Nomineringer til Nordisk Råds Filmpris

NORDISK RÅDS FILMPRIS. "Stille hjerte" af Bille August er Danmarks kandidat til Nordisk Råds Filmpris 2015.

Spillefilmen "Stille hjerte", som sidste efterår blev set af 239.000 i de danske biografer, er nomineret som dansk kandidat til Nordisk Råds Filmpris.

De fire andre nominerede film er:

Finlands "He ovat paenneet" ("They Have Escaped") af J.-P. Valkeapää
Islands "Fúsi" ("Virgin Mountain") af Dagur Kári
Norges "Mod Naturen" af Ole Giæver
Sveriges "Gentlemen" af Mikael Marcimain

Prisen uddeles i år for 12. gang, og fem gange er den gået til en dansk film: "Drabet" i 2005, "Kunsten at græde i kor" i 2007, "Antichrist" i 2009, "Submarino i 2010 og "Jagten" i 2013.

Prisen på 350.000 kroner uddeles til den vindende films instruktør, manuskriptforfatter og producer, og for "Stille hjerte" er det Bille August, Christian Torpe og Jesper Morthorst. En fælles nordisk jury skal nu udvælge vinderen, som modtager Nordisk Råds Filmpris den 27. oktober ved Nordisk Råds session i Harpa i Reykjavìk.

Den danske jury begrunder valget af "Stille hjerte" således: "En mesterligt formet og perfekt spillet varmhjertet historie om en uforglemmelig weekend, hvor en familie må forholde sig til en mors ønske om at dø. I rendyrket nordisk tradition for at drive alle skeletter ud af skabet dissekerer filmen den måske vanskeligste af alle udfordringer i en familie, afskeden med et nært familiemedlem".

Læs mere om de nominerede film

Nordisk Råds Filmpris
Tildeles en film, der udmærker sig ved at være forankret i den nordiske kultur og være af høj kunstnerisk kvalitet. Den skal derudover udmærke sig i kraft af sin originalitet og formå at forædle filmkunstens mange elementer i et overbevisende og integreret værk.