To danske film får flot modtagelse på Sundance Filmfestival

FESTIVAL. May el-Toukhys 'Dronningen' og Mads Brüggers 'Cold Case Hammarskjöld' havde verdenspremiere på den prestigefyldte amerikanske Sundance Filmfestival over weekenden. Begge film har høstet rosende anmeldelser i både de internationale og hjemlige medier.

Over weekenden var der verdenspremiere på hele to danske film på Sundance Filmfestival i Utah, der har den internationale filmpresses bevågenhed i disse dage. May el-Toukhys drama 'Dronningen' og Mads Brüggers afslørende dokumentarfilm 'Cold Case Hammarskjöld' konkurrerer i kategorierne for henholdsvis bedste internationale spillefilm og bedste internationale dokumentarfilm, og de er begge kommet godt fra start. 

'Dronningen' handler om den succesfulde og idealistiske advokat Anne, spillet af Trine Dyrholm, som indleder en affære med sin 17-årige stedsøn Gustav, der spilles af Gustav Lindh. Filmen har fået rosende anmeldelser i de internationale branchemagasiner. 

Screen International beskriver filmen som et "spændende, skarpt fortalt drama" og roser særligt Dyrholm og Lindhs hovedrollepræstationer: "En kølig Dyrholm agerer uanfægtet og uimodståelig med den største lethed, men Lindh kan godt hamle op med så erfaren en skuespiller. […] Der er en forsigtig og vagtsom kvalitet ved ham […], men også en sødme og en underspillet sårbarhed."

The Hollywood Reporter roser både el-Toukhy og Dyrholm: "May el-Toukhy har et imponerende greb om tonen i den fortælling, der efterhånden tegner sig om en succesfuld karrierekvindes adfærd fra ekstremt selvsikker til ondsindet manipulerende. […] Det er Dyrholms film, og hun giver alt, hvad hun har, følelsesmæssigt og fysisk, i et gennemført portræt af en kvinde, der gør, som det passer hende, fordi hun tror, hun kan slippe afsted med det."

Variety roser desuden filmen for filmfotograf Jaspar Spannings "elegante og krystalklare kameraarbejde, og de nøjagtige strenge-motiver i Jon Ekstrands angstfyldte musik." 

Også Filmmagasinet Ekkos udsendte på den amerikanske festival roser filmen: "Historien om en midaldrende kvinde, der forfører sin stedsøn, er sjæleknusende at sidde igennem. Ikke blot fordi det er godt drama – det er fremragende drama – men fordi man kommer så meget nærmere en krænkers selvforståelse, end man nogensinde har ønsket." 

Læs mere om May el-Toukhys overvejelser om filmen i Filminstituttets engelsksprogede interview, skrevet af Wendy Mitchell:

'Dronningen' har dansk premiere den 28. marts. 

Sensationelle afsløringer i Afrika

'Cold Case Hammarskjöld', der efterforsker det mystiske flystyrt i Afrika, som resulterede i FN-generalsekretær Dag Hammarskjölds død i 1961, høster også roser på Sundance. 

The Film Stage giver filmen karakteren –A og kalder den "væsentlig": "Inden filmen havde jeg ingen viden eller interesse i den svenske generalsekretær, som døde for over et halvt århundrede siden. Efter første halvdel var jeg fuldkommen indfanget. Ved filmens finale var jeg overvældet af de uhyrligheder, som den afdækkede, og rasende over, at det har taget så lang tid at bringe dem frem i lyset."

Indiewire giver karakteren B+ og skriver om Brüggers ambitiøse graverarbejde: "[...] Vandene deler sig og Brügger finder en direkte rute til den rystende afsløring, at Afrika kunne have været anderledes blomstrende, havde det ikke været for Hammarskjölds død." 

I The Hollywood Reporters anmeldelse fremhæves det, at filmen er kendetegnet ved Brüggers sædvanlige dobbelttydighed som instruktør. Filmen beskrives som et "mordmysterium drevet af konspirationsteorier med nogle hysterisk morsomme metakommentarer om genren. 'Cold Case Hammarskjöld' er enten et fantastisk stykke graverjournalistik, der bygger op mod et afslørende klimaks, eller en snu spøgefugls dystre kritik af publikums desperate behov for svar."

Screen International roser også filmen for dens "hjernevridende afsløringer": "Virkeligheden overgår fiktionen, eller er i hvert fald foruroligende tæt på, i 'Cold Case Hammarskjöld', en undersøgende dokumentar, man ikke kan sætte i bås, og som også er et selvrefleksivt essay om politisk sandhed og vanskelighederne ved at etablere den."

Herhjemme får filmen de maksimale seks stjerner i Soundvenue og udråbes til "mesterlig". Anmelderen uddyber: "Men 'Cold Case Hammarskjöld' er ikke kun en sensationel journalistisk historie. Det er også en sensationelt god dokumentarfilm, som fortjener at få opmærksomhed for sine filmiske fortrin."

Læs Filminstituttets engelsksprogede interview med Mads Brügger, skrevet af Geoffrey Macnab, om instruktørens mangeårige arbejde med filmen:

'Cold Case Hammarskjöld' har dansk premiere den 7. februar. 

Artiklen er oprettet 28. januar. Opdateret 30. januar.

Om filmene

'Dronningen' er instrueret af May el-Toukhy. Manus er skrevet af Maren Louise Käehne sammen med instruktøren. Filmen er produceret af Caroline Blanco og René Ezra for Nordisk Film med støtte fra Filminstituttets konsulentordning. Filmen har verdenspremiere på Sundance Filmfestival og er desuden udtaget til både Rotterdam og Göteborg Filmfestival. Dansk premiere er den 28. marts.

'Cold Case Hammarskjöld' er skrevet og instrueret af Mads Brügger. Filmen er produceret af Peter Engel for Wingman Media med støtte fra Filminstituttets konsulentordning. Efter verdenspremieren på Sundance Filmfestival har filmen europæisk premiere på Göteborg Filmfestival. Dansk premiere ligger den 7. februar.