Charlotte Sielings Mesteren i Göteborg

FESTIVAL. Spillefilm, dokumentarer, tv-drama og kortfilm – dansk film er bredt repræsenteret ved årets store nordiske festival i Göteborg, der løber af stablen fra den 27. januar. Blandt de erfarne instruktørnavne er Charlotte Sieling, der deltager med dramaet "Mesteren" i festivalens spillefilmkonkurrence.

Göteborg Filmfestivalen præsenterer et rigt program med film fra hele verden, dog med et særligt fokus på nye film fra de nordiske lande. I år er 13 danske titler udvalgt til festivalen, der inviterer publikum indenfor fra den 27. januar.

I Dragon Award Best Nordic Film, som er hovedkonkurrencen for bedste nordiske spillefilm, deltager Gudmundur Arnar Gudmundssons "Heartstone", der allerede har en lang række priser med sig i bagagen, samt Charlotte Sielings "Mesteren", der hermed får sin nordiske debut.

Se oversigt over alle film nederst samt i opslagene til højre.

Mesteren i spillefilmkonkurrencen

Charlotte Sielings "Mesteren" er den garvede serie-instruktørs anden spillefilm efter "Over gaden under vandet" fra 2009.

"Mesteren" fortæller historien om manden og kunstneren Simon, spillet af Søren Malling. Han er kongen af den danske kunstscene – excentrisk, succesfuld, velhavende med en smuk kone og en ung elskerinde. En dag dukker hans ukendte søn Casper op, i skikkelse af skuespiller Jakob Oftebro, og tager al opmærksomheden. Det viser sig nemlig, at Casper er den verdensberømte graffiti-kunstner "The Ghost". Det provokerer og udfordrer Simon, og far-søn-forholdet sættes på en alvorlig prøve.

Sieling har instrueret til tv-serierne "Rejseholdet", "Forbrydelsen", "Krøniken" og "Broen". Også internationalt har hun etableret sig som et stærkt navn inden for genren og har instrueret afsnit til amerikanske serier som "White Collar", "The Americans", "Homeland" og "Queen of the South" (som konceptuerende instruktør).

"Mesteren" får verdenspremiere i Rotterdam umiddelbart inden Göteborg, nemlig som en live-streaming ved Rotterdam Filmfestivalen. Her er den udvalgt som en af seks europæiske spillefilm, der transmitteres live til mere end 45 biografer i 17 lande. Se mere på iffr.com.

"Mesteren" får dansk premiere den 2. marts.

Tre dokumentarer i konkurrence

I konkurrencen for bedste nordiske dokumentar får Frida Barkfors og Lasse Barkfors verdenspremiere med "Death of a Child". Parret, der vandt en pris på Sundance Filmfestivalen for "Pervert Park" om sexforbrydere, tager endnu engang fat i et tabubelagt emne: om at være skyld i sit eget barns død.

De øvrige danske dokumentarer i konkurrencen er Andreas Dalsgaard og Obaidah Zytoons kritikerroste "The War Show", der tager os med på en personlig rejse gennem den syriske borgerkrig, og Lea Glob og Mette Carla Albrechtsens "Venus", et portræt af ungt kvindeligt begær med dansk premiere den 8. marts.

Populisme og nordiske højdepunkter

Festivalen har udvalgt en stribe danske dokumentar-, spille- og kortfilm til serien Nordic Light, der viser det bedste af det nyeste fra de nordiske lande.

Her får Lise Birk Pedersens "Tutti a Casa – Al magt til folket?" sin publikumsdebut. Instruktøren vandt hæder for sin film om en ung russisk aktivist i "Putins kys" fra 2012 og vender nu blikket mod demokrati og populisme i skikkelse af Italiens protestbevægelse Movimento og dens leder Beppe Grillo. I Danmark kan filmen ses i udvalgte biografer landet over den 1. februar som en del af DOXBIO.

Lone Scherfig hyldes og ny pris til tv-manuskripter

Göteborg Filmfestivalen hylder hvert år en nordisk filmkunstner, som efter juryens opfattelse har skabt et enestående værk. Æresprisen går denne gang til Lone Scherfig, og festivalen viser flere af hendes film, blandt andet Dogme-klassikeren "Italiensk for begyndere". Sidste år gik prisen til et andet stort dansk filmnavn, Susanne Bier.

Endelig er tv-serie-versionen af Jesper W. Nielsens "Der kommer en dag" nomineret til festivalens splinternye pris for bedste tv-manuskript. Hvis serien tager stikket hjem ved prisoverrækkelsen den 2. februar, vil hæderen således gå til forfatter Søren Sveistrup.

Göteborg Filmfestival 27. januar – 6. februar 2017

 


Danske film i Göteborg 2017

Dragon Award Best Nordic Film

 • Mesteren / instr. Charlotte Sieling / dansk premiere 2. marts
 • Heartstone / instr. Gudmundur Arnar Gudmundsson / dansk premiere planlagt i 2017

Dragon Award Best Nordic Documentary

 • Death of a Child / instr. Frida Barkfors, Lasse Barkfors
 • The War Show / instr. Andreas Dalsgaard, Obaidah Zytoon
 • Venus / instr. Lea Glob, Mette Carla Albrechtsen / dansk premiere 8. marts

Nordic Light

 • Tutti a Casa – Al magt til folket? / instr. Lise Birk Pedersen / dansk premiere 1. februar
 • Dem vi var / instr. Sine Skibsholt
 • Fuglene over sundet / instr. Nicolo Donato
 • I blodet / instr. Rasmus Heisterberg

Nordic Light – Kortfilm

 • The Rebublic of T.M. / instr. Masar Sohail
 • Sisters / instr. Toni Kamula

Festivalfavoritter

 • Wolf and Sheep / instr. Shahrbanoo Sadat / dansk premiere planlagt i 2017 

Nordisk Film & Tv Fond Prize

 • Der kommer en dag tv-drama 3 x 45 minutter / instr. Jesper W. Nielsen, forfatter Søren Sveistrup

Nordic Honorary Dragon Award

 • Lone Scherfig – Italiensk for begyndere, The Riot Club, Their Finest