Jesper Langberg

/F. 1940

Skuespiller. Født 20/10 1940. Søn af skuespiller Sigurd Langberg (1897-1954) og lillebror til skuespiller Ebbe Langberg (1933-89).

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1962-65 med efterfølgende ansættelse ved teatret indtil 1981. Har siden optrådt på skiftende scener.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Han begyndte som et muntert charmebundt af livsappetit, med et skær af poetisk uskyld i det undrende drømmeblik.

Men allerede da han 38 år gammel spillede sin bedste rolle uden for teatret, Mads Skjerns lillebror Kresten i tv-serien "Matador" (1978-81), kunne de åbne, tillidsvækkende træk sløres af resignation og melankoli. Og i andre roller er han blevet en mester i at give sin naturlige elskværdighed dobbeltbund. Replikken lyder venligt forekommende og altid dannet, men kan have stærke undertoner af forbehold, aggression og ironi.

Som filmskuespiller hører han til vores absolutte top uden at have fået roller til særlig ofte at demonstrere det afgørende. I starten gik det trægt med at træde ud af storebror Ebbe Langbergs skygge, der lagde sig tungt over datidens folkekomedier. Men "Tre små piger" (1966), som Ebbe instruerede, forløses i ægte munterhed. Her spiller Jesper Langberg løjtnant Andreas, der får Malene Schwartz til sidst, trods svigerfars betænkeligheder.

I de tidlige småroller forlader han sig på sin vindende personlighed, og først i Knud Leif Thomsens "Sådan er de alle" (1968) får han en hovedrolle, der stiller større krav. Han er den kejtede konservatorie-elev Johannes med et pubertært romantiserende kvindesyn. Langberg giver rollen en poesi og ægthed, der rækker langt ud over manuskriptets (pauvre) kvalitet.

Alligevel var der langt mellem de gode opgaver. Han prøver med begrænset held at sætte humør i Palle Kjærulff-Schmidts Dyrehavsbakke-vaudeville "I den grønne skov" (1968) som en meget uskyldig rød fanebærer-socialist, men får igen en god chance af Knud Leif Thomsen i Knud Sønderby-filmatiseringen "Midt i en jazztid" (1970), hvor han har sin ungdomstids bedste filmrolle som den charmerende Lesli, der trækker heltinden Anne-Lise Gabold væk fra den melankolske helt. Langberg har det fulde festformat til sådan en rolle og giver livsglæden gnist.

Blandt hovedrolleindehaverne i Finn Karlssons "I morgen, min elskede" (1971) er han den, der slipper bedst fra denne auteur-katastrofe, og derefter fik han en af sine gode filmroller som slagteren, der drømmer om at blive operasanger i Henning Carlsens og Benny Andersen bittersøde komedie "Man sku' være noget ved musikken" (1972). Siden er det f. eks. nedslående at se ham som hverdagsracist i "Firmaskovturen" (1978) og - i en hovedrolle - som politimand i Bent Christensens krimi-fiasko "Attentat" (1980).

Heldigvis udfolder han sig ikke kun i disse års mangelfulde spillefilmsproduktion. Han er træfsikker som vaklende mand mellem stærke kvinder i Morten Henriksens fine afgangsfilm fra Den Danske Filmskole, "Siggis nat" (1979), og han viser en ny autoritet som firmachef i Franz Ernsts og Jens Smærup Sørensens underfundige tv-spil "Afbrudt møde" (1982). Her gør han sin naturlige elskværdighed tveægget - på samme måde som i Morten Henriksens tv-drama "Gurli" (1984), hvor hans galleri-ejer rummer en øglerede af halvskjulte trusler bag den overfladisk milde manér.

Han har meget små roller i Henning Carlsens "Pengene eller livet" (1982) og Erik Clausens "Felix" (1982) - som henholdsvis arkitekt og politimand - men står for begge films mest professionelle indslag. Større roller kom i komedien "Når engle elsker" (1985) og det historiske drama "Peter von Scholten" (1987), men kun i sidstnævnte lykkes det ham - som titelpersonens eftertænksomme bror - at løfte sin figur en smule ud af den højst middelmådige sammenhæng.

Han er den udspionerede udenrigsministerkandidat i Franz Ernsts og Anders Bodelsens miniserie "Domino" (1991), og han castes interessant og delvis vellykket mod sin type som den målbevidste hævner i endnu en Bodelsen-miniserie, "Mørklægning" (1992), instrueret af Palle Kjærulff-Schmidt. Men sin bedste nyere filmrolle får han som den evige mordreng Ellerstrøm i Hans Scherfig-filmen "Det forsømte forår" (1993), hvor hans blide resignation kommer til at farve hele filmen. Også i afsnit 9 og 11 af "Taxa" (1997-99) er han mor-domineret som den noble direktør Magnussen med herregårdsbopæl og fine vaner. Mærkeligt nok førte hans indlysende format ikke stort flere interessante roller med sig. Faderen i "Sekten" (1997) kan kun blive lidt overstyret gyser-rolle, og i Anders Rønnow-Klarlunds overnaturlige skrøne "Besat" (1999) tager han hul på det entydige skurkefag med en lige så forenklet rolle som autoritær læge.

Det er også Rønnow-Klarlund, der giver ham hovedrollen i endnu en metafysisk gyser, den fortænkte, 47-minutters novellefilm "Ved verdens ende" (2000), hvor Langberg flere gange er ved at gøre historiens konstruktioner menneskeligt vedkommende som en kriseramt politimand med en tragisk fortid. Og han er også god i en helt anden, poetisk-humoristiske boldgade som den rare, rutinebrydende buschauffør i Wikke & Rasmussens børnefilm "Flyvende farmor" (2001). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Litteratur: Jesper Langberg: Ikke et sekund spildt (2013).

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Fuglejagten 2012 Arvid DK/Spillefilm
Kandidaten 2008 Jørgen Hammel DK/Spillefilm
Niko og de flyvende rensdyr 2008 Stemme U/Spillefilm
Sommer 2008 Christian Sommer Tv-serie
Hvordan vi slipper af med de andre 2007 William DK/Spillefilm
Matador minder 2006 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Oskar & Josefine 2005 Præsten DK/Spillefilm
Kongekabale 2004 Aksel Bruun DK/Spillefilm
Strings 2004 Stemme DK/Spillefilm
På toppen 2004 Medvirkende DK/Kort fiktion
Hjerteafdelingen 2002 Søren Bjørn Tv-serie
Flyvende farmor 2001 Buschauffør DK/Spillefilm
Olsen banden junior 2001 Hallandsen DK/Spillefilm
Det største i verden 2001 Pastor Holmsen U/Spillefilm
Ved verdens ende 2000 Niels DK/Kort fiktion
Besat 1999 Lyngfeldt DK/Spillefilm
Olsen bandens første kup 1999 Åge Hallandsen Tv-serie
Olsen-bandens sidste stik 1998 Direktør for destruktionsanstalten DK/Spillefilm
Mer' Matador 1998 Medvirkende Tv-dokumentar
Sekten 1997 Overlæge Frederiksen DK/Spillefilm
TAXA 1997 Direktør Magnussen Tv-serie
Fikumdik 1997 Dr. Joachim Joshua Tv-serie
GUFOL-Mysteriet 1997 Forsvarer Tv-serie
Elverhøj 1996 Bjørn Olufson Tv-film
Love & Hate - European Stories 1995 Medvirkende DK/Kort fiktion
Alle tiders nisse 1995 Medvirkende Tv-serie
Det forsømte forår 1992 Edward Ellerstrøm DK/Spillefilm
Mørklægning 1992 Franz Hollænder, morder Tv-serie
Domino 1991 Martin Lehmann Tv-serie
Parløb 1990 Lars Holm Tv-serie
Peter von Scholten 1987 Frederik von Scholten DK/Spillefilm
Når engle elsker 1985 Skofabrikanten DK/Spillefilm
Ikke lutter lagkage 1984 Mikkel Tv-serie
Felix 1982 Politikommissær DK/Spillefilm
Kidnapning 1982 Far DK/Spillefilm
Pengene eller livet 1982 Arkitekt hos Worm DK/Spillefilm
Tre engle og fem løver 1982 Far DK/Spillefilm
Afbrudt møde 1982 Villy Gravesen Tv-film
Opfinderkontoret 1982 Medvirkende Tv-serie
Helligtrekongersaften 1981 Medvirkende Tv-film
Indenfor murene 1981 Medvirkende Tv-film
Attentat 1980 Kriminalassistent Kurt Jørgensen DK/Spillefilm
Fet og Pet 1980 Medvirkende Tv-film
Dina 1979 Medvirkende Tv-film
Firmaskovturen 1978 Karlsen, værkfører DK/Spillefilm
Matador 1978 Kresten Skjern, Mads' bror Tv-serie
Hold mig udenfor 1978 Medvirkende Tv-film
Når det kniber 1977 Medvirkende Tv-film
Sofies skolegang 1977 Valdemar Tv-film
Tre søstre 1977 Medvirkende Tv-film
Julefrokosten 1976 Karlsen, værkfører DK/Spillefilm
John, Alice, Peter, Susanne og lille Verner 1976 Kaj, Johns kollega, murer Tv-serie
Kærlighed uden strømper 1975 Medvirkende Tv-film
Den meget talende barber 1974 Apotekeren Tv-film
Fra Hofteatret: Sorte øjne 1974 Medvirkende Tv-film
Olsen-banden går amok 1973 Politilyttepost DK/Spillefilm
Robin Hood 1973 Stemme U/Spillefilm
Vinterbyøster 1973 Stemme Tv-serie
Den stundesløse 1973 Peder Erichsen Tv-film
Man sku' være noget ved musikken 1972 Sven DK/Spillefilm
Olsen-bandens store kup 1972 Kriminalassistent Mortensen DK/Spillefilm
Fire portrætter 1972 Sokolskij Tv-film
I morgen, min elskede 1971 Michael DK/Spillefilm
Søndagen og Benny 1971 Carsten Tv-film
Nattens frelse 1971 Candy Boss Tv-film
Indbildt hanrej 1971 Lelie Tv-film
Amour 1970 Kulmanden DK/Spillefilm
Rend mig i revolutionen 1970 Værnepligtig DK/Spillefilm
Midt i en jazztid 1969 Lesli DK/Spillefilm
Mig og min lillebror og Bølle 1969 Jens DK/Spillefilm
Candy 1969 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Hjemmet 1969 Hjalmar Christensen Tv-film
Det er så synd for farmand 1968 Morten Karlsen DK/Spillefilm
I den grønne skov 1968 Max DK/Spillefilm
Mig og min lillebror og storsmuglerne 1968 Jens DK/Spillefilm
Sådan er de alle 1968 Johannes DK/Spillefilm
En spurv i tranedans 1968 Peter Ravn Tv-film
Københavnerliv 1968 Jens Tv-serie
Far laver sovsen 1967 Jussi, salgschef DK/Spillefilm
Det er ikke appelsiner - det er heste 1967 Steffen, kunstmaler DK/Spillefilm
Mig og min lillebror 1967 Jens DK/Spillefilm
Juno og påfuglen 1967 Medvirkende Tv-film
Jordbær til Einar 1967 Medvirkende Tv-film
Naboerne 1966 Freddy DK/Spillefilm
Nu stiger den 1966 Vernøe, journalist DK/Spillefilm
Tre små piger 1966 Andreas DK/Spillefilm
Søskende 1966 Lastbilchaufføren DK/Spillefilm
Soyas tagsten 1966 Budet DK/Spillefilm
Genboerne 1966 Medvirkende Tv-film
Een pige og 39 sømænd 1965 matros DK/Spillefilm
Pigen og millionæren 1965 Mikkelsen DK/Spillefilm
Flådens friske fyre 1965 Kok DK/Spillefilm
Jensen længe leve! 1965 Den ny DK/Spillefilm
Teater - Fra nu af Medvirkende DK/Kort fiktion
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

DFI-Nyheder og artikler

Bodil-vindere 2014 (03. februar 2014)

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412