Hjertelandet åbner på Toronto Filmfestivalen

INTERNATIONALT. Janus Metz og Sine Plambechs dokumentarfilm 'Hjertelandet', der følger kærligheden og de store livsvalg blandt en gruppe thailandsk-danske ægtepar i Thy, får verdenspremiere på den prominente Toronto Filmfestival. Hold øje med filmen i de danske biografer fra 20. september.

Når dette års udgave af Toronto Filmfestival, også kaldet TIFF, åbner dørene for branche, presse og publikum fra 6. september, bliver det med danske 'Hjertelandet' på programmet. Janus Metz og Sine Plambechs dokumentarfilm får verdenspremiere i dokumentarsektionen TIFF Docs. 

Festivalen i den canadiske storby anses for at være en af efterårets vigtige filmbegivenheder, blandt andet fordi den spiller en central rolle i lanceringen af europæiske film i Nordamerika. 

Episk familiekrønike filmet over ti år

'Hjertelandet' er filmet over ti år og tre generationer, i to udkantssamfund på hver sin side af kloden, forbundet gennem ægteskaber. En film om længsel, familie og overlevelse på tværs af global ulighed.

I det vindblæste Nordjylland bor Sommai, tidligere sexarbejder fra Pattaya. Hun kom til Thy for 25 år siden for at gifte sig med Niels, og lige siden har hun hjulpet kvinder fra sin landsby i Thailand til ægteskab med danske mænd. Nu gælder det niecen, Kae. Sommai og Niels sætter en kontaktannonce i avisen, og inden længe melder en bejler sig. Imens forsøger en anden ung kvinde, Saeng, at finde en dansk mand, men Sommai kan ikke hjælpe hende, og hun må i stedet forsørge sin søn via sexbarerne i Pattaya.

Ti år senere møder vi dem alle igen og ser de konsekvenser, som deres livsvalg har haft for dem selv, deres børn og de to små samfund på hver sin side af kloden.

'Hjertelandet', der er resultatet af femten års feltarbejde i Danmark og Thailand, bygger videre på Janus Metz og Sine Plambechs tidligere film fra 2008 om Sommai og de thailandske kvinder, 'Fra Thailand til Thy' og 'Fra Thy til Thailand'.

Erfaren trio bag filmen

Janus Metz havde premiere på sidste års Toronto Filmfestival med sin spillefilm 'Borg' (2017), der var festivalens åbningsfilm. Instruktøren slog stærkt igennem med dokumentaren 'Armadillo' (2010), der modtog en pris på Cannes Festivalen og en lang række andre internationale hædersbevisninger. Metz har desuden instrueret et afsnit af HBO-serien 'True Detective' (2015) og er netop nu i gang med produktionen af serien 'Zero Zero Zero' for Amazon Studios.

Instruktør og antropolog Sine Plambech er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier og Adjunct Assistant Professor ved Barnard College på Columbia University i New York. I forbindelse med sin forskning har hun igennem mange år arbejdet med migrantsamfund i Thailand, Nigeria, Italien og Danmark.

Magic Hour Films har produceret ved producer Lise Lense-Møller, der blandt andet har stået bag Anders Østergaards Oscar-nominerede 'Burma VJ' (2008), Michael Madsens 'Into Eternity' (2010) og senest Lise Birk Pedersens 'Al magt til folket?' (2017).

'Hjertelandet' er produceret med støtte fra blandt andet Det Danske Filminstitut og har dansk premiere i biografer landet over den 20. september, umiddelbart efter Toronto Filmfestivalen.


Toronto Filmfestival

Toronto Filmfestivalen melder fortsat ud om film i programmet for 2018 over de kommende uger. Festivalen løber fra 6. til 16. september. Se mere på tiff.net.

Danskproducerede dokumentarfilm var sidst repræsenteret på Toronto Filmfestivalen i 2016 med Andreas Dalsgaard og Obaidah Zytoons 'The War Show' og Brian McGinn og Rod Blackhursts 'Amanda Knox'.