International hæder til debutfilm Charmøren

PRISER. Milad Alamis spillefilmdebut "Charmøren", der er støttet af Det Danske Filminstituts talentprogram New Danish Screen, vandt i weekenden to priser på de prominente festivaler i henholdsvis Warszawa og Chicago.

I weekenden var der prisuddelinger ved festivalerne i Warszawa og Chicago, der begge satser på at vise nye talenters film frem for publikum. Ved begge begivenheder var Milad Alamis drama "Charmøren" i juryernes søgelys. 

Ved Warszawa Filmfestivalen vandt Alamis spillefilmdebut nemlig hovedprisen i sektionen for instruktørers første og anden spillefilm, mens den i Chicago modtog andenprisen The Silver Hugo i det tilsvarende program for nye instruktørnavne. 

"Klog og gribende film"

"Charmøren" fortæller historien om iranske Esmail, der desperat prøver at finde en dansk kæreste, så han kan blive i Danmark. Men hans fortid indhenter ham, og i takt med at tiden løber ud, forelsker Esmail sig uventet i en ung kvinde.

I Warszawa roses den iranskfødte instruktør for sin evne til at "skabe en fint iagttaget, klog og rørende film og for at give publikum mulighed for at identificere sig med oplevelsen hos en kompleks karakter, der står over for spørgsmål om identitet, maskulinitet og moralske værdier".

Fra juryen i Chicago lyder det blandt andet om filmen, at den er "et gribende, smukt fotograferet drama, som bliver ved med at hjemsøge os med sin skildring af paranoia og tyndslidt menneskelig kontakt".

Vandt kritikernes pris i San Sebastian

"Charmøren" vandt i september en filmkritikerpris, som blev uddelt i forbindelse med filmens verdenspremiere på San Sebastian Filmfestivalen, hvor den også deltog i en sektion for nye talenter. Her udtrykte juryen sig blandt andet således:

"Filmen er et fascinerende studie i kulturel diversitet og familieværdier, hvor instruktøren med finfølelse behandler en af de største udfordringer i Europa i dag." Læs nyheden Filmkritikere uddeler pris til Charmøren.

Alami, der blev færdig på Den Danske Filmskole i 2011, har skrevet manuskript til "Charmøren" sammen med Ingeborg Topsøe. Filmen er produceret af Stinna Lassen for Good Company Films med støtte fra Det Danske Filminstituts talentprogram New Danish Screen. Der er endnu ikke fastsat en dansk premieredato.

Læs interview med Milad Alami (på engelsk). 

Chicago Filmfestivalens hovedpris, Gold Hugo, blev vundet af argentinske Diego Lermans "A Sort of Family", der har de danske selskaber Snowglobe og Act 3 ombord som medproducere. Se oversigt over vindere i Chicago.