enda
Person

Jens Okking

(1939 – 2018)

Skuespiller. Født 18/12 1939, død 21/1 2018.

Et multitalent, der gennem sin lange karriere beskæftigede sig med mange ting sideløbende med skuespillergerningen, som også indbefattede teaterroller og -iscenesættelser. Okking drev blandt andet professionelt landbrug, var kunstnerisk leder af kulturhuset Værket i Randers, skrev klummer, anmeldelser og meget andet til dagbladene og lavede naturprogrammer til tv. I 1999 blev han valgt ind i EU-parlamentet for Juni-bevægelsen.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


"Ham der spiller portøren Bulder, er han skuespiller?" lød spørgsmålet fra en kyndig svensk filmmand, der netop havde beundret Lars von Triers Riget. Og Jens Okking kunne dårligt få nogen bedre kompliment, så sandt som han gled modstandsløst i ét med rollen som Bulder og skabte den perfekte illusion.


Men svenskerens spørgsmål har en kuriøs relevans for Jens Okkings danske publikum, der har været vidne til, at en ekstremt talentfuld og dygtig filmskuespiller spreder evner og kræfter ud over mange andre gøremål end skuespillerens: gårdejer, teaterleder, instruktør, kultur-, rejse- og madskribent, tv-personlighed, kulturhus-chef og senest medlem af Europa-parlamentet. Og det er karakteristisk, at han i Kraks blå bog omhyggeligt opregner disse aktiviteter, men ikke nævner en eneste skuespilpræstation!


Hvor illusionsløst Okking end ser på skuespillerarbejdet (og hans faglige kynisme kan til tider stå mål med Marlon Brandos), så står det fast, at han gennem tre årtier har været en central og uomgængelig filmskuespiller med en paradoksal kameratække: han bærer sin enorme og glamourforladte tykkemandspondus som en slags talisman igennem film på film - en garanti for massiv ægthed og hverdagslig gennemslagskraft.


Man inciteres til at spejde efter følsomheden og uroen bag den runde, pansrede ansigtsmaske, der så let udtrykker hårdhed eller væbnet neutralitet. Og man spejder ikke forgæves: der kan ligge en stor uskyld i hans blå blik og tilmed ømhed og sårbarhed. Men også smerte og vrede.


Intet af alt dette skiltes der dog med: Okking drager med den fødte filmskuespillers talent tilskueren ind i rollen som ansigtsdetektiv. Han ved præcis, hvor lidt han behøver projicere for at få kameraet til at fortælle sin figurs historie.


Han begyndte beskedent i småroller, der drog nytte af hans ydre pondus. Men med sit præcise, afdæmpede spil vakte han hurtigt opmærksomhed hos instruktører, der skulle blive toneangivende i 1970'erne: Hans Kristensen, Esben Høilund-Carlsen, Anders Refn, Morten Arnfred, Franz Ernst.


Han er ansvarsbevidst flugtleder i "Oktoberdage" (1970) om jødetransporterne over Øresund; tysk strandgæst i Thomas Windings "Revolutionen i vandkanten" (1971) - en billigproduktion, hvor han iøvrigt nægtede at gå ned i løn på linie med de øvrige skuespillere; og landlig ejendomsmægler i Sandemose-filmatiseringen "Tjærehandleren" (1971), hvor han viser sin blide side. Ind imellem type-castede gorillaroller i gangsterdramaet "Flugten" (1973) og "Olsenbanden går amok" (1973) benytter han lejligheden til at dominere den svagt spillede "Præsten i Vejlby" (1972) som den hvasse, forurettede Mikkel Ibsen - hans første større rolle og den eneste, hvor han nærmer sig udvendigt overspil.


1975 blev hans gennembrudsår: han er slående god som perfektionistisk, kuldslået politimand i Esben Høilund-Carlsens store krimi-succes "Nitten røde roser" (1975), og frem for alt er han bevægende menneskelig som faderen John i Hans Kristensens og Hans Hansens familiedrama-serie "John, Alice, Peter, Susanne og lille Verner" (1975). Her behøver kameraet kun at hvile på hans ansigt for at fortælle hele historien om abejdsløshedens ydmygelse og stille desperation.


I 1976 fik han stjernerang, da han spiller titelrollen i Anders Refns krimisucces "Strømer" (1976) og viser hele registret fra blåøjet naivitet over temperamentsfuld aggression til dynamisk voldelighed. Filmen spiller dygtigt på Okkings særlige blanding af kropslig tyngde og spændstig mobilitet: trods overvægt er han en særdeles troværdig action-helt. Og samtidig har han den indre styrke og renfærdighed, der gør strisseren Karl Jørgensens mislykkede en-mands-korstog mod bagmandskorruptionen tragisk.


I 1977 instruerer den vidtfavnende mand en ultratraditionel platfarce, "Pas på ryggen, professor!" (og giver sig selv en minirolle som tankpasser), samtidig med at han lægger krop til synspunkter fra den yderliggående venstrefløj, først som terrorist i spændingsfilmen "Skytten", dernæst som revolutionær i dramaet "Nyt legetøj". Især i førstnævnte, hvor han i den dominerende hovedrolle med lavmælt inderlighed agiterer for nej til atomkraft og sætter skudhandlinger bag sine argumenter, er han overbevisende. Samtidig cementerer han sin popularitet som jævn og lun strisser i tv-serien "En by i provinsen".


1978 bringer igen en ny Okking - gennemstrømmet af større varme og frodighed. Han er bredbringet, larmende hverdagsmaterialist som Auto-Gunnar i Morten Arnfreds "Mig og Charlie" og viser sin fine, eftertænksomme side som hovedpersonen Claus Strandbergs kloge arbejdskammerat i Bille Augusts debutfilm "Honning måne". Men det flotte års betydeligste præstation kommer i Anders Refns Gustav Wied-film "Slægten", hvor han som den tyranniske baron Helmuth svinger fra kolerisk kraftkarl til tudende mor-dreng.


Okkings konkurs som landmand, en alvorlig diskusprolaps og et mislykket forsøg på at blive teaterdirektør syntes nu i forening at lægge en vis dæmper på hans store aktivitet. I hvert fald gik der tre år, før han igen optrådte på lærredet. Han har ikke svært ved at være gæv og troværdig bag rattet som "Langturschauffør" (1981) og er samme år skrap gymnastiklærer i "Gummi-Tarzan". I 1983 har han igen en god positiv rolle hos Bille August som Mulles retskafne arbejderfar, bred og kærlig. Og lige så let har han ved at illudere en af rockmusikkens lede kapitalister i Erik Clausens "Rocking Silver" (1983).


Efter endnu en filmpause er han 'avanceret' til faderroller i ungdoms- og børnefilm: "Guldregn" (1987) og "Miraklet i Valby" (1989). Men først og fremmest genoptog han med forventet pondus og selvfølgelig styrke sin Karl Jørgensen-figur i Anders Refns tv-serie på seks afsnit, "Een gang strømer" (1987), hvor idealisten fra Strømer har resigneret og kobles sammen med Jens Arentzens unge hedspore. Det er lidt af et come-back og Okkings bedste 1980'er-præstation.


1990'erne begyndte ret beskedent med en lille (men god) faderroller i "Det forsømte forår" (1993), og som den elskelige, moderbundne og ikke for kvikke Bulder i Lars von Triers "Riget" (1994-97) giver Okking en mesteropvisning i hvor lidt han behøver 'at spille' for skabe en markant karakter. Nu kan han gøre sin fysiske rundhed blød og eftergivende i et vittigt samspil med moderen Kirsten Rolffes.


I Carsten Frombergs debutfilm "Ondt blod" (1996) giver han i en stik modsat rolle styrke til en beslutsom strisser-pædagog, der forsøger at give en gruppe unge langtidsfanger et nyt livsindhold gennem en overlevelsestur. Kortklippet og sammenbidt virker han som en smuldrende kolos, en mere og mere hjælpeløs inkarnation af den gode viljes tyranni. Her spiller han sammen med Thomas Bo Larsen i et forvredet far-søn-lignende forhold. Også hans fængselsindsatte enspænder i Jens Arentzens novellefilm "Blomsterfangen" (1996) sættes med god virkning op mod en af den unge skuespillergenerations markante ansigter, Mads Mikkelsen, der spiller hans søn, anbragt i samme fængsel.


Men inden da har han haft en lidt corny rolle som lommefilosofisk slagterfar i Carsten Rudolfs debutfilm "Menneskedyret" (1995) og en birolle i Åke Sandgrens svenske drama om unge jazzmusikere, "Stora och små män" (1995). Og han er snurrigt underfundig i en mindre rolle som lagmand i "Barbara" (1997) - i skarp modsætning til hans politimand i splatterfilmen "Flænset" (1999), der kun kom på video, og hvor han skånsomt dræbes i en fart.


Hvad Okking nu havde brug for, var en hovedrolle på størrelse med hans talent, og den kom med Gert Fredholms komediedrama "At klappe med een hånd" (2001), hvor han viser en ny nøgen sårbarhed og robust humor som den selvtilstrækkelige mangemillionær, der måske har en ukendt datter. Okking giver figuren sit format og sin autoritet, men også en smerte, der spilles stærkere ud end nogensinde før. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]


Okkings sidste hovedrolle er i Jacob Grønlykkes "Opbrud" (2005), hvor hans præstation og samspillet med Birthe Neumann står stærkt.


Litteratur: Niels Okking: Jens Okking: Virkeligheden er alle tings prøve (2009).

Filmografi Musik
Titel År Funktion Kategori
Næste skridt 2007 Terkel, Søs' far DK/Spillefilm
De tre musketerer 2006 Hr Bonacieux DK/Spillefilm
Opbrud 2005 Elias DK/Spillefilm
Solopgang 2005 Aron DK/Kort fiktion
Solkongen 2005 Tommys far DK/Spillefilm
Bag det stille ydre 2005 Politibetjent DK/Spillefilm
Inkasso 2004 Lauras far DK/Spillefilm
Den gode strømer 2004 Manfred DK/Spillefilm
Bjørne brødre 2003 Tom U/Spillefilm
Gamle mænd i nye biler 2002 'Munken' DK/Spillefilm
At klappe med een hånd 2001 Erik Svensson, rig forretningsmand DK/Spillefilm
Jolly Roger 2001 Gud DK/Spillefilm
Solen er så rød 1999 Medvirkende DK/Kort fiktion
Flænset 1999 Tyk betjent DK/Spillefilm
Barbara 1997 Lagmanden DK/Spillefilm
Dimension 1997 Medvirkende DK/Kort fiktion
Riget II 1997 Harly "Bulder" Drusse DK/Spillefilm
Bryggeren 1996 Chresten Jacobsen Tv-serie
Ondt blod 1996 Lasse DK/Spillefilm
Blomsterfangen 1996 Svend Åge DK/Kort fiktion
Operation Negerkys 1996 Medvirkende Tv-serie
Menneskedyret 1995 Frederiks far DK/Spillefilm
Debut 1995 Medvirkende DK/Kort fiktion
Fæhår & Harzen 1995 Munk Tv-serie
I Lars von Triers rige - en mand og hans tv-serie 1994 Sig selv Tv-dokumentar
Den sommer ved havet 1994 Medvirkende Tv-film
Alletiders jul 1994 Christian IV Tv-serie
Riget 1994 Harly "Bulder" Drusse DK/Spillefilm
Luischen 1993 Jacoby Tv-film
Gøngehøvdingen 1992 Manheimer, kaptajn Tv-serie
Det forsømte forår 1992 Hr. Thygesen DK/Spillefilm
Cecilia 1991 Mikkel Krænsen Tv-film
Superdame 1991 Læge Tv-film
Landsbyen lever 1990 Fortæller DK/Dokumentarfilm
Miraklet i Valby 1989 Bos far DK/Spillefilm
Skattekortet 1988 Fuglenes kone Tv-serie
Guldregn 1988 Jørns far DK/Spillefilm
Chris Madsen 1987 Chris Madsen Tv-film
Een gang strømer... 1987 Manus, Karl Jørgensen Tv-serie
Bill og Daphne 1987 Frederik Tv-serie
Kampen om den røde ko 1987 Filminstruktør DK/Spillefilm
Klitgården 1985 Willy Tv-serie
Niels Klims underjordiske rejse 1984 Kejseren Tv-serie
Anthonsen 1984 Medvirkende Tv-serie
I lige linie 1984 Medvirkende DK/Kort fiktion
Rocking Silver 1983 Johnny DK/Spillefilm
Zappa 1983 Mulles far DK/Spillefilm
Danmark - Dit og mit 1982 Speaker DK/Dokumentarfilm
Familien Krahne 1982 Kaptajnen Tv-serie
Galgemanden 1981 Medvirkende Tv-film
Misantropen 1981 Medvirkende Tv-film
Langturschauffør 1981 Hans DK/Spillefilm
Gummi Tarzan 1981 Gymnastiklærer DK/Spillefilm
Forfølgelsen 1981 Medvirkende U/Spillefilm
Giv mig een god grund til at være ædru 1980 Medvirkende, Manus DK/Kort fiktion
Den otteøjede skorpion 1979 Instruktion Tv-serie
Opgang 1979 Lars-Erik Knudsen Tv-serie
Ludvigsbakke 1978 Bertelsen Tv-film
Slægten 1978 Helmuth, baron DK/Spillefilm
Hør, var der ikke en som lo? 1978 Vægtløftermennesket DK/Spillefilm
Honning måne 1978 Jens' arbejdskammerat DK/Spillefilm
Mig og Charly 1978 Auto-Gunnar, Majbritts far DK/Spillefilm
Pas på ryggen, professor! 1977 Instruktion, Manus, Tankpasser DK/Spillefilm
En by i provinsen 1977 Samuelsen Tv-serie
En ordentlig omgang 1977 Medvirkende Tv-film
Fiskerne 1977 Bager Tv-serie
Skytten 1977 Skytten DK/Spillefilm
Nyt legetøj 1977 John DK/Spillefilm
John, Alice, Peter, Susanne og lille Verner 1976 John Pedersen, far, murer Tv-serie
En enkelt til Waterloo 1976 Medvirkende Tv-film
Jørns historie 1976 Medvirkende Tv-film
Strømer 1976 Kriminalassistent Karl Jørgensen DK/Spillefilm
Familien Gyldenkål sprænger banken 1976 Otto DK/Spillefilm
Den korte sommer 1976 Blind mand DK/Spillefilm
Affæren i Mølleby 1976 Lang DK/Spillefilm
Fader min 1975 Medvirkende Tv-film
Bertram og Lisa 1975 Erling Tv-film
Hyrder 1975 Frank Tv-film
En landsbydegns dagbog 1975 Skipperen Tv-film
Aladdin eller Den forunderlige lampe 1975 Bøddelen Tv-serie
Familien Gyldenkål 1975 Otto DK/Spillefilm
Knuder 1974 Medvirkende Tv-film
Nitten røde roser 1974 Kriminalassistent Brask DK/Spillefilm
Tilløkke Herbert 1974 Nølle Tv-film
Ø 1973 Medvirkende DK/Kort fiktion
Friere 1973 Omelet Tv-film
I Adams verden 1973 Svendsen Tv-film
Flugten 1973 Håndlanger DK/Spillefilm
Olsen-banden går amok 1973 Gorilla DK/Spillefilm
Præsten i Vejlby 1972 Mikkel Ibsen DK/Spillefilm
Olsen-bandens store kup 1972 Opvasker DK/Spillefilm
Det moderne menneskes muligheder for sjælelige oplevelser i en teknisk tid 1971 Mand Tv-film
Jonas 1971 Jean Tv-film
Revolutionen i vandkanten 1971 Tyskeren på stranden DK/Spillefilm
Tjærehandleren 1971 Ejendomsmægleren DK/Spillefilm
Oktoberdage 1970 Flugtleder DK/Spillefilm
De to i ledvogterhuset 1969 Jens, ledvogter Tv-serie
Woyzeck 1968 Woyzeck Tv-film
Hemmelig sommer 1968 Lars' far Tv-serie
Musik År Film Funktion
Det var mig og Maggiduddi 2001 At klappe med een hånd Sang