Kommende danske biografpremierer

PREMIERE. Der er masser af gode danske biograffilm i sigte. Foråret og den tidlige sommer byder blandt andet på frihedskamp, ungdomsfilm og neongys.

Med foråret kommer fuglesang, solskin og ikke mindst en række nye danske filmpremierer. Den 31. marts slippes uhyggen løs i forstadsbyen "Sorgenfri", og 7. april er Mikkel Boe Følsgaard tilbage, nu i rollen som ekssoldat, der skal tilpasse sig et liv uden krig i "De standhaftige". Senere samme måned tager Jesper W. Nielsen os med tilbage til tressernes kamp for frigørelse i "Der Kommer en dag". Ungdommen dominerer maj måned med filmatisering af bestsellerromanen "En-to-tre-NU!" og provinsdramaet "Hundeliv", mens vi i juni kan glæde os til gys med Nicolas Winding Refn i "The Neon Demon".

31. marts: Sorgenfri

"Sorgenfri" er instruktør Bo Mikkelsens debutfilm. I den idylliske forstad Sorgenfri tager livet en voldsom drejning for en familie på fire, da en mystisk virus bryder ud i byen. Pludselig handler det om rå overlevelse, og spørgsmålet er, om familiens sammenhold er stærkt nok til at klare sig igennem krisen.

Bo Mikkelsen har selv skrevet manuskript til filmen, som har Mille Dinesen og Troels Lyby på rollelisten. Filmen er produceret af Sara Namer for Meta Film og har modtaget produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut. 

7. april: De standhaftige

I "De standhaftige" er soldaten Thomas blevet hårdt såret i Afghanistan. Overbevist om, at han skal tilbage som soldat, træner han stålfast flere timer om dagen. I genoptræningssalen møder han balletdanseren Sofie, der besøger sin syge faster Ruth. Sofie får sympati for Thomas og beslutter sig for at hjælpe den vrede, men standhaftige mand. Thomas opdager, at hun ved noget om kroppen, som han aldrig har vidst. Da hun tager ham med på Den Kgl. Ballet, bliver han fascineret af miljøet, musikken, dansen – og af Sofie.

Thomas skal imidlertid giftes med sin kæreste, Nina, som dog må krybe til bekendelse og fortælle ham, at hun ikke elsker ham mere. Da Thomas ydermere får at vide, at han aldrig kommer tilbage til Afghanistan, falder hans verden fra hinanden, og han isolerer sig i sin lejlighed. Men Sofie er en fighter, som ikke giver op, og hun opsøger Thomas og tvinger ham til at kæmpe.

"De standhaftige" er instrueret af svenske Lisa Ohlin og produceret af Per Holst for Asta Film. På rollelisten finder man, foruden Mikkel Boe Følsgaard, Karen-Lise Mynster og Morten Holst. Manuskriptet er skrevet af Karina Dam og filmen har modtaget produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut.

21. april: Der kommer en dag

Året er 1967. En ny ungdomskultur er på vej. Kapløbet om rummet er på sit højeste, og drømmen om frigørelse vinder frem over alt. På Nørrebro fjernes de to uadskillelige brødre, Elmer på 10 og Erik på 13, fra deres syge mor og anbringes på børnehjemmet Gudbjerg, hvor tiden står stille. Forstanderen har sine egne filosofier og reglementer. Her skal uvorne drenge blive til lydige samfundsborgere for enhver pris.

Fra allerførste dag forstår brødrene, at de har mistet deres frihed, og en daglig kamp for overlevelse begynder. Drengene forsøger at leve under radaren, men Elmers livlige astronautdrømme og klumpfod får ham konstant i problemer. Som tiden går og kræfterne truer med at slippe op, indser brødrene, at de er helt på egen hånd, og et gryende oprør tager langsomt form. Bevæbnet med Elmers fantasi og Eriks mod indledes det ulige slag for at undslippe Gudbjerg og bekæmpe forstanderen og hans livsfarlige magttyranni.

Jesper W. Nielsen har instrueret "Der kommer en dag" efter manuskript af Søren Sveistrup. I de bærende roller finder man blandt andre Lars Mikkelsen og Sofie Gråbøl. Filmen er produceret af Peter Aalbæk Jensen, Sisse Graum Jørgensen og Louise Vesth for Zentropa og har modtaget produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut.

 

4. maj: En-to-tre-NU!

"En-to-tre-NU!" handler om den første rigtige, men også umulige kærlighed. Jeppe på 17 år og Cecilie på 16 år er nyforelskede, men ved begge, at deres kærlighed er på lånt tid, da Cecilie har kræft. De ved, at de må nyde hvert sekund, for måske bliver det deres sidste sommer sammen. Men det, de føler for hinanden, bliver om muligt endnu stærkere af døden, der som en skygge ånder dem i nakken. Døden er imod deres blomstrende følelser. Men at leve er at turde dø, så det unge par tager chancer med livet og udfordrer skæbnen både med humor og sorg. De vil leve her og nu.

Hovedrollerne som Jeppe og Cecilie spilles af Jeppe Nikolaj Groth og debutanten Clara Rosager. Filmen er instrueret af Barbara Topsøe-Rothenborg. Jesper Wung-Sungs bestsellerroman ved samme navn danner forlæg til manuskriptet, som er skrevet af Thorvald Lervad. "En-to-tre-NU!" har modtaget produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut og er produceret af Regner Grasten for Regner Grasten Filmproduktion.

 

16. juni: Hundeliv

Filmen handler om den stærke og selvstændige Sofia, som kun har én drøm: at bryde med sit isolerede og trivielle liv. Men det er ikke så lige til, når man bor langt ude i provinsen, og når opbakning i hjemmet er ikke-eksisterende.

Eneste lyspunkt i Sofias dagligdag er den sjove, men lidt naive halvsøster Olivia, der må stå model til de samme ydmygelser som hende selv. Sammen er halvsøstrene henvist til at bo i en slidt campingvogn. Efter fyraften, bag de nedrullede gardiner og den låste dør i campingvognen, finder Sofia og Olivia et frirum. Her drømmer de samme om at forsvinde fra det hele, at finde tryghed og kærlighed – og måske en rigtig familie.

Drømmen om et nyt liv bliver pludselig konkret, da Sofia en dag finder oplysninger om sin biologiske far, som hun aldrig har mødt. Pigerne udtænker en snedig plan og flygter for at finde ham. Men hurtigt må de sande, at drøm og virkelighed ikke altid følges ad.

"Hundeliv" er instrueret af René Frelle Petersen, og de to søskende spilles af Julie Brochorst Andersen og Simone Lykke. Filmen er produceret af Marco Lorenzen for 88miles med støtte fra Filmværkstedet.

Hundeliv_450
"Hundeliv" Foto: Mike Kollöffel

23. juni: Neon Demon

Da den unge fotomodel Jesse flytter til Los Angeles, bliver en gruppe kvinder i modebranchen hurtigt opslugt af hendes ungdommelighed – og de vil gøre, hvad det kræver for at blive som hende.

"Neon Demon" er en engelsksproget gyser, som er instrueret og skrevet af Nicolas Winding Refn. Amerikanske Elle Fanning spiller hovedrollen som Jesse. Filmen er produceret af Lene Børglum for produktionsselskabet Space Rocket Nation ApS og har modtaget produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut.

neon-demon
"Neon Demon" Foto: Natasha Breier

Sensommerfilm og internationale samproduktioner

11. august byder Rasmus Heisterberg på endnu mere ungdomsdrama med "I blodet" om en ung medicinstuderende, der ikke kan slippe sin frie ansvarsløse tilværelse, selvom vennerne er godt på vej ind i de satte, voksnes rammer.

18. august er der premiere på Nicolo Donatos "Fuglene over sundet" om en jødisk familie på flugt fra besættelsesmagten under 2. verdenskrig.

Foråret byder desuden på to spændende islandsk-danske filmsamarbejder. Den 21. april får Grímur Hakonarsons "Rams" / "Blandt mænd og får" landsdækkende premiere. Filmen om to brødre, der ikke kan enes til trods for deres fælles interesse for får, vandt hovedprisen i sideprogrammet Un Certain Regard på Cannes Filmfestival.  

En anden islandsk-dansk prisvinder, Dagur Káris "Virgin Mountain", som havde premiere på sidste års CPH PIX-festival, får landsdækkende premiere den 7. juni. Filmen handler om den utilpassede Fúsi, som skal lære at overkomme sin kejtede generthed og sprede vingerne ud.

FugleneOverSundet
Danica Curcic og David Dencik spiller de to forældre i en lille familie, som er nødsaget til at forlade deres hjem i København, da besættelsesmagten går på jagt efter de danske jøder. "Fuglene over sundet" får premiere den 18 august. Foto: Aske Alexander Foss.