Paprika Steen og Michael Noer udvalgt til Toronto

INTERNATIONALT. Paprika Steens 'Den tid på året' og Michael Noers 'Før frosten' er udtaget til Nordamerikas mest prominente filmfestival i Toronto, der løber af stablen i september. De to spillefilm får premiere herhjemme i henholdsvis november og januar. Festivalen byder også på verdenspremieren på Thomas Vinterbergs internationale drama 'Kursk'.

Publikum på Toronto Filmfestivalen kan fra 6. september opleve Paprika Steens familiedrama 'Den tid på året' og Michael Noers historiske skæbnefortælling 'Før frosten', der begge er udvalgt til festivalens serie for internationale spillefilm, Contemporary World Cinema.

'Den tid på året' og 'Før frosten' får hermed verdenspremiere på festivalen, der er eftertragtet som platform for især europæiske film til at skabe opmærksomhed på det nordamerikanske kontinent. De to spillefilm slutter sig til Janus Metz og Sine Plambechs dokumentarfilm 'Hjertelandet', der allerede er udmeldt.

Den tid på året

Paprika Steens 'Den tid på året' er en satirisk fortælling om vores juletraditioner, der år efter år er ved at tage livet af os.

Hjemme hos Katrine og Mads, en helt almindelig familie, skal man i år atter samle hele familien om en traditionsrig juleaften med salmesang og andesteg. På en aften som denne er der naturligvis plads til alle, de fraskilte forældre, den rapkæftede lillesøster, hendes nye mand og ikke mindst familiens børn, som skal passe ind i forældrenes forestilling om hjerternes fest. På overfladen sitrer en intens stemning af irritation, der er lige så antændelig som et tørt grantræ, og efterhånden som maden falder tungt og julegaverne skuffer, brister enhver illusion om julefred. For intet er, som vi bilder os ind på den tid af året.

Steen spiller også en af hovedrollerne, som Katrine, og blandt de øvrige medvirkende er Sofie Gråbøl, Lars Brygmann, Jacob Lohmann, Karen-Lise Mynster, Lars Knutzon, Bodil Lassen, Patricia Schumann, Hans Holtegaard og Fanny Leander Bornedal.

Filmen er skrevet af Jakob Weis, der hermed får sin debut med sit første filmmanuskript. Producer er Mikael Rieks for Nordisk Film.

Som instruktør har Steen tidligere stået bag 'Lad de små børn …' (2004) og 'Til døden os skiller' (2007) – sidstnævnte også med verdenspremiere på Toronto Filmfestivalen.

'Før frosten' har Jesper Christensen i den altoverskyggende hovedrolle som bonden Jens. Foto: Jonas Jacob Svensson

Før frosten

Michael Noers 'Før frosten' er et drama fra 1850'ernes Danmark om bonden Jens, der indgår en skæbnesvanger pagt.

Der hersker trange kår på landet i det 19. århundrede. Med endnu en hård vinter forude står bonden Jens over for et ubærligt valg. Hvis familien skal overleve vinteren, tvinges han til at indgå en pagt med storbonden på den nærliggende gård og gifte sin datter Signe bort. Det kaster familien ud i splittelse, hemmeligheder og mord. Spørgsmålet er, hvor meget Jens vil ofre for at redde sine børn?

I hovedrollen som Jens ses Jesper Christensen, mens datteren Signe spilles af det unge talent Clara Rosager. I de øvrige roller optræder blandt andet Magnus Krepper, Elliott Crosset Hove, Rasmus Hammerich og Ghita Nørby.    

'Før frosten' er skrevet af Noer i samarbejde med Jesper Fink, der hermed står bag sit første spillefilmmanus. René Ezra, Matilda Appelin og Tomas Radoor har produceret for Nordisk Film.

Noer har tidligere instrueret både fiktion og dokumentar. Hans øvrige spillefilm tæller den udenlandskproducerede 'Papillon' (2017), der havde premiere på sidste års Toronto Filmfestival, samt 'Nøgle hus spejl' (2015), 'Nordvest' (2013) og 'R' (2010).

Både 'Den tid på året' og 'Før frosten' har modtaget støtte fra Det Danske Filminstitut og får dansk premiere som en del af Biografklub Danmarks program – henholdsvis den 8. november og den 10. januar.

Flere danske filmfolk i Toronto

Thomas Vinterbergs internationale drama 'Kursk' får verdenspremiere i festivalens prestigefyldte serie Special Presentation. Filmen bygger på virkelige hændelser og handler om den russiske ubåd K-141 Kursk, der i 2000 sank efter en fejlslagen torpedoaffyring i Barentshavet med 118 sømænd om bord. Filmen er produceret af Luc Besson og Ariel Zeitoun.  

Tre film koproduceret med danske filmfolk er også udtaget til årets festival. Den svenske Cannes-vinder 'Grænse' af Ali Abbasi, der er koproduceret af Meta Film, er udtaget til Contemporary World Cinema. Filmen får dansk biografpremiere 27. september.

Colombianske 'Birds of Passage' af Cristina Gallego og Ciro Guerra er udvalgt til samme serie med dansk koproduktion af Snowglobe, der også er koproducent på 'Our Time' af Carlos Reygadas i serien Masters.

Toronto 2018

Toronto Filmfestivalen løber fra 6. til 16. september.