Den skyldige vinder den internationale publikumspris på Sundance

INTERNATIONALT. Gustav Möllers debutspillefilm 'Den skyldige' med Jakob Cedergren i hovedrollen modtager Sundance Filmfestivalens internationale publikumspris. Filmen har dansk premiere 14. juni.

Gustav Möller, Jakob Cedergren og producer Lina Flint var lørdag aften på podiet på Sundance Filmfestivalen i Park City, Utah, hvor de modtog publikumsprisen i serien World Cinema Dramatic Competition for instrukørens spillefilmdebut 'Den skyldige'. En anden dansk film, Isabella Eklöfs 'Holiday', deltog i samme konkurrence.

"At have to debutfilm i konkurrence i Sundance er i sig selv en sejr for dansk film. At 'Den skyldige' så endda vinder publikumsprisen er en kæmpe sejr, der viser, et en ny generation af filmskabere er klar til at træde op på den helt store filmscene, når bare de får muligheden," siger Claus Ladegaard, direktør for Det Danske Filminstitut.

'Den skyldige' er en psykologisk thriller, hvor Jakob Cedergren spiller politibetjenten Asger Holm, der besvarer et 112-opkald fra en kidnappet kvinde. Da forbindelsen pludselig bliver afbrudt, starter en nervepirrende jagt på kvinden og hendes kidnapper. Med telefonen som eneste redskab kæmper Asger imod tiden for at redde kvinden. Men snart viser det sig, at forbrydelsen er større, end Asger først troede.

Gustav Möller fortæller i et interview fra december, at han havde fire dogmer for sin film: Den skulle foregå på én location. Den skulle foregå i realtid. Man skulle opleve alt sammen med hovedpersonen. Og den skulle være, med instruktørens egne ord, "fucking spændende".

Ideen til historien kom fra et virkeligt amerikansk 911-opkald fra YouTube om en kvinde, der ligesom i filmen sidder ved siden af en mand, der har bortført hende, og ringer 911, mens han tror, at hun ringer til en anden.

"Det slog mig, hvor mange billeder jeg havde fået i mit hoved af den lyd. Og at alle, der hørte det, ville se billeder af forskellige kvinder, biler og kidnapninger. Det syntes jeg var en spændende præmis for at lave en film: At lege med publikums forestillingsevner," siger Gustav Möller.

Læs hele interviewet En leg med publikums indre billeder

Positive anmeldelser

De amerikanske kritikkere har alle taget særdeles godt imod filmen:

"En nervepirrende, dygtigt lavet dansk spændingsfilm med et stramt koncept og på lavbudget, som man kan forestille sig ikke så få ivrige Hollywood-producere prøver at score remake-rettighederne til." Guy Lodge, Variety.

"I sin spillefilmdebut opbygger Gustav Möller mesterligt spændingen uden hjælp fra de sædvanlige visuelle virkemidler, hvilket tvinger publikum til at sætte deres fantasi i sving med nervepirrende effektive resultater til følge." Michael Rechtshaffen, Hollywood Reporter.

"Frem for alt sætter 'Den skyldige' fokus på skuespilleren Cedergren, som er et kendt ansigt i europæisk film og tv, men som endnu ikke har opnået synlighed i den engelsktalende verden." Eric Kohn, indieWire

"En klaustrofobisk thriller, der på fascinerende vis overskrider sine begrænsninger." Bilge Ebiri, Village Voice

Overblik over anmeldelser på Rotten Tomatoes

'Den skyldige' er blevet købt af Magnolia Pictures til nordamerikansk distribution. Den vil få premiere i USA og Canada i løbet af 2018.

Fakta om den skyldige

Gustav Möller har skrevet manuskriptet sammen med Emil Nygaard Albertsen, og filmen er produceret af Lina Flint for Spring, der er Nordisk Films enhed for talentudvikling.

Instruktør, manuskriptforfatter og producer dimitterede alle tre fra Den Danske Filmskole i 2015 med afgangsfilmen 'I mørke'. Det gjorde de sammen med fotograf Jasper J. Spanning og klipper Carla Luffe, som også er en del af det kreative hold bag 'Den skyldige'.

'Den skyldige' er produceret med støtte fra Det Danske Filminstituts talentordning New Danish Screen. Filmen får dansk premiere den 14. juni som en del af Biografklub Danmarks program.

Mere om Sundance og dansk film

Den argentinsk-danske 'The Queen of Fear' af Valeria Bertuccelli vandt desunden World Cinema Dramatic Special Jury Award for Acting. Filmen er koproduceret af danske Snowglobe og delvist optaget i København.

Dansk film har tidligere vundet to priser i World Cinema Dramatic Competition, der kørte første gang i 2005. Det år modtog Susanne Bier publikumsprisen for 'Brødre'. Senest, i 2012, vandt Mads Matthiesen for bedste instruktør med '10 timer til paradis'.

I 2016 var Martin Zandvliets 'Under sandet' inviteret til serien Spotlight uden for konkurrence, og i 2017 vandt Feras Fayyads 'De sidste mænd i Aleppo' hovedprisen i kategorien for internationale dokumentarfilm.

Læs mere om Sundance Filmfestivalen på sundance.org.