Kommende danske biografpremierer

PREMIERE. Der er rig lejlighed til at få sig en god dansk biografoplevelse i de kommende måneder. Blandt forårets danske premierer findes alt fra fordrukne søhelte over smukke modeller til kolde zombiegys. 

Allerede den 28. januar har komedien "Tordenskjold og Kold" premiere. I næste måned er en vis ung superhelt tilbage i "Antboy 3", mens fotomodellen Maria Palm springer ud som skuespiller i Mads Matthiesens "The Model". Til marts bliver tredje del i serien om Afdeling Q, "Flaskepost fra P" fulgt op af den danske zombie-gyser "Sorgenfri".

28. januar: Tordenskjold og Kold

Året er 1720. Krigen er slut og den dansk-norske flådes sejrende helt, viceadmiral Tordenskiold, aner pludselig ikke, hvad han skal stille op med sit liv. Kammertjeneren Kold mener, at tiden er kommet til at slå sig ned og indgå ægteskab, og at hans herre skal tage på en frierfærd for at møde den stenrige frøken Norris. Turen gennem Danmark og ind i de nordtyske riger udvikler sig til et balstyrisk roadtrip i totalt frigear. Overalt dåner kvinderne ved synet af tidens største og særdeles virile stjerne. Men langsomt trækker mørke skyer op, og i Hannover forsøger tidligere og tilsyneladende hævngerrige svenske arvefjender at manipulere den stadigt mere paranoide Tordenskiold ud i en duel.

"Tordenskjold og Kold" er instrueret af Henrik Ruben Genz efter manuskript af Erlend Loe. På rollelisten finder man blandt andet Jakob Oftebro, Martin Buch og Natalie Madueño. Filmen er produceret af Lars Bredo Rahbek for Nimbus Film med støtte fra Det Danske Filminstitut.

11. februar: Antboy 3

Det er sommer og Pelle nyder livet i fulde drag. Han er blevet kæreste med Ida, og kriminaliteten i Middellund er styrtdykket, efter Antboy besejrede Loppen og Terror Tvillingerne. Måske er det endelig blevet tid til at lægge myredragten på hylden og være en normal teenager. Pelle beslutter sig for at opgive livet som forbryderbekæmper og starte på efterskole sammen med Ida. Sommerferien tager dog en uventet drejning, da en ny superhelt melder sig på banen og stjæler spotlyset fra Myredrengen. Og som om det ikke er nok, bliver Albert Gæmelkrå pludseligt udskrevet fra Dragensborg og begynder at arbejde på ExoFarm. Pelle opsøger Wilhelm, sit trofaste sidekick, men den bebrillede tegneserienørd bliver vred, da han opdager, at Pelle har tænkt sig at vende Antboy ryggen og nægter derfor at hjælpe ham. Pelle er nu nødsaget til at tage sagen i egen hånd. Han er sikker på, at Middellunds nye superhelt i virkeligheden er superskurk, og at Loppen er i gang med at udklække endnu en udspekuleret plan. Men en ondere og farligere fjende gemmer sig i kulissen og venter på at slå til.

"Antboy 3" er baseret på Antboy-bøgerne (2007), som er skrevet af Kenneth Bøgh Andersen. Filmen er, som de to forløbere Antboy 1 og 2, instrueret af Ask Hasselbalch. Manuskriptet er skrevet af Anders Ølholm, og på listen over medvirkende kan man atter en gang finde Oscar Dietz, Samuel Ting Graf, Amalie Kruse Jensen og Nicolas Bro. Lea Løbger har produceret filmen for Nimbus Film i samarbejde med JulaFilm UG og med støtte fra Det Danske Filminstitut.
 

11. februar: The Model

Den unge, danske fotomodel Emma kæmper for det store gennembrud i den parisiske modeverden. Hendes rejse til modeverdens centrum, Paris, og det glamourøse liv som topmodel udvikler sig dog til et sandt drama, da Emma møder den attraktive og noget ældre modefotograf Shane. Emma bliver stormfuldt forelsket, og med Shane ved sin side begynder branchens døre at åbne sig for hende. Men snart opdager Emma, at kærligheden også har dystre facetter, og hendes drømme bliver udfordret af både Shane og en uventet mørk side hos hende selv.

"The Model" er instrueret af Mads Matthiesen, som har skrevet manuskript i samarbejde med Martin Zandvliet og Anderst Frithiof August.  På rollelisten finder man Maria Palm, Ed Skrein og Charlotte Tomaszewska. Filmen er produceret af Jonas Bagger for Zentropa og har modtaget støtte fra Det Danske Filminstitut. 

3. marts: Flaskepost fra P

Søskendeparret Samuel og Magdalena, som er opvokset i en religiøs menighed i Danmark, forsvinder pludseligt, og på Københavns Politigård dukker en otte år gammel flaskepost op med et råb om hjælp fra en dreng i fangenskab. Carl Mørck og hans assistent Assad fra politiets Afdeling Q finder ud af, at der er en forbindelse mellem de to sager, og det lykkes dem at grave sig vej ind i det religiøse samfund og komme på sporet af en mand, der trækker et årelangt spor af bortførelser og mord efter sig. Mord, som aldrig er blevet anmeldt, da han angiveligt hver gang bortfører to børn fra meget religiøse familier, slår det ene barn ihjel og kræver tavshed og en stor løsesum for det andet. Tiden er knap, og i jagten på at finde børnene, før det er for sent, må Carl Mørck sande, at det at tro på noget er tæt forbundet med livet og døden.

Denne gang er det Hans Petter Moland, der sidder i instruktørstolen, mens manuskriptet endnu en gang er leveret af Nikolaj Arcel. "Flaskepost fra P" er som forløberne baseret på Jussi Adler-Olsens bestseller-romaner om Afdeling Q. På rollelisten finder man blandt andre Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Johanne Louise Schmidt, Søren Pilmark, Jakob Oftebro og norske Pål Sverre Valheim Hagen. Filmen er produceret af Louise Vesth for Zentropa Entertainments med støtte fra Det Danske Filminstitut.

31. marts: Sorgenfri

For en familie på fire i den idylliske forstad Sorgenfri tager livet en drastisk drejning, da en mystisk virus bryder ud i byen. Pludselig handler det om rå overlevelse, og spørgsmålet er, om familiens sammenhold er stærkt nok til at klare sig igennem krisen.

"Sorgenfri" er instruktør Bo Mikkelsens debutfilm. Mikkelsen har også selv skrevet manuskriptet til filmen, som har Mille Dinesen og Troels Lyby på rollelisten. Filmen er produceret af Sara Namer for Meta Film og har modtaget støtte fra Det danske Filminstitut.

Resten af foråret

Også det sene forår byder på spændende premierenyheder.

7. april er der premiere på svenske Lisa Ohlins første danske spillefilm "De standhaftige", hvor Mikkel Boe Følsgaard spiller en hjemvendt, hårdt såret Afghanistan-soldat, der er under genoptræning.

21. april er instruktør Jesper W. Nielsen på banen med filmen "Der kommer en dag", der foregår i slutningen af 1960'erne, hvor drømmen om frigørelse vinder frem over alt, også på børnehjemmet Gudbjerg, hvor de to uadskillelige brødre Elmer og Erik netop er blevet anbragt.

4. maj er Barbara Topsøe-Rothenborg aktuel med "En, to, tre – nu!" baseret på Jesper Wung Sungs roman om den store, unge kærlighed, der sættes på prøve, da Jeppe og Cecilie bliver tvunget til at se døden i øjnene og samtidig må ignorere den ved bare at leve videre.

26. maj vender Nicolas Winding Refn vender tilbage med den engelsksprogede "Neon Demon", som er optaget i Los Angeles og dansk produceret. Elle Fanning, Jena Malone, Bella Heathcote og Christina Hendricks er på rollelisten.

EN TO TRE NU STILL 1
"En, to, tre – nu!" Foto: Christian Geisnæs/Henrik Petit