enda

Bille August

(1948 - )

Filminstruktør og manuskriptforfatter. Født 9/11-1948 i Danmark.

Bille August startede sin filmkarriere som fotograf. Han blev uddannet på fotografskole i Stockholm og på Den Danske Filmskole (afgang 1973). Hans gennembrud som instruktør og manuskriptforfatter kom i 1978 med "Honning Måne". Den blev efterfulgt af "Zappa" (1983) og "Tro, Håb og Kærlighed" (1984) - begge resultater af et samarbejde med forfatteren Bjarne Reuter. De tre spillefilm blev suppleret af bl.a. TV-serien "Busters verden", der også endte i en filmudgave.

Bille August blev et stort navn i den internationale filmverden med Oscar-, Cannes-, Bodil- og Robert-vinderen "Pelle Erobreren" (1987).

Sit talent og sine muligheder brugte Bille August efterfølgende på en kombination af Ingmar Bergman-initierede skandinaviske film og større internationale satsninger som "Den gode vilje" (både TV-serie og film), "Åndernes Hus" (1993), "Jerusalem" (1996), "Frøken Smillas fornemmelse for sne" (1997), "De Elendige" (1998), "En sang for Martin" (2001), "Farvel Bafana" (2007), "Marie Krøyer" (2012) og "Stille hjerte" (2014).

Bille August har genremæssigt arbejdet meget bredt med film. Han har filmatiseret både klassikere, børne-/ungdomsfilm, svenske periode-dramaer og close-up socialrealisme - sidstnævnte eksemplificeret ved "En sang for Martin".
Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Lykke-Per 2019 Instruktion Tv-serie
Lykke-Per 2018 Instruktion, Manuskript DK/Spillefilm
55 Steps 2018 Instruktion
The Chinese Widow 2017 Instruktion U/Spillefilm
Stille hjerte 2014 Instruktion DK/Spillefilm
Nattog til Lissabon 2013 Instruktion U/Spillefilm
Marie Krøyer 2012 Instruktion DK/Spillefilm
The Adventures of Young Indiana Jones: The Perils of Cupid 2007 Instruktion Tv-film
Farvel Bafana 2007 Instruktion U/Spillefilm
Return to Sender 2005 Instruktion DK/Spillefilm
Klovn 2005 Bille Tv-serie
En sang for Martin 2001 Instruktion DK/Spillefilm
The Adventures of Young Indiana Jones: Tales of Innocence 1999 Instruktion Tv-film
Et mælkebøttebarn 1999 Sig selv Tv-dokumentar
De elendige 1998 Instruktion U/Spillefilm
Frøken Smillas fornemmelse for sne 1997 Instruktion U/Spillefilm
Jerusalem 1996 Instruktion U/Spillefilm
Åndernes hus 1993 Instruktion U/Spillefilm
Den gode vilje 1992 Instruktion U/Spillefilm
Pelle Erobreren 1987 Instruktion DK/Spillefilm
Busters verden 1984 Instruktion DK/Spillefilm
Tro, håb og kærlighed 1984 Instruktion DK/Spillefilm
Zappa 1983 Instruktion DK/Spillefilm
Maj 1982 Instruktion Tv-film
Sova räv 1982 Foto Tv-film
Guldhjertet 1981 Instruktion DK/Kort fiktion
Græsset synger 1981 Foto U/Spillefilm
Græsset synger 1981 Foto U/Spillefilm
Verden er så stor, så stor 1980 Instruktion Tv-film
Kärleken 1980 Foto U/Spillefilm
Tomas - et barn du ikke kan nå 1980 Foto DK/Dokumentarfilm
Et par dage med Magnus 1978 Instruktion Tv-serie
Honning måne 1978 Instruktion DK/Spillefilm
Hemåt i natten 1977 Foto U/Spillefilm
Christiania 1977 Fotograf DK/Dokumentarfilm
Kim G. - en cykelrytter på Ordrupbanen 1976 Instruktion, Producent DK/Dokumentarfilm
Ø 1973 Foto DK/Kort fiktion
Anomi 1972 Foto DK/Eksperimentalfilm
Bryd tavsheden Instruktion DK/Reklamefilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
Bedste Mandlige Skuespiller 1985 Moscow Int. Film Festival 1985 Tro, håb og kærlighed
Bedste kvindelige skuespiller 2014 San Sebastian International Film Festival 2014 Stille hjerte
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Sofia International Film Festival 2019-03-07 Stille hjerte
Göteborg International Film Festival 2019-01-25 Lykke-Per
Lübeck, Nordische Filmtage 2018-10-30 Lykke-Per
Hamburg FilmFest GmbH 2018-09-27 Lykke-Per
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2018-08-18 Lykke-Per
Beijing International Film Festival 2017-04-16 Stille hjerte
Santa Barbara Int. Film Festival 2016-02-03 Stille hjerte
Torun, Camerimage 2015-11-14 Stille hjerte
Haifa International Film Festival 2015-09-26 Stille hjerte
Helsinki Film Festival - Love & Anarchy 2015-09-17 Stille hjerte
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2015-08-15 Stille hjerte
München International Film Festival 2015-06-25 Stille hjerte
Shanghai International Film Festival 2015-06-13 Stille hjerte
Transilvania International Film Festival 2015-05-29 Stille hjerte
Moscow - Royal Danish Embassy 2015-04-15 Stille hjerte
Istanbul Int. Film Festival 2015-04-04 Stille hjerte
Vilnius International Film Festival 2015-03-19 Stille hjerte
Göteborg International Film Festival 2015-01-23 Stille hjerte
Marrakech International Film Festival 2014-12-05 Stille hjerte
Tallinn Black Nights Film Festival 2014-11-14 Stille hjerte
Thessaloniki International Film Festival 2014-10-31 Stille hjerte
Busan International Film Festival 2014-10-02 Stille hjerte
Rio de Janeiro Film Festival 2014-09-24 Stille hjerte
San Sebastian International Film Festival 2014-09-19 Stille hjerte
Toronto International Film Festival 2014-09-04 Stille hjerte
Seattle International Film Festival 2013-05-16 Marie Krøyer
Palm Springs International Film Festival 2013-01-03 Marie Krøyer
Torun, Camerimage 2012-11-24 Marie Krøyer
Tallinn Black Nights Film Festival 2012-11-13 Marie Krøyer
Lübeck, Nordische Filmtage 2012-10-31 Marie Krøyer
Chicago International Film Festival 2012-10-10 Marie Krøyer
Busan International Film Festival 2012-10-04 Marie Krøyer
Rio de Janeiro Film Festival 2012-09-27 Marie Krøyer
Haugesund, Den Norske Filmfestivalen 2012-08-15 Marie Krøyer
Brussels Int. Filmfestival of Fantasy,Thriller & Science Fiction Films 2005-03-11 Return to Sender
Palm Springs International Film Festival 2005-01-06 Return to Sender
Toronto International Film Festival 2004-09-09 Return to Sender
Berlinale 1997-02-13 Frøken Smillas fornemmelse for sne
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.