Musikfilm Festival '17 - anbefalinger!

MUSIKFILM FESTIVAL '17 er i fuld gang! Festivalens redaktion giver dig hér en overskeulig guide til det 35 film store program, der vises i Cinemateket frem til søndag den 30. april - samt en række anbefalinger af film og events, du ikke må misse. En række tematiske spor gennemløber programmet: Britpoppens 25-års jubilæum og punkens gennembrud i 1977, som markeres med særvisninger og oplæg. Kom også til festivalen traditionsrige plademarked, og oplev en stribe danmarkspremierer, bl.a. Sundance-vinderen 'Rumble' om indianernes rockhistorie, og den geniale og lårklaskende sjove film om bodybuilderen, stripperen og glammetal-fænomenet Thor. Og så er Damon Albarn all over the place, både med Blur, Gorillaz og The Africa Express.

Velkommen til den femte udgave af Musikfilm Festivalen, hvor der frem til 30. april er er noget for enhver smag på plakaten, hvad enten man er til rock, folk, r&b, soul og hip hop eller punk, metal, jazz, country og klassisk musik. Som altid er programmet spækket med både helt nye film og lækkerbiskener fra arkiverne. 35 film i alt, plus en stribe særarrangementer, besøg og fester – samt Musikfilm Festivalens årligt tilbagevendende plademarked og quiz, der styres under kyndig ledelse af dansk rockkritiks eminence, Klaus Lynggaard.


2017 er jubilæumsår for både punkens eksplosion og erobring af alverdens hitlister i 1977 og britpoppens indtog på rockfirmamentet i 1992. Dét fejrer vi med close-ups på giganter som Oasis, Blur og Pulp og et kig ind under læderjakken på The Clash (mere nedenfor). Og så mindes vi ikoner som Prince ('Sign 'o' the Times'), Guy Clark ('Heartworn Highways Revisited') og Leon Russell ('A Poem is a Naked Person'), som alle gik bort i det forgangne år – og stiller skarpt på giganter som U2 ('Rattle and Hum'), Anita O'Day ('The Life of a Jazz Singer') og Sting ('Bring on the Night') iblandet øjen-og ørenåbnende film om skelsættende fænomener fra undergrunden og rockens forunderlige, kringelkrogede historiske bagland.

We'reStillHereJohnnyCashsBitterTears1

Danmarkspremierer på prisvindende film om indianernes musik, triphop-pioneren Mo'Wax, legendariske Bang! Records og årets lårklasker, glammetal-bodybuilderen Thor – m.m.fl.

Med dobbeltvisningen 'We're Still Here' + 'Rumble' sætter festivalen søndag den 23. april kl. 14.00 fokus på Rock ’n’ Roll og det oprindelige Amerika: Førstenævnte beretter om Johnny Cashs kontroversielle 1964-album 'Bitter Tears' – en stormombrust protest mod undertrykkelsen af de amerikanske indianere. Og 'Rumble', der vandt juryens specialpris på årets Sundance-festival, fortæller gennem et righoldigt materiale, hvordan indianernes musik influerede rhythm and blues og senere hele rockhistorien. Med bl.a. Link Wray, Jimi Hendrix, Charley Patton og Robbie Robertson i centrum – og stolte indianere, historikere, antropologer, Martin Scorsese, Iggy Pop og David Fricke som kronvidner.

Kom også til soul-aften med den storswingende portrætfilm om Bang! Records-grundlæggeren Bert Berns, som i 1960'erne skrev numre som ’Twist and Shout’ og ’Piece of My Heart’, snød den etablerede branche, allierede sig med mafiaen – og breakede Van Morrison i USA!: 'Bang! The Bert Berns Story' vises ved festivalens Friday Late Night Soul Party featuring DJ Coconut Jim, fredag den 28. april kl. 21.30.

Samme aften kl. 19.15 kan man i 'I Am Thor' til gengæld glemme alt om Marvel-helte og nordiske guder. Den blonde bodybuilder bøjede i 1970'erne og 80'erne stålstænger med tænderne, blæste varmedunke op, smadrede mursten på brystkassen, var nøgentjener i Honolulu og stjerne i billige b-film. Virkelighedens 'Spinal Tap' – nu på ukristelig comeback-tour! Ganske enkelt en af de sjoveste rockdocs i mange år! Vinder af publikumsprisen på Europas største musikfilmfestival In-Edit i Barcelona.

Lørdag den 29. april kl. 21.00 er der premiere på filmen om James Lavelles banebrydende triphop-selskab Mo'Wax – 'The Man from Mo'Wax' – en odyssé af oldgræske proportioner, hvor hovmod, hybris og høj cigarføring står for fald – til fuldfede grooves. Hiphop-duoen Skiven & Pis kan opleves i live-aktion i baren ved siden af kl. 20.30! Og lige inden kan man kl. 18.30 – på original 35 mm strimmel – se- eller gense 'Dave Chappelle's Block Party' med The Roots, Erykah Badu, Kanye West, The Fugees m.fl. Kort sagt hiphop og lækker r&b en masse.

Heartworn Highways Revisited 1

Anderledes råt bliver det torsdag den 27. april kl. 21.00, hvor den helt nye film med de svenske grindcore-fyrster Nasum, 'Blasting Shit to Bits: The Final Show', har verdenspremiere med besøg af både instruktør og band. Og lørdag den 28. april kl. 21.30, hvor vi med 'DEATH by MetaL' blænder op for den ultimative film om dødsmetallens genrepioner Death og forehavendets altoverskyggende drivkraft, Chuck Schuldiner.

I en helt anden boldgade er 'Paths Through the Labyrinth', om den polske mesterkomponist Krzysztof Penderecki, som fortæller om sit virke suppleret af stjerner som Anne-Sophie Mutter, Barbara Hendricks, Janine Jansen og Jonny Greenwood fra Radiohead. Den vises søndag den 30. april kl. 14.00.

Eller det hjertevarme dobbeltudspil 'Heartworn Highways Revisited' + 'The Ballad of Shovels and Rope', der samme aften kl. 18.30 behørigt mindes Nashvilles store trubadur Guy Clark, som døde i det forgangne år – og sætter spot på en stribe af de nye vilde kræfter, som vælter ud af den berømte musikby.

To oplevelser for en oplevelses pris får du også ved visningen af 'The Sad & Beautiful World of Sparklehorse', der torsdag den 27. april kl. 19.15 fortæller hele den besættende historie om Mark Linkous a.k.a. Sparklehorse – en af de unikke loner stoners og geniale amerikanske sangskrivere, som kæmpende med stofmisbrug og tung depression, ind til det til sidst tog livet af ham. En kultfigur, der tiltrak både Tom Waits, The Flaming Lips, Danger Mouse og PJ Harvey. Det skotsk-danske outfit Spinkleman, som bevæger sig i samme genrefelt, hylder Sparklehorse med en minikoncert i biografen efter filmen. Mark Linkous skulle oprindeligt have produceret materiale med gruppen, der har en EP ude og et album i vente i anden halvdel af 2017.

The sad and beautiful world of sparklehorse1

Britpop og punk – 25 og 40 år – film og oplæg

Pulp – med den den ranglede, bebrillede og meget atypiske forsanger Jarvis Cocker i front – sled og stred sig til tops på den engelske indie-hitliste op gennem 1980’erne for endeligt at etablere sig som en af bannerførerne i britpop-boomet i 90’erne med hymner som 'Babies', 'Common People' og 'Disco 2000'. Rockkritiker Klaus Lynggaard fortæller om gruppen og dens meritter – og om britpopgenrens storhed og fald – tirsdag den 25. april kl. 19.15 før 'Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets'. I dagene efter byder programmet på film om to af britpoppens andre koryfæer, Blur og Oasis.

På festivalens sidste dag, søndag den 30. april, kan man fra kl. 19.15 bruge en aften i selskab med punkrock i alle afskygninger i form af punk-veteran, DJ og filmskaber Don Letts' jagt på den anarkistiske subkulturs kerne i filmene 'Punk: Attitude' + 'The Clash: Westway to the World'. Punk handler om attitude, hævder Letts, og de to films righoldige materiale underbygger med tydelighed tesen! Hele set-up'et introduceres af rock- og filmkritiker Henrik Queitsch, som desuden er en stor kender af dansk punk.

Musik, kunst, punk og kaos! Dét er også, hvad der møder den 22-årige Manchester-knægt Mark Reeder, da han i 1979 pakker tandbørste og smalfilmskamera og drager mod Bundesrepublikkens hotteste by i 'B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989'. Det unikke portræt af fristaden bag muren har grovhittet på alverdens festivaler, og det fører os lige lukt i armene på en ung Nick Cave og feterede new wave- og industrial-bands som De Toten Hosen og Einstürzende Neubauten. Som den eneste af festivalens film vises den to gange, nemlig torsdag den 27. april kl. 21.30 og lørdag den 29. april kl. 19.00.

B-Movie nick-cave

Højaktuelle bands, klassikere og gemte skatte – fra U2 over Prince til en purung Joni Mitchell

Vi har naturligvis også fingeren på pulsen med film om nogle af de internationale navne, der er på farten i forårets og sommerens løb: Herunder U2, der drager på 30-års jubilæumsturné med hovedværket 'The Joshua Tree' – som er hovedmaterialet i filmen 'Rattle and Hum - The Movie' – der vises fredag den 27. april kl. 19.00. Samt Afrobeat-orkesteret The KutiMangoes, der varmer op til filmen om Damon Albarns multikulturelle projekt 'The Africa Express' med en minikoncert og visning af deres nye film 'Bamako Play', onsdag den 26. april kl. 21.00. Og Roskilde Festivals hovednavn, Foo Fighters, om hvem vi præsenterer hele historien i portrætfilmen 'Back and Forth'.

Gå heller ikke glip af den MEGET bramfri 'Upside Down: The Creation Records Story', om pladeselskabet, der udgav Oasis' første, skelsættende plader og fostrede postpunk-fænomenet The Jesus & Mary Chain, (som spiller i København den 23. april og senere på Roskilde Festival) foruden grupper som Teenage Fanclub, the House of Love, My Bloody Valentine, Primal Scream, genopståede Ride og ligeledes Roskilde-aktuelle Slowdive.

For dem, som er til historiske tilbagespolinger med fuldfede toner, kan vi anbefale 'Celebration at Big Sur', en intim cinéma vérité-tidslomme, der torsdag den 27. april kl. 19.00 bl.a. indfanger Crosby, Stills, Nash & Young spille ’Down By the River’, Joan Baez fremføre 'I Shall Be Released' og Joni Mitchell give prøver på sit talent for rullende kameraer for første gang i 1969.

Og så er der frit lejde til fyraftens-baren Fri Fredag!, hvor vi i samarbejde med Warner Music præsenterer 'Gorillaz: Demon Days Live' på tre lærreder på én gang. Dét er fredag den 28. april kl. 17.00 – med DJ-opvarmning fra kl. 16.00 og snaser fra det nye album 'Humanz', der udkommer samme dag, selvfølgelig!

Bjork1

Plademarked, quiz og bar – og to danske filmperler

Endelig kan man gøre sig et kup eller finde en sjælden vinylskive på Musikfilm Festivalens plademarked lørdag den 29. april kl. 12.00-17.00 – og deltage i årets musikquiz anført af rockkritiker Klaus Lynggaard. Der er fri entré til både plademarked og quiz. Under plademarkedet vises to skønne, velmodtagne danske perler, nemlig seksstjernede 'Hugo på bas', et vemodigt, men livsbekræftende portræt af jazzbassisten Hugo Rasmussen, der værdigt takker af, og 'Spectator Records –Op i Røg', om selskabet der i 1969 skabte psykedelisk nybrud i dansk musik – i en baghave på en villavej i Aalborg.

Læs mere om Musikfilm Festival '17 og bestil billetter her.

Tid: 22.-30. april 2017
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.