enda

Bodil Jørgensen

(1961 - )

Skuespiller. Født 3/6 1961

Uddannet på Statens Teaterskole 1986-90.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


I 1992 kaldte en journalist hende i en overskrift for en "humørbombe" og i 1998 noterede en anden, hvor ofte hun grinede under et interview. Men det er i to hovedroller som den lidende kvinde, Bodil Jørgensen har gjort et stærkt indtryk, først og fremmest i Lars von Triers Dogmefilm "Idioterne" (1998), men også i Katrine Wiedemanns krasse Morten Korch-filmatisering "Fruen på Hamre "(2000).


Hendes sorgtyngede Karen, der i "Idioterne" optages i fritidskollektivet af spassere, er en af den slags figurer, der præger en hel film ved at sende emotionelle bølgebevægelser ud over scener, hvor skuespillerinden ikke selv optræder. Med sine dybtfølte udtryk for undren, smerte, taknemmelighed og rådvildhed skaber hun en figur af naiv hjerte-renhed. Et sart menneske med en aura af poesi og antydede åndelige dimensioner.


Meget af den samme hypersensitivitet og sjælelige styrke trods alt lægger hun i titelrollen i "Fruen på Hamre", men her kommer det indadvendte og drømmeriske ved hendes væsen gennem gentagelsen til at virke noget manieret og masochistisk. Så meget mere som rollen kalder på en regulær råkraft, hun ikke helt besidder. Men også her interesserer hun konstant med sin mærkeligt kejtede sjælfuldhed og tøvende replikføring.


Hun tog allerede hul på det drømmeriske i en hovedrolle som videnskabskvinde i Jytte Rex' lidet sete spillefilm "Planetens spejle" (1992), hvor hun spiller sammen med Ole Lemmeke. Her stod hendes anderledes type godt til filmens kryptiske, kringlede fortælleforløb.


Men efter småroller i "Russian Pizza Blues" (1992) og "Kun en pige" (1995) viser hun sin spændvidde i en større birolle som kuldslået, næstkommanderende nonne i "Nonnebørn" (1997) og - endnu mere overraskende - som skarptunget, jysktalende Bodega-dame, der lægger an på Lars Bom i tv-serien "Strisser på Samsø" (1997-98). Uden held, hvorefter hun altid har en stikpille parat til ham bag bardisken. Også hendes snobbede søster Josephine i Jane Aamund-filmatiseringerne "Klinkevals" (1999) og "Juliane" (2000) viser, at hendes register er større end de dominerende portrætter af kvinde-martyrer lader ane. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Vitello tigger en masse slik 2018 Matrone Tv-serie
Vitello bygger en monsterfælde 2018 Tv-træner Tv-serie
Vitello får en klam kæreste 2018 Diverse roller Tv-serie
Vitello skal have en papfar 2018 Diverse roller Tv-serie
Vitello ønsker sig en hund 2018 Diverse roller Tv-serie
Vitello gør en god gerning 2018 Diverse roller Tv-serie
Vitello er bagvendt 2018 Diverse roller Tv-serie
Vitello køber en vidunderlig julegave 2018 Diverse roller Tv-serie
Vitello 2018 Diverse roller DK/Spillefilm
Vitello (oversigt) 2018 Diverse roller Tv-serie
Aldrig mere i morgen 2017 Englen DK/Spillefilm
Badehotellet 4 2017 Molly Andersen Tv-serie
Dyrene i Hakkebakkeskoven 2017 Menneske U/Spillefilm
En rød løber for Asta Nielsen 2016 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Forældre 2016 Vibeke, 52 år DK/Spillefilm
Den magiske juleæske 2016 Inger-Stråbuk DK/Spillefilm
Mennesker bliver spist 2015 Ingelise DK/Spillefilm
Badehotellet 2 2015 Molly Andersen Tv-serie
Badehotellet 3 2015 Molly Andersen Tv-serie
Mænd og høns 2015 Ellen Abbott DK/Spillefilm
Albert 2015 Tahira, Øvrige stemmer DK/Spillefilm
En chance til 2015 Retsmediciner DK/Spillefilm
All Inclusive 2014 Lise DK/Spillefilm
Far til fire - Onkel Sofus vender tilbage 2014 Fru Sejersen DK/Spillefilm
Serena 2014 Mrs. Sloan U/Spillefilm
Rytteriet II 2013 Div. roller Tv-serie
Det slører stadig 2013 Apoteker Tv-serie
Badehotellet 1 2013 Molly Andersen Tv-serie
Otto er et næsehorn 2013 Fru Flora DK/Spillefilm
Hvidsten Gruppen - nogle må dø for at andre kan leve 2012 Gudrun Fiil DK/Spillefilm
Alting 2012 Jettes mor DK/Kort fiktion
Piggy 2012 Moderen DK/Kort fiktion
Den skaldede frisør 2012 Lizzie DK/Spillefilm
Gummi T 2012 Fru Helmer DK/Spillefilm
Jensen & Jensen 2011 Fru Jensen DK/Spillefilm
Lykke 2011 Jette Dam Tv-serie
Hvem brænder børnene i helvede? 2011 Medvirkende DK/Kort fiktion
Gnomeo & Julie 2011 Frk. Montague U/Spillefilm
Hjælp, det er jul 2011 Helles mor Tv-serie
Ronal Barbaren 2011 Bar Fairy DK/Spillefilm
Rytteriet 2010 Medvirkende Tv-serie
Hævnen 2010 Rektor DK/Spillefilm
Den 2. side 2010 Birthe Tv-serie
Smukke mennesker 2010 Ingeborg DK/Spillefilm
Næste gang bliver vi fugle 2009 Sig selv DK/Dokumentarfilm
Prut og Pølle - jagten på far 2009 Pruts mor Tv-serie
Se min kjole 2009 Barbaras mor DK/Spillefilm
Winnie og Karina - The Movie 2009 Gerda DK/Spillefilm
Oldboys 2009 Bente DK/Spillefilm
Album 2008 Musse Rolsted Tv-serie
Frode - og alle de andre rødder 2008 Fru Rask DK/Spillefilm
Frygtelig lykkelig 2008 Bartender DK/Spillefilm
Hjemve 2007 Myrtle DK/Spillefilm
Mig & Che 2007 Ches mor DK/Kort fiktion
Til døden os skiller 2007 Sygeplejersken DK/Spillefilm
De unge år 2007 Katrine Bonfils DK/Spillefilm
Partus 2006 Elisabeth DK/Kort fiktion
Der var engang en dreng - som fik en lillesøster med vinger 2006 Karin fra kommunen DK/Spillefilm
Tilbageblik på Idioterne 2005 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Jeg er bare den logerende 2005 Medvirkende DK/Kort fiktion
In Transit 2005 Bartender DK/Kort fiktion
Det danske dogmeri 2005 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Voksne mennesker 2005 Francs mor DK/Spillefilm
Anklaget 2005 Skolepsykolog DK/Spillefilm
Jul i Valhal 2005 Sif Tv-serie
Silkevejen 2004 Hendes veninde DK/Spillefilm
Krøniken 2004 Astrid Nørregaard Tv-serie
Pagten 2003 Johanne DK/Kort fiktion
Febris 2003 Medvirkende DK/Kort fiktion
Er du skidt, skat? 2003 Bjørk Tv-serie
De grønne slagtere 2003 Tina DK/Spillefilm
Frøernes spådom 2003 Louise U/Spillefilm
Jesus & Josefine 2003 Jytte Tv-serie
Send mere slik 2001 Lissi, Grise-Knuds kone DK/Spillefilm
At klappe med een hånd 2001 Grædende enke DK/Spillefilm
Fruen på Hamre 2000 Bente DK/Spillefilm
Juliane 2000 Josephine DK/Spillefilm
Den vægelsindede 2000 Terentia Tv-film
Janes drøm 1999 Josephine Tv-dokumentar
Klinkevals - Juliane 1999 Josephine Tv-serie
Klinkevals 1999 Josephine DK/Spillefilm
Kajen mod vest 1999 Monique Tv-film
Menneskereden 1999 Stellar Tv-film
Skybrud 1999 Medvirkende Tv-film
Idioterne 1998 Karen DK/Spillefilm
De ydmygede 1998 Sig selv/Karen DK/Dokumentarfilm
Strisser på Samsø 1997 Bodil Tv-serie
Nonnebørn 1997 Augustina DK/Spillefilm
Sunes familie 1997 Sygeplejerske DK/Spillefilm
Kun en pige 1995 Gudrun DK/Spillefilm
Den nye familie 1994 Medvirkende Tv-film
Planetens spejle 1992 Videnskabskvinden DK/Spillefilm
Russian pizza blues 1992 Lottes veninde DK/Spillefilm
Y som Yrsa 1991 Medvirkende DK/Kort fiktion
Tusmørket 1990 Tine Tv-film
Min kone forstår mig ikke 1990 Telefondame Tv-film
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.