Mindste fald og næststørste markedsandel

PUBLIKUM. Billetsalget faldt med 45 % i de danske biografer sidste år. Knap en halvering af markedet er alvorligt for biografernes økonomi, men faktisk oplevede Danmark det mindste fald i Europa. Samtidig opnåede vi herhjemme den næsthøjeste nationale markedsandel, kun overgået af Italien.

De europæiske biografmarkeder blev i 2020 ramt hårdt af corona-pandemien, viser nye tal fra European Audiovisual Observatory, der indsamler og distribuerer information om de audiovisuelle brancher i Europa.

I EU faldt billetsalget fra over én milliard billetter til 295 millioner billetter, svarende til et fald på 71 %.

Det danske biografmarked oplevede til sammenligning et fald på "kun" 45 % i 2020. Det var det mindste fald i EU. I Spanien, Cypern og Rumænien faldt billetsalget med ikke mindre end 79 %.

Ud over at have det mindste fald i billetsalget havde danske film samtidig den næststørste nationale markedsandel i 2020, kun overgået af Italien. Den danske markedsandel var sidste år på uhørte 50 %.

Der kan ikke udregnes et gennemsnit for EU, da nogle lande endnu ikke har opgjort billetsalget.

"Ingen er vist i tvivl om, at corona-krisen har haft kæmpe omkostninger for hele samfundet, også for filmbranchen. Men effekten har ikke ramt alle lige. Nogle film blev ramt af nedlukningsperioder i biograferne, mens andre omvendt nød godt af den ekstra plads, som fraværet af blockbusters fra Hollywood gav," siger Filminstituttets analysekonsulent Martin Kofoed Hansen.

"Kombinationen af stærke danske film og en solid indsats fra biograferne har gjort, at konsekvenserne af krisen har været mindre for de danske biografer end i resten af Europa," siger Kofoed Hansen.

For mere information

Martin Kofoed Hansen
Analysekonsulent
Tlf. +45 2630 4008
martinkh@dfi.dk

Tags: