2,1 mio. kr. til danske kunstbiografer

BIOGRAFER. Filminstituttet har støttet 10 danske kunstbiografer med i alt 2,1 mio. kr. To biografer er nye på listen over støttemodtagere.

Filminstituttet kan yde støtte til drift af danske kunstbiografer, hvis repertoire overvejende består af arthousefilm. I år har 10 biografer modtaget støtte fra Filminstituttet. Det er to mere end sidste år. Som noget nyt modtager Parkteatret i Frederikssund og Den Lille Biograf i Esbjerg kunstbiografstøtte i 2018. Begge biografer er relativt nyåbnede. Med de to nye biografer er der nu fem støttede kunstbiografer på Sjælland, en på Fyn og fire i Jylland.

For mere information

Flemming Kaspersen
Redaktør
Tlf. +45 3374 3429
flemmingk@dfi.dk

Den samlede støtte til de 10 biografer er på 2,1 mio. kr. 

”Kunstbiografstøtten er fundamental for at sikre alternativer til det kommercielle biograftilbud. Alle 10 kunstbiografer, der har fået støtte i år, drives af personer, der brænder for de kunstneriske film, som ofte er for smalle til at være en rigtig god forretning. Som noget nyt kan man nu også i Esbjerg og Frederikssund glæde sig over at have en kunstbiograf,” fortæller redaktør Flemming Kaspersen. 

Et af kriterierne for at kunne modtage kunstbiografstøtte er, at mindst 2/3 af biografens repertoire og 50 % af det samlede antal solgte billetter eller den samlede indtjening fra billetsalget kommer fra arthouse-film.

Om Arthousefilm

For at blive godkendt som kunstbiograf skal mindst 2/3 af biografens repertoire bestå af såkaldte arthousefilm.

Filminstituttet definerer arthousefilm som film ”med markante og anerkendte kunstneriske kvaliteter, der vurderes ikke at kunne klare sig på almindelige markedsmæssige vilkår”. Det drejer sig blandt andet om: 

  • Ikke-amerikanske spillefilm. Dog anses amerikanske independent-film, som vurderes ikke at kunne klare sig på normale markedsmæssige vilkår, som arthousefilm. 
  • Danske spillefilm, der er støttet under Filminstituttets konsulentordning eller talentudviklingsordning New Danish Screen. Dog er normalt undtaget film, der indgår i Biografklub Danmarks program. 
  • Dokumentarfilm i spillefilmslængde.
  • Film, som har modtaget støtte fra Filminstituttets støtteordning for lancering og distribution af udenlandske arthousefilm.