Nu kommer den sidste Antboy-film

PRODUKTION. Holdet bag Antboy-filmene er i skrivende stund midt i produktionen af "Antboy 3". De to første var publikums- og anmeldersuccesser, men også hårdt arbejde for den unge instruktør, der er blevet synonym med Antboy. Hvordan holder han gejsten oppe, og hvorfor bliver han ved? FILMupdate har mødt Ask Hasselbalch.

Det tager sin tid, hvis man vil finde et hul på en halvanden time i Ask Hasselbalchs kalender. Den ene dag er han i London, så i Hamburg. Der er Facebook-beskeder frem og tilbage, et par telefonopkald og så endnu en Facebook-besked, hvor han skriver, at vi er nødt til at rykke aftalen igen.

Det her er en film, hvor vi kombinerer alt, hvad vi har lavet, og jeg er ikke i tvivl om, at det bliver den bedste i trilogien

De seneste fire år har den Super16-uddannede instruktør Ask Hasselbalch tilbragt i Antboy-universet. De få ferier, det er blevet til, har han oftest tilbragt i Los Angeles i Californien. Her har han holdt møder med producenter og agenter, der angiveligt hiver i ham for at få ham til at krydse Atlanterhavet for good. Men hver gang er den 36-årige instruktør vendt hjem til Nimbus Film på Hauchsvej på Frederiksberg. Antboy-filmene skal laves, og han vil selv færdiggøre trilogien, forklarer han:

"Jeg ville ikke lave den her film, hvis jeg ikke følte, det var rigtigt at afrunde de to første film i Antboy-serien. Det her er en film, hvor vi kombinerer alt, hvad vi har lavet, og jeg er ikke i tvivl om, at det bliver den bedste i trilogien. Samtidig vil det være helt forkert for mig ikke at afrunde trilogien. Jeg føler, det er mit projekt, og jeg vil gerne selv sætte punktum."

Da jeg møder Ask Hasselbalch, er det første gang, han fortæller om plottet i "Antboy 3" til andre end de, "der er viklet ind i det her projekt", og som heller ikke har så meget andet i hovederne i disse måneder. Den første Antboy-film tog udgangspunkt i den 12-årige Pelle Nørhmann. En håbløs normal dreng, der ved et skæbnetræf bliver bidt af en myre og udvikler de superkræfter, der gør ham til superhelten Antboy. I toeren, "Antboy: Den Røde Furies Hævn", er der blevet gjort kål på superskurken Loppen. Pelle nyder livet som superhelt, men han indser også, at hans største opgave måske i virkeligheden er at blive kæreste med veninden Ida. I "Antboy 3" er det blevet sommer i byen Middellund, og Pelle nyder livet med kæresten Ida og vennen Wilhelm. Den gamle arvefjende Albert Gæmelkrå, også kendt som Loppen, er blevet løsladt og arbejder nu for Alicia Dufort, som er Exofarms nye direktør. Det ultimative opgør venter om hjørnet.

"Efter at have kørt meget på suspense og de mørke temaer i "Antboy 2: Den Røde Furies Hævn", vender "Antboy 3" tilbage til udgangspunktet. Det er vores sidste chance for at lave en ægte Antboy-film. Vi vender tilbage til venskabstemaet og tonen fra "Antboy", men det bliver på steroider. Der kommer mere karakterdybde, mere action, flere problemstillinger, mere comic book-stil. Det er en slags Frankenstein-monsterfilm, hvor alle elementerne bliver kombineret," fortæller Ask Hasselbalch og fortsætter:

"Det eneste rigtige med "Antboy 3" er at bringe den tilbage til comic book-stilen og dyrke originalen. Vi skal slutte af med en film, hvor vi tænker, at det her var den bedste, og det gør vi ved at tage alt det stærkeste fra hele Antboy-universet."


Ask Hasselbalch om "Antboy 3". Video: Anton Willemann

Venskab er hovedtemaet i "Antboy 3". Det skal være en lysere film, der peger fremad, fortæller Hasselbalch. Den første Antboy-film var den friske film, "Antboy 2: Den Røde Furies Hævn" var den mørke, og 3’eren skal vende tilbage og samle trådene op. Hasselbalch vil bringe Antboy "ud af mørket og ind i lyset og ende på en high note", som han formulerer det.

Det er vigtigt for Ask Hasselbalch at vende tilbage til venskabstemaet fra den første film, fordi det er kodeordet for hele Antboy-universet.

"En ting er at have venner, men noget andet er at beholde dem. Det er måske nemt at få venner og blive populær, men hvordan bibeholder man dem? Det er faktisk hårdt arbejde, og det handler om at være ærlig. Samtidig handler "Antboy 3" om at være en normal dreng, om at være sig selv og om ikke at foregive at være en hel masse. Det er i høj grad en coming-of-age-film, hvor Pelle finder ud af, at den store kvalitet faktisk er at lave et sundt og trygt liv, hvor han vælger sit eget liv og sin egen vej."

Antboy-universet

Det er de færreste filmfolk, der allerede som 36-årig har skabt en trilogi, solgt film til 80 lande og vundet to Robert-statuetter. Men hvorfor bliver han ved med at lave Antboy-film?

"Jeg konceptuerer de her film til mig selv. Jeg går ikke på kompromis, og det samme kan jeg sige om Anders Ølholm, som har skrevet alle tre film i serien, og som også kender universet indefra. Hvis jeg er Antboy, så er Anders Ølholm Antboys gode ven Wilhelm. Ølholm ved alt om superhelte. Det er vores projekt, og derfor bliver jeg også ved. Jeg har været i Antboy-universet i fire år, og jeg vil afrunde det med mit eget personlige stempel. Og jeg kan sagtens sige, at hvis Nimbus Film kommer og spørger, om jeg vil lave en 4'er, så siger jeg nej. Nu har jeg afsluttet universet, og det er jeg glad for," siger Ask Hasselbalch.

Ask Hasselbalch tilføjer, at det er svært at se andet, når man er så tæt på et projekt hele tiden. Derfor bliver han ved. Det intense arbejdspres driver ham selv og værket.

"Det var det samme med The Beatles - uden sammenligning i øvrigt," siger Ask Hasselbalch og griner.

"De lavede ikke andet end at skrive sange, spille koncerter og skrive sange. Det var deres projekt. Når man er så meget i et projekt 24 timer i døgnet, så ser man ikke andet. Jeg har været i "movie jail" med Antboy-trilogien, og jeg er bare fortsat, fordi det føltes rigtigt. Jeg er samtidig meget bevidst om at toppe det, jeg lige har lavet. Jeg vil altid prøve at gå i en ny retning. Derfor er jeg heller aldrig gået metaltræt i Antboy-filmene, fordi jeg har forsøgt at forny filmene og forny mig selv som filminstruktør," siger Ask Hasselbalch.

Hollywood

Når Antboy 3 får premiere i februar 2016, har Ask Hasselbalch allerede et nyt projekt på tapetet. Det bliver en dansk genrefilm, og det er umiddelbart alt, han må fortælle lige nu. Med mindre at de ringer fra USA. Ligesom han gjorde efter "Antboy 2: Den Røde Furies Hævn", har han planer om at flyve til Los Angeles igen for at holde møder med interesserede producenter og agenter, når 3'eren får premiere i Danmark.

AskHasselbalch-Antboy3_2
Ask Hasselbalch. Foto: Anton Willemann

Der er endnu ikke nogen konkrete planer for Ask Hasselbalch i USA, men indtil videre er det i virkeligheden kun hans egen skyld. For et halvt år siden kontaktede den amerikanske skuespiller og Oscar-vinder Susan Sarandon den danske instruktør for at tale om et samarbejde. Hun havde set "Antboy" og var vild med det, hun så. Hun ville lave en film med den unge danske instruktør. Men Hasselbalch følte ikke for projektet og sagde pænt nej tak til tilbuddet.

Jeg kan jo ikke stå som 36-årig og instruere anime- rede jordegern!

"Det interesserede mig ikke. Jeg hopper ikke bare på den amerikanske vogn, fordi det er Amerika. Det skal være godt, og det skal tiltale mig. Og det her projekt var bare ikke godt, og så er det ligegyldigt, hvem det er, der ringer. Min amerikanerdrøm lever, men jeg skal kunne se mig selv i øjnene," siger han.

Samme følelse havde han, da producenterne bag Birdman håbede, at han ville instruere live action-filmen "Alvin and the Chipmunks 4". Hasselbalch fortæller i dag, at han stadig er smigret over tilbuddet, men det blev endnu en gang et nej:

"Jeg kan jo ikke stå som 36-årig og instruere animerede jordegern! Det venter jeg lige nogle år med at gøre. Jeg kunne ikke se mig selv lave det projekt, og jeg skal heller ikke stå som 40-årig og instruere "Scooby Doo". Verden er åben, og jeg er lidt på et eventyr lige nu, hvor lysten definerer, hvad jeg skal. En dag bliver det måske "Scooby Doo"," griner han.

Forventningerne

For et år siden spurgte jeg Ask Hasselbalch, hvordan han forventede, at filmens primære publikum, børnene, ville tage imod "Antboy 2: Den Røde Furies Hævn". Han svarede, at de ville synes, at det var den fedeste film, de nogensinde havde set. Hvordan vil han overgå det statement?

"De (børnene, red.) vil sige det samme igen, og det mener jeg helt ærligt. Hvis du er fan af de to første film, vil du med det samme hoppe på 3'eren. Det her bliver den bedste, man har set, fordi den kobler det hele sammen og afslutter sagaen om Pelle Nøhrmann og hans venner på den helt rigtige måde."


Oscar Dietz, Samuel Ting Graf og Amalie Kruse Jensen ses igen i rollerne som trekløveret Pelle, Wilhelm og Ida, og Nicolas Bro vender tilbage som Loppen. Ny på rollelisten er Paprika Steen som karrierekvinden Alicia Dufort. De to første film fik stor succes på festivaler i hele verden og begge film modtog en Robert som Årets Børne- og Ungdomsfilm. Manuskriptet til trilogien er skrevet af Anders Ølholm og bygger på Kenneth Bøgh Andersens populære børnebogsserie på seks bind.

"Antboy 3" produceres af Lea Løbger for Nimbus Film og har modtaget produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut på 6,5 millioner kroner via Markedsordningen. Filmen får dansk biografpremiere i vinterferien 2016.