Premiere på Den tid på året

PREMIERE. Juletraditioner og illusioner om familiehygge bliver udstillet i Paprika Steens satiriske familiedrama om den traditionstunge højtid. ’Den tid på året’ er i biograferne fra den 8. november.

Paprika Steen er tilbage i instruktørstolen med sin tredje spillefilm ’Den tid på året’, der lægger en humoristisk vinkel på danskernes traditionelle juleaften. 

Filmen udspiller sig hjemme hos Katrine og Mads, en helt almindelig kernefamilie, hvor man atter samler hele familien om en klassisk jul med salmesang og andesteg. På en aften som denne må intet gå galt, og naturligvis er der plads til alle - de fraskilte forældre, den rapkæftede lillesøster, hendes nye mand og ikke mindst familiens børn, som skal passe ind i forældrenes forestilling om hjerternes fest. Men under overfladen sitrer en intens stemning af irritation, der er lige så antændelig som et tørt grantræ, og efterhånden som maden falder tungt og julegaverne skuffer, brister enhver illusion om julefred. For intet er, som vi bilder os ind på den tid af året.

International ros

’Den tid på året’ har spillet på festivaler i Toronto og London, og her var der klapsalver og ros til den danske julefilm. I Screen Internationals positive anmeldelse fremhæves blandt andre manuskriptforfatter Jakob Weis, der med ’et veloplagt manuskript’ styrer uden om de klicheer, der kan ligge på lur i julefilmgenren. 

”Vi har brugt meget tid på at diskutere karakterer. Vi var fra begyndelsen sikre på, at de to søstre, Katrine og Barbara, var centrale, og at vi ville lave en kvindelig akse med dem, moren og den tredje søster Patricia, hvor omkring det brænder – et mor-datter-søster-drama,” siger Jakob Weis i et interview om filmens tilblivelse. 

Ideen til filmen kom fra instruktør Paprika Steen, der også spiller en af de bærende roller. For Steen handler filmen ikke om julen i sig selv, men om familien, der samles. 

”Vi har så store forventninger, og vi overbeviser os selv om, at vi gør det for børnenes skyld, eller fordi det kunne blive mors sidste jul. Og det er ikke sandt,” fortalte Steen i forbindelse med verdenspremieren i Toronto. 

’Den tid på året’ er produceret af Mikael Rieks for Nordisk Film med støtte fra Det Danske Filminstitut og FilmFyn.