Springet

Frihedskæmperen, journalisten og modstandsmanden Peter de Hemmer Gudme.
LAV ET ARRANGEMENT. Filminstruktør Claus Bohm og forfatterern Kim Leine er blandt de mulige oplægsholdere til et arrangement med visning af dokumentarfilmen ”Springet”. Hent pressemateriale og trailer og læs mere.

Instruktør Claus Bohm dissekerer på lyrisk og stemningsfuld vis det menneskelige krigerhjerte i dokumentaren 'Springet'. Filmen fortæller om frihedskæmperen Peter de Hemmer Gudme, hvis liv var formet af krig og indhyllet i mystik.

Det er den prisvindende forfatter Kim Leine, der har skrevet filmens manuskript om krigeren Peter de Hemmer Gudmes liv og skæbne. Leine omskrev siden stoffet til romanen 'Afgrunden' fra 2015. Skuespiller Jesper Christensen lægger stemme til Kim Leines monolog, der er blevet visualiseret på lyrisk vis af filminstruktør Claus Bohm.

I mange år har kulturskribent og journalist Niels Olaf Gudme været på jagt efter, hvem hans far egentlig var. Faderen Peter de Hemmer Gudme var en legendarisk frihedskæmper, der begik selvmord, da Niels Olaf var bare to måneder gammel, og Gudme skulle til forhør hos Gestapo i Shellhuset i november 1944.

Men hele sit 47-årige liv var Peter de Hemmer Gudme en gådefuld skikkelse. Den nye dokumentarfilm 'Springet' forsøger at indkredse, hvem han var - denne officer og frivillige fra Den Finske Borgerkrig i 1918, teolog, orientalist og forfatter i mellemkrigstiden, udenrigskorrespondent i Den Finske Vinterkrig 1939 og endelig modstandsmand i skrift og tale under den tyske besættelse af Danmark. Hvad er det, krigen gør ved selv det stærkeste menneske?

"'Springet' er en syndefaldshistorie, en blodrød og hvid saga," fortæller Bohm om sin film. "Den er noget af det tætteste, man kommer på krigens væsen. Jeg er både fascineret og provokeret af Gudmes fortælling - hvad får et menneske til at give sit blod for en sag? Hvad er hans ideologiske projekt? Hvad er krigerhjertet?"

Filmen er blevet vel modtaget af anmelderne, og fik 5 stjerner i Berlingske Tidende.

Forslag til særarrangementer ved visning af "Springet".


Film og bog:
Filminstruktør Claus Bohm og forfatter Kim Leine kommer gerne ud i det omfang kalenderne tillader det, og præsenterer og diskuterer filmens temaer og tilblivelse. Blandt de interessante vinkler er processen der forvandlede et filmmanuskript til romansuccesen "Afgrunden" (2015)..

Filmmusik:
Komponist og bassist Ida Bach Jensen fortæller om, at skrive filmmusik til eksperimenterende dokumentar.

Man booker ovennævnte oplægsholdere ved at kontakte producer Ulla Hjorth Nielsen, Filmforsyningen. Mail: hjorthulla@gmail.com.

Særlig aktualitet i 2018:
2018 er 100-året for Den finske Borgerkrig, der spiller en helt central rolle i filmen. En borgerkrig der blev den blodigste i Norden i 300 år med 35.000 døde.