Danske film i konkurrence på CPH:DOX

OVERBLIK. Den danske dokumentarfilmfestival løber af stablen i et hybridformat fra 21. april til 2. maj med masser af danske film på programmet.

CPH:DOX har netop løftet sløret for årets konkurrenceprogram, der tæller 64 film fra hele verden – herunder 19 danske film og to danske ko-produktioner. 

I hovedkonkurrencen finder man Phie Ambos klimafilm '70/30', der åbner festivalen, Sundance-vinderen 'Præsidenten' af Camilla Nielsson, den dansk-færøske 'Skál' af Cecilie Debell og Maria Guldbrandsø Tórgarð, 'Frihed, håb og andre synder' af Rami Farah og Signe Byrge Sørensen samt den svensk-danske ko-produktion 'Children of the Enemy' af Gorki Glaser-Müller (ko-produceret af Signe Leick Jensen for Toolbox).

Festivalen har i år præsteret et historisk højt antal kvindelige filmskabere. 58 procent af alle filmene er instrueret af én eller flere kvinder. Procentdelen stiger til 66, hvis man også tæller film med både en mandlig og kvindelig instruktør.
Festivaldirektør Tine Fischer udtaler i en pressemeddelelse: 

“Vi har glædet os helt afsindigt til at præsentere årets konkurrencefilm. Vi står midt i en global pandemi, og sulten efter nye film, der kan udvide vores verdensbillede, mens vi har tilbragt næsten et år i bobler, er virkelig stor. Vores konkurrenceprogram indeholder film, der zoomer ind på tidens allervigtigste spørgsmål - det gælder tech-giganternes dominans, repræsentation og diversitet, de nye demokratiske bevægelser og kampen for klimaet. Vi viser film, der nedbryder fordomme, giver nye perspektiver og går bag om ellers velkendte konflikter. Film, der tilbyder løsninger og giver taletid til nogle af de stemmer, som ellers aldrig får lov til at komme til orde.”

CPH:DOX løber i år af stablen som en hybrid med både virtuelle visninger og debatter i hjemmebiografen samt fysiske visninger, såfremt biograferne igen er åbne. Festivalen løber fra 21. april til 2. maj. Det fulde program offentliggøres i slutningen af marts.

Se den fulde oversigt over danske film repræsenteret på festivalen herunder. 

Danske film i konkurrence på CPH:DOX

DOX:AWARD: 

  • '70/30' af Phie Ambo, produceret af Malene Flindt Pedersen for Hansen & Pedersen. Årets åbningsfilm skildrer vor tids største udfordring i tilblivelsen af den danske klimalov og de unge aktivisters kamp for en grøn fremtid.
  • 'Præsidenten' af Camilla Nielsson, produceret af Signe Byrge Sørensen og Joslyn Barnes for Final Cut for Real. Episk og medrivende storfilm om magtens spil og drømmen om frihed i Zimbabwe, i ugerne omkring landets første demokratiske valg efter diktaturet.
  • 'Skál' af Cecilie Debell og Maria Guldbrandsø Tórgarð, produceret af Heidi Kim Andersen for Made in Copenhagen. Gammel kristen tro går nye tider i møde på Færøerne, hvor to veninder kaster sig ud i deres eget ungdomsoprør med respekt for traditionerne.
  • 'Frihed, håb og andre synder' af Rami Farah og Signe Byrge Sørensen, produceret af Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real. På 10-året for den syriske revolution mødes tre journalister i eksil til et gensyn med optagelser fra opstandens udbrud.
  • 'Children of the Enemy' af Gorki Glaser-Müller, ko-produceret af Signe Leick Jensen for Toolbox. En mands stædige kamp for at få sine syv svenske børnebørn ud af Al-Hol-fangelejren i Syrien sætter en uforglemmelig fortælling ind i et brændende politisk dilemma.

NEW: VISION AWARD: 

  • 'Industries of Freedom' af Freja Sofie Kirk & Esben Weile Kjær. Privilege er verdens største EDM-natklub. Et hedonistisk paradis på Ibiza, hvor danserne udlever deres fantasier i en kunstig verden.
  • 'Look at Me' af Christian Falsnæs. En undersøgelse af magtrelationerne mellem performer, tilskuer og kamera, iscenesat af kunstneren Christian Falsnaes
  • 'Summer Night by the Beach' af Kirsten Astrup og Maria Bordorff. Kunstnerduoen Astrup & Bordorffs farverige filmkabaret udspiller sig i et parallelt, hedonistisk univers baseret på livet ved Kongshavn-badene og Sommerscenen i Oslo.

F:ACT AWARD:

  • 'Too Fast to be True' af Anna Thyrri og Stine Uldbjerg Hansen, produceret af Lars Høj for Dokumentarkompagniet. Afsløringen af et omfattende internationalt cover-up i en elitesportsverden, hvor udholdenhed og hurtighed er alt.

NORDIC:DOX AWARD

  • 'Julia&I' af Nina Hobert, ko-produktion mellem Sverige og Danmark. Venskabet mellem to unge kvinder, der lever på kanten i København, skildret af den ene over fire vilde, voldsomme og vigtige år i deres liv.  
  • 'Min bror, mit hjem' af Kathrine Ravn Kruse, produceret af Mathilde Hvid Lippmann for Made in Copenhagen. To unge, afghanske brødres kamp for en fælles fremtid i Danmark møder modstand, da den yngste bror får afslag på asyl. Er der håb for Popal og Darmal?
  • 'Raising a School Shooter' af Frida Barkfors og Lasse Barkfors, produceret af Anne Köhncke for Final Cut for Real. Tre forældre til amerikanske unge, der har begået skoleskyderier, taler ud i en film, som sætter ord på et ubegribeligt traume.
  • 'Skyggebarn' af Cille Hannibal & co-instr. Christine Hanberg, produceret af Monica Hellström for Final Cut for Real. De fleste har fem sanser. Peter har kun tre, og som døv og blind er han hovedpersonen i sin families liv - og i sin søsters film.
  • 'Solutions' af Pernille Rose Grønkjær, produceret af Sigrid Jonsson Dyekjær for Danish Documentary. Nogle af verdens førende forskere isolerer sig i 10 dage i New Mexicos ørken. Målet: at udvikle reelle løsninger på verdens mest akutte problemer
  • 'The Banality of Grief' af Jon Bang Carlsen, produceret af Jon Bang Carlsen for C&C Productions. Et impressionistisk kærlighedsbrev til hans elskede kone efter hendes bortgang, skrevet med kameraet som pen af dansk films store eventyrer
  • 'Thyland' af Vibeke Bryld, produceret af Heidi Elise Christensen for Final Cut for Real. Sansemættet hybriddokumentar, der puster magien og mystikken tilbage i den danske natur nord for Limfjorden.¨

NEXT:WAVE AWARD:

  • 'Kim Kanonarm og rejsen mod verdensrekorden' af Mads Hedegaard, produceret af Katrine A. Sahlstrøm for Good Company Pictures. Kan Kim Kanonarm slå verdensrekorden og spille arkadespil i 100 timer uden pause? En dansk feelgood-film om venskaber, drømme og high scores.
  • 'Klub Kranium' af Frigge Fri, produceret af Mathilde Hvid Lippmann for Made in Copenhagen. Det dybe venskab mellem tre unge, gotiske outsidere trues, da en af dem forelsker sig og ser en mulig vej ud af den jyske provins.
  • 'Soldaten' af Nikolaj Møller, produceret af Lina Flint for Nordisk Film Spring. En dansk krigsveteran med ar på sjælen rejser ind i Amazon-junglen for at finde sig selv med naturmedicin og ayahuasca-trips

POLITIKEN:DANISH:DOX AWARD

  • '70/30' af Phie Ambo, produceret af Malene Flindt Pedersen for Hansen & Pedersen. Årets åbningsfilm skildrer vor tids største udfordring i tilblivelsen af den danske klimalov og de unge aktivisters kamp for en grøn fremtid.
  • 'Kim Kanonarm og rejsen mod verdensrekorden' af Mads Hedegaard, produceret af Katrine A. Sahlstrøm for Good Company Pictures. Kan Kim Kanonarm slå verdensrekorden og spille arkadespil i 100 timer uden pause? En dansk feelgood-film om venskaber, drømme og high scores.
  • 'Klub Kranium' af Frigge Fri, produceret af Mathilde Hvid Lippmann for Made in Copenhagen. Det dybe venskab mellem tre unge, gotiske outsidere trues, da en af dem forelsker sig og ser en mulig vej ud af den jyske provins.
  • 'Præsidenten' af Camilla Nielsson, produceret af Signe Byrge Sørensen og Joslyn Barnes for Final Cut for Real. Episk og medrivende storfilm om magtens spil og drømmen om frihed i Zimbabwe, i ugerne omkring landets første demokratiske valg efter diktaturet.
  • 'Raising a School Shooter' af Frida Barkfors og Lasse Barkfors, produceret af Anne Köhncke for Final Cut for Real.Tre forældre til amerikanske unge, der har begået skoleskyderier, taler ud i en film, som sætter ord på et ubegribeligt traume.
  • 'Skål' af Cecilie Debell og Maria Guldbrandsø Tórgarð, produceret af Made in Copenhagen. Gammel kristen tro går nye tider i møde på Færøerne, hvor to veninder kaster sig ud i deres eget ungdomsoprør med respekt for traditionerne.
  • 'Soldaten' af Nikolaj Møller, produceret af Lina Flint for Nordisk Film Spring. En dansk krigsveteran med ar på sjælen rejser ind i Amazon-junglen for at finde sig selv med naturmedicin og ayahuasca-trips.
  • 'Too Fast to be True' af Anna Thyrri og Stine Uldbjerg Hansen, produceret af Lars Høj for Dokumentarkompagniet. Afsløringen af et omfattende internationalt cover-up i en elitesportsverden, hvor udholdenhed og hurtighed er alt.
  • Elsker, Elsker Ikke af Andrine Moland, Caroline Mathilde Salic, Kathrine Skibsted. Ærlige samtaler om kærlighed, følelser og forventninger med 30 unge københavnere i en film, hvor alle nok vil genkende tanker fra deres eget liv.
  • 'Fra det vilde hav' af Robin Petré, produceret af Malene Flindt Pedersen for Hansen & Pedersen. Forholdet mellem mennesker og dyr set fra dyrenes vinkel i en film fra de europæiske kyster, hvor frivillige kæmper for at redde naturen