enda
Person

Bille August

(1948 – )

Filminstruktør og manuskriptforfatter. Født 9/11 1948 i Danmark. Bille August startede sin filmkarriere som fotograf. Han blev uddannet på fotografskole i Stockholm og på Den Danske Filmskole i 1973.

Hans gennembrud som instruktør og manuskriptforfatter kom i 1978 med ''Honning Måne''. Den blev efterfulgt af ''Zappa'' (1983) og ''Tro, Håb og Kærlighed'' (1984) - begge resultater af et samarbejde med forfatteren Bjarne Reuter. De tre spillefilm blev suppleret af bl.a. TV-serien ''Busters verden'', der også endte i en filmudgave, som vandt priser ved Berlinalen.

Bille August blev et stort navn i den internationale filmverden med Oscar-, Cannes-, Bodil- og Robert-vinderen ''Pelle Erobreren'' (1987). Sit talent og sine muligheder brugte Bille August efterfølgende på en kombination af Ingmar Bergman-initierede skandinaviske film og større internationale satsninger som ''Den gode vilje'' (både TV-serie og film), som vandt Guldpalmen i Cannes, ''Åndernes Hus'' (1993), ''Jerusalem'' (1996), ''Frøken Smillas fornemmelse for sne'' (1997), ''De Elendige'' (1998), ''En sang for Martin'' (2001) og ''Farvel Bafana'' (2007), der vandt fredsprisen ved Berlin Filmfestival.

I 2012 instruerede August sin første danske film i 25 år, ''Marie Krøyer''. Han fortsatte dog med at arbejde i udlandet, blandt andet med blandt andet ''Night Train to Lisbon'' (2013) og ''Den kinesiske enke'' (2017). Han modtog en Bodil for årets bedste danske film for ''Stille hjerte'' (2014). Også ''Lykke-Per'' (2018) indløste priser i Danmark og udlandet.
Filmografi
Titel År Funktion Kategori
Kysset 2023 Instruktion, Manuskriptforfatter, Instruktør DK/Spillefilm
Pagten 2021 Instruktion DK/Spillefilm
Lykke-Per 2019 Instruktion Tv-serie
Lykke-Per 2018 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
55 Steps 2018 Instruktion
The Chinese Widow 2017 Instruktion U/Spillefilm
Stille hjerte 2014 Instruktion DK/Spillefilm
Nattog til Lissabon 2013 Instruktion U/Spillefilm
Marie Krøyer 2012 Instruktion DK/Spillefilm
Farvel Bafana 2007 Instruktion U/Spillefilm
Return to Sender 2005 Instruktion DK/Spillefilm
Klovn 2005 Bille Tv-serie
En sang for Martin 2001 Instruktion, Manus, Produktion DK/Spillefilm
Et mælkebøttebarn 1999 Sig selv Tv-dokumentar
Adventures of Young Indiana Jones 1999 Instruktion Tv-serie
De elendige 1998 Instruktion U/Spillefilm
Frøken Smillas fornemmelse for sne 1997 Instruktion U/Spillefilm
Jerusalem 1996 Instruktion, Manus U/Spillefilm
Åndernes hus 1993 Instruktion, Manus U/Spillefilm
Den gode vilje 1992 Instruktion U/Spillefilm
Pelle Erobreren 1987 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Busters verden 1984 Instruktion DK/Spillefilm
Tro, håb og kærlighed 1984 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Zappa 1983 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Maj 1982 Instruktion, Manus Tv-film
Sova räv 1982 Foto Tv-film
Guldhjertet 1981 Instruktion DK/Kort fiktion
Græsset synger 1981 Foto U/Spillefilm
Græsset synger 1981 Foto U/Spillefilm
Verden er så stor, så stor 1980 Instruktion, Manus Tv-film
Tomas - et barn du ikke kan nå 1980 Foto DK/Dokumentarfilm
Kärleken 1980 Foto U/Spillefilm
Honning måne 1978 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Et par dage med Magnus 1978 Instruktion Tv-serie
Hemåt i natten 1977 Foto U/Spillefilm
Christiania 1977 Fotograf DK/Dokumentarfilm
Kim G. - en cykelrytter på Ordrupbanen 1976 Instruktion, Manus, Foto, Producent DK/Dokumentarfilm
Fristen er 12 uger - orientering om abort 1976 Foto DK/Dokumentarfilm
Ø 1973 Foto DK/Kort fiktion
Anomi 1972 Foto DK/Eksperimentalfilm
Bryd tavsheden Instruktion DK/Reklamefilm

ARTIKLER OG NYHEDER