

I Erik Clausens premiereaktuelle "Mennesker bliver spist" spiller Bodil Jørgensen socialrådgiveren Ingelise, der er træt af hverdagens trummerum med manden Herluf og derfor har indledt en affære. Først da Herluf forsvinder, opdager Ingelise, hvor meget hun holder af ham. Karakteren balancerer mellem ægteskabstristesse og ømhed for sin demente mand og skaber gennem Bodil Jørgensen et særligt nærvær i filmen. Rollen som Ingelise er blot én ud af mange vidt forskellige præstationer, som Bodil Jørgensen fire gange er blevet belønnet med en Robert-pris for. Med fokus på denne alsidighed inden for skuespilfaget har FILMupdate udvalgt syv definerende roller fra Bodil Jørgensens karriere. 

"All Inclusive"

allinclusive"All Inclusive" Foto: Rolf Konow

I Hella Joofs "All Inclusive" (2014) spiller Bodil Jørgensen Lise, der netop er blevet forladt af sin mand til fordel for en yngre model. Jørgensens hovedrolle som den triste og opgivende kvinde, der bliver forsøgt trukket op fra kulkælderen af sine to døtre, er fantastisk morsom, elskværdig og ægte. Rollen sikrede for nyligt Bodil Jørgensen sin fjerde Robert.

"Mænd og høns"

Mændoghøns"Mænd og høns" Foto: Rolf Konow

Bodil Jørgensen er bedst kendt som en skuespiller med et særligt talent for komik. De fleste har grinet med, når hun med komisk timing spiller med i den "Den skaldede frisør"(Susanne Bier, 2012) og DRs populære satireserie "Rytteriet". En af hendes seneste roller er som Ellen i Anders Thomas Jensens "Mænd og høns" (2015), hvor hun igen beviser sit helt enestående talent for at få publikum til at grine.

"Idioterne"

idioterne"Idioterne" Foto: Jan Schut

Bodil Jørgensen fik i von Triers "Idioterne" (1998) sit gennembrud som den stilfærdige og sorgtyngede Karen. Karakteren udtrykker undren, smerte, taknemmelighed og rådvildhed i en så overbevisende grad, at man virkelig fik øjnene op for Bodil Jørgensen skuespil og i 1999 tildelte hende både en Bodil og en Robert for bedste kvindelige hovedrolle.

"Fruen på Hamre" 

fruenpaahamre_foto_per_folk"Fruen på Hamre" Foto: Per Folkver

I Kathrine Wiedemanns filmatiseringen af Morten Korchs roman "Fruen fra Hamre" (2000) spiller Jørgensen titelrollen som Halte-Bente. Samtidigt med at Bodil Jørgensen kan udtrykke en hypersensitivitet og styrke, er det hendes mærkelige kejtethed og tøvende replikføring, der fuldender karakteren. Jørgensens portrættering af Korchs Halte-Bente sikrede hende en Robert-nominering for bedste kvindelige hovedrolle.

"Hvidsten Gruppen – nogle må dø for at andre kan leve"

hvidstengruppen"Hvidsten Gruppen - nogle må dø for at andre kan leve" Foto: Lars Høgsted

I den historiske "Hvidsten Gruppen – nogle må dø for at andre kan leve" (Anne-Grethe Bjarup Riis, 2012) portrætterer Bodil Jørgensen moderen og hustruen Gudrun Fiil til de henrettede og fængslede fra den danske modstandsgruppe under Anden Verdenskrig. Hun kan på respektfuld og overbevisende vis spille en ikke-fiktiv person, der har oplevet langt flere rædsler end de fleste. Bodil Jørgensen modtog også en Robert for bedste kvindelige hovedrolle for denne præstation. 

"Smukke mennesker"

Smukke-mennesker"Smukke mennesker" Foto: Christian Geisnæs

I "Smukke mennesker"(Mikkel Munch-Fals, 2010) spiller Jørgensen den grå sekretær Ingeborg, der pludselig bliver konfronteret med den hårde virkelighed, da hun bliver tvangspensioneret, og ægtemanden dør kort tid efter datterens brystkræftoperation. Derudover indleder Ingeborg et "forhold" til den unge trækkedreng Jonas. Filmens fokus på det uperfekte og menneskelige bliver understreget af Bodil Jørgensens særlige evne til at spille kejtet og akavet. Jørgensens præstation blev belønnet med en Robert for bedste kvindelige birolle i 2011.

"Far til fire – Onkel Sofus vender tilbage"

fartilfireonkelsofus"Far til fire – Onkel Sofus vender tilbage" Foto: Ilse Schouttenten

I familiefilmen "Far til fire – onkel Sofus vender tilbage" (Giacomo Campeotto, 2014) viser Bodil Jørgensen, at hun kan spille med i populærkulturelle film til børn og tilføje sin særlige og skæve komiske timing, som får filmen til også at appellere til de voksne.