CPH:DOX på dansk

DOKUMENTAR. Der findes ingen geografiske eller emnemæssige grænser, når CPH:DOX den 7. november byder på 11 dages dokumentarfilmfestival. Her er et udpluk af nogle af de danske dokumentarfilm, du kan opleve på festivalen.

Kom i selskab med fem grønlandske indsatte på et psykiatrisk hospital i Danmark, rejs med til Mauretanien, hvor afrikanske flygtninge drømmer om et nyt liv i Europa og mød to veninder i en argentinsk provinsby, delvist i 3D. Foruden den geografiske spændvidde tager de danske film i serien "Danish Dox" fat om svære emner som alkoholisme, ADHD og autisme, mennesker på flugt og døden på et hospice.

"Drømmen om en familie"

Drømmen om en hel familie driver værket for Per. Han er en del af den gruppe med det sigende navn "far", for mænd, der har det til fælles, at kommunen er bekymret for deres børn. Per er stoffri på syvende år og har sin datter, der er anbragt hos en plejefamilie tre dage hver fjortende dag. Moderen smed han ud, fordi hun ikke var i stand til at tage vare på sig selv, og endnu mindre på deres dengang kun 14 måneder gamle datter. Men nu er mor Christina tilbage – og her starter deres kamp for at finde en balance imellem egne og andres forventninger til, hvordan man er en rigtig familie.

CPH:DOX

Se det fulde program til CPH:DOX 2013.

Festivalen løber fra den 7.-17 november.

Filmen er instrueret af Mira Jargil.

"Jeg hader ADHD"

Victor er 9 år, han har ADHD og tror, det har noget at gøre med hans klumpfødder. Martine lukker sig hurtigt inde i sig selv og kæmper med en ukontrollerbar vrede, når hun oplever, at noget går hende imod. Og Marino melder sig oftest ud af fællesskabet, bliver meget hurtigt aggressiv og slår ud efter sine omgivelser. Victor, Martine og Marino går i specialklasse på Frederiksberg, hvor lærere og forældre beslutter at deltage i et alternativt behandlingsforløb med fokus på det enkelte barns udfordringer og muligheder frem for diagnoser og medicin.

"Jeg hader ADHD" er instrueret af Erlend E. Mo.

"Under den samme himmel"

I "Under den samme himmel" går instruktør Ditte Haarløv Johnsen helt tæt på mennesker, som brændende længes efter en ny tilværelse væk fra det afrikanske kontinent - en tilværelse i Europa. Vore øjne møder dagligt billeder af desperate bådflygtninge, som sætter livet på spil for at komme væk fra en kummerlig tilværelse. Men her får vi et andet perspektiv. Filmen handler om værdighed, længsel og søgen. Filmen er optaget på tre steder. I kystbyen Nouadhibou i det vestafrikanske land Mauretanien, i et flygtningecenter i Syracusa i Italien og i København.

"Open"

På et psykiatrisk hospital i Danmark sidder en lille gruppe grønlændere fængslet for forbrydelser af særlig grov karakter. Mange af dem kæmper med misbrug og personlighedsforstyrrelser, og vidste man ikke andet om dem, ville man måske kun opholde sig ved det, de har gjort. Og faktisk får man heller ikke mere at vide, end hvad de selv fortæller i "Open", der således overlader én til at drage sine egne konklusioner. Men det er netop dens force. Fem af de indsatte fortæller tøvende om deres liv, og om hvordan dt kom så vidt, uden at et ydre drama forceres ned over de i forvejen tragiske fortællinger.

Filmen er instrueret af Ivalo Frank.

"En god død"

"Jeg er så glad for at være her.." sukker en ældre kvinde, der akkurat sidder oprejst i en lænestol, svøbt i et uldtæppe og nyder en cigaret. Blot få dage efter ligger hun livsforladt, men fredfyldt med en blomst mellem de foldede hænder på sin seng. "Last Dreams" er et udsnit af virkeligheden på et hospice, sidste stop før døden, hvor tre kvinder gør sig tanker om livet og dets nært forestående afslutning. Hjerteskærende vemodigt, men alligevel beroligende og livsbekræftende på en ganske særlig måde.

Filmen er instrueret af Estephan Wagner.  

"AB 3D"

En sanselig og filosofisk film i to dele om venskab og afsked – delvist i 3D. "AB 3D" følger tre dage i selskab med Arita og Belencha, to unge piger og nære veninder, der bor i en argentinsk provinsby. De fleste af deres venner er flyttet til Buenos Aires, men det kræver både mod og penge på lommen at tage afsked med hinanden og det sted, man er vokset op, Indtil da går dagene med at snakke, drømme og afsætte en papkasse fuld af hundehvalpe til venner og naboer.

"AB 3D" er instrueret af Andreas Kofoed og Ivan Fund.

Der er i alt 14 danske dokumentarfilm på programmet i serien "Danish Dox". Se spilletider og læs mere om de øvrige film på CPH:DOX hjemmeside

 

Andre arrangementer

"Tal R: The Virgin"

Der er mange meninger om, hvem Tal R er, og om det er finere at lave kunst end at lægge fliser. I Daniel Denciks portræt "Tal R: The Virgin" lærer vi kundsteren at kende gennem kollegaen John Kørner, naboen Søren Ulrik Thomsen, den tyske ven Jonathan Meese, Onkel Ole og ikke mindst kunstneren selv. Filmen vises sammen med tre af Tal R's egne film, "Sex", "Mors" og "Et skib er ikke en ø". Mød instruktøren Daniel Dencik og kunstneren Tal R ved premieren i Grand Teateret den 8. november.  

Tid: Fredag den 8. november kl. 21.40 og mandag den 11. november kl. 12.00.
Sted: Grand Teateret

Dalglish VS "Pine Ridge"

Manden bag soundtracket til Anna Eborns "Pine Ridge" træder ud af lærredet og spiller live i Falconer Biografen. "Pine Ridge" er en atmosfærisk film om livet blandt de unge i et indianerreservat i udkanst-USA. Filmen blev tidligere i år udtaget til den prestigefulde Venedig filmfestival.

Oplev filmen efterfulgt af et liveshow med den Berlin-baserede amerikaner Dalglish.

Tid: Fredag den 8. november kl. 21.45
Sted: Falconer Biografen

"Jeg taler til jer – John Kørners verden"

CPH:DOX fejrer Jørgen Leths 50-års jubilæum som filmskaber med at vise hans seneste - og allerførste – film. "Jeg taler til jer – John Kørners verden" er for så vidt en atypisk Jørgen Leth-film, idet den for det meste overlader billedet til sin hovedperson, den karismatiske kunstmaler John Kørner, som han har fulgt i fem år. En ligefrem film og et spændende møde imellem to kunstnere fra to forskellige generationer, der trods deres forskellige erfaringer og interesser alligevel finder fælles fodslag i kunsten – og kvinderne.

Lars Movin interviewer Jørgen Leth i Cinemateket inden visningen i anledningen af hans nye bog om Leths filmværk, "Alt er i billeder".

Tid: Fredag den 8. november kl. 19.00
Sted: Cinemateket

CPH:DOX, DR og Filmværkstedets Talentpris 2013

Unge filmskabere får igen i år en enestående mulighed for at præsentere deres filmidé til den professionelle dokumentarfilmbranche. Der er 25.000 kr. på spil i udviklings- og produktionsstøtte fra DR og herudover tilbydes udstyr fra Filmværkstedet. 10 udvalgte finalister konkurrerer fredag den 8. november til en talent pitch i Cinemateket, hvor et professionelt panel vil offentliggære den endelige vinder. Juryen består af Mette Hoffmann Meyer fra DR, Prami Larsen fra Filmværkstedet samt producer Helle Faber og klipper Nanna Frank Møller.

Tid: Fredag den 8. november kl. 14.30
Sted: Cinemateket

Se det fulde program til CPH:DOX 2013, der løber fra den 7.-17 november.