De sidste mænd i Aleppo nomineret til en Oscar

OSCARS. Den dansk-syriske 'De sidste mænd i Aleppo', instrueret af Feras Fayyad, er nomineret til en Oscar. I alt fem dokumentarfilm vil dyste om den fornemme statuette ved filmfesten den 4. marts.

Oscar awards

Oscar-ceremonien finder sted 4. marts.

Danmark har igennem de seneste årtier markeret sig stærkt ved Oscar-uddelingen med både spillefilm, kortfilm og dokumentarfilm. 

I januar 2017 havde den dansk-syriske 'De sidste mænd i Aleppo' verdenspremiere på Sundance Filmfestival, hvor den vandt som bedste dokumentar. Nu et år senere er filmen nomineret til en Oscar som en ud af fem dokumentarfilm.

'De sidste mænd i Aleppo', der er instrueret af syriske Feras Fayyad, følger en lille håndfuld civile hjælpearbejdere fra De Hvide Hjelme i den krigshærgede by Aleppo. En stor del af filmens billeder er leveret af journalister fra det uafhængige Aleppo Media Center, som filmen er skabt i samarbejde med. Medinstruktør er Steen Johannessen, som også har klippet. 

"Det er en utrolig stærk dokumentar, holdet i Danmark og Aleppo har skabt. Stort tillykke til alle, der har været med til at lave den. Nomineringen understreger Danmarks internationale styrke på dokumentarområdet. Vi formår at lave vigtige og betydningsfulde film, som bliver vist og anerkendt over hele verden – også i Hollywood," udtaler administrerende direktør for Det Danske Filminstitut, Claus Ladegaard.

De seneste fem år har tre danske dokumentarfilm har været nomineret til en Oscar. 

Filmen er produceret af Søren Steen Jespersen for Larm Film og Kareem Abeed for Aleppo Media Center med støtte fra Det Danske Filminstitut.
 

Der er en utrolig stærk dokumentar, holdet i Danmark og Aleppo har skabt. Stort tillykke til alle, der har været med til at lave den.

- Claus Ladegaard

 

Danskere i andre Oscar-nominerede film

Danske filmfolk optræder på en af de andre Oscar-nominerede dokumentarfilm.

Strong Island

Yance Fords amerikansk-danske 'Strong Island' er ligeledes nomineret til en Oscar. Instruktøren undersøger omstændighederne ved sin brors død tilbage i 1992 og et juridisk system, der lod morderen gå fri.

Filmen er klippet af Janus Billeskov Jansen og koproduceret af Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real med koproduktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut.

De 5 Oscar-nominerede dokumentarfilm 

  • 'Abacus' 
  • 'Faces Places'
  • 'Icarus'
  • 'Last Men in Aleppo'
  • 'Strong Island'

Danske filmfolk er også involveret i to Oscar-nominerede spillefilm.


The Shape of Water

Den danske fotograf Dan Laustsen er nomineret i fotografkategorien for sit arbejde på Guillermo del Toros 'The Shape of Water'. Dan Laustsen har stået bag kameraet på en lang række nationale og internationale produktioner siden 70'erne. Blandt de første kan nævnes børneklassikerne 'Gummi-Tarzan' (1981) og 'Otto er et næsehorn' (1983). 'The Shape of Water' nomineret til i alt 13 Oscars.

De fem Oscar-nominerede film i fotografkategorien

  • 'Blade Runner 2049', Roger Deakins
  • 'Darkest Hour', Bruno Delbonnel
  • 'Dunkirk' Hoyte van Hoytema
  • 'Mudbound', Rachel Morrison
  • 'The Shape of Water', Dan Laustsen

The Square

Ruben Östlunds dansk-svenske 'The Square' med danske Claes Bang i den bærende hovedrolle er nomineret til en Oscar som bedste udenlandske film. I foråret vandt filmen Den gyldne palme i Cannes, og i december modtog den hele fem priser ved European Film Awards.

'The Square' er koproduceret af Katja Adomeit for danske Coproduction Office med koproduktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut. Jacob Schulsinger har klippet filmen.

De fem Oscar-nominerede udenlandske film 

  • 'A Fantastic Woman' (Chile)
  • 'The Insult' (Lebanon)
  • 'Loveless' (Russia)
  • 'On Body and Soul' (Hungary)
  • 'The Square' (Sweden)